Πολιτική

Σε αδυναμία συνεννόησης τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Σε αδυναμία συνεννόησης τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Πηγή Φωτογραφίας: [365352] ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ "ΒΙΩΣΙΜΗΣ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ" (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Εικόνα βαβέλ παρουσιάζουν οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις.
Σε ασκήσεις αντιπολιτευτικής κλιμάκωσης, χωρίς όμως συντονισμό ή έστω κοινό στόχο, μοιάζουν να επιδίδονται τα κόμματα του προοδευτικού χώρου, τα οποία παρουσιάζουν εικόνα πολιτικής Βαβέλ.

Τέμπη, υπόθεση Μπελέρη, υποκλοπές και κυρίως ιδιωτικά πανεπιστήμια προσφέρουν άφθονη αντιπολιτευτική ύλη, αλλά η πολυδιάσπαση των δημοκρατικών δυνάμεων φαίνεται να είναι αδύνατο να ξεπεραστεί, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να μην απειλείται σοβαρά, παρά μόνο από ζητήματα που αφορούν την εσωτερική της συνοχή.

Ενώ σε πολλές περιπτώσεις το περιεχόμενο της κυβερνητικής κριτικής είναι σε μεγάλο βαθμό το ίδιο σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά, το γεγονός ότι δεν μπορούν, ή ακριβέστερα αρνούνται, να συνεργαστούν για κοινές πρωτοβουλίες αντανακλά ένα βαθύτερο πρόβλημα. Δηλαδή, την πραγματικότητα ότι οι δυνάμεις υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ μάχονται για τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ (από το βράδυ της περασμένης Τρίτης), ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για συγκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών στον απόηχο των αμερικανικών οικονομικών κυρώσεων κατά της Intellexa. Λίγο αργότερα, τα τρία κόμματα και το ΚΚΕ κατέθεσαν ξεχωριστές αντισυνταγματικές ενστάσεις κατά του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το οποίο απορρίφθηκε χωρίς πλήγμα για την κυβέρνηση μετά από πολύωρη συζήτηση στην Ολομέλεια. Αυτό ήταν πολιτικά δυσμενές για την κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το νομοσχέδιο αναφορικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ανέφερε ότι το θέμα θα κριθεί από τις ελληνικές δικαστικές αρχές. 

Επιπλέον, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, με δήλωση του από το περιστύλιο της βουλής, απηύθυνε κάλεσμα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας για κατάθεση κοινής πρότασης δυσπιστίας, με αφορμή το νομοσχέδιο.

Όχι μόνο την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την καταδίκη του Φρέντυ Μπελέρη, αλλά και την πρωτοβουλία του επικεφαλής του “Κόσμου” Πέτρου Κόκκαλη να δώσει στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 απόρρητα έγγραφα της επιτροπής για την τραγωδία των θυμάτων και να στηρίξει όχι μόνο το έργο των δικαστικών αρχών αλλά και τον αγώνα των συγγενών και των επιζώντων. Η συγκεκριμένη κίνηση ενισχύει την εικόνα μιας διασκορπισμένης, σκόρπιας αντιπολίτευσης. Σαφώς, ο αναμφισβήτητα θετικός χαρακτήρας της πρωτοβουλίας Κόκκαλη δεν εμποδίζει την επιβεβαίωση της εικόνας ότι οι προοδευτικές δυνάμεις της ευρύτερης κεντροαριστεράς αδυνατούν να στριμώξουν αποτελεσματικά την κυβέρνηση, ακόμη και σε θέματα όπως τα Τέμπη, όπου η κοινή γνώμη φαίνεται μάλλον επικριτική για τη Νέα Δημοκρατία.

Δύο συμπερασματικές προτάσεις μπορούν να εξαχθούν από την εξέταση της πολυδιάσπασης των αντιπολιτευτικών πολιτικών δυνάμεων.

Πρώτον, η ακραίου χαρακτήρα πολυδιάσπαση των προοδευτικών δυνάμεων επιτρέπει στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίζει ουσιαστικά ανενόχλητα την άσκηση της πολιτικής που έχει επιλέξει, παρά την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια, προχωρώντας μάλιστα τα ανοίγματα του στον χώρο του Κέντρου.

Δεύτερον, γίνεται όλο και πιο καθαρή η ανάγκη ανασυνθετικών διαδικασιών στον χώρο της ευρύτερης αριστεράς – κεντροαριστεράς, με ορατό ωστόσο τον κίνδυνο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αντί να επιλύει την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί, να την επιδεινώνει περαιτέρω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments