Nέα της αγοράς

Έρχονται νέα δεδομένα και νέοι παίκτες στις τηλεπικοινωνίες

Έρχονται νέα δεδομένα και νέοι παίκτες στις τηλεπικοινωνίες

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//High voltage post.High-voltage tower sky background.

Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, μια αγορά που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της PwC, αναμένεται να προσελκύσει σημαντικά deals και το 2024

Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, μια αγορά που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της PwC, αναμένεται να προσελκύσει σημαντικά deals και το 2024. Ήδη μάλιστα τα γνωστά ορόσημα των επόμενων μηνών περιλαμβάνουν διεργασίες μεταξύ του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών παροχών για τις επενδύσεις στα δίκτυα οπτικών ινών αλλά και τη δραστηριοποίηση ενός ακόμα παίκτη στην κινητή, ως εικονικού παρόχου.

Στην πρώτη περίπτωση ήδη από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι συναντήσεις μεταξύ στελεχών του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και των παρόχων. Στόχος, όπως διαμήνυσε και από την διεθνή έκθεση τεχνολογίας, MWC2024, της Βαρκελώνης ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, να χαρτογραφηθούν οι επικείμενες επενδύσεις σε FTTH και να προσδιοριστούν τα χρονοδιαγράμματα ώστε να ξεκολλήσει η χώρα από τις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης.

Έμφαση στο δίκτυο οπτικών ινών

Να θυμίσουμε ότι όλοι οι πάροχοι έχουν ανακοινώσει ευρύτατα επενδυτικά πλάνα μέρος των οποίων θα κατευθυνθεί και στην ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών. Η Cosmote έχει ανακοινώσει ότι δρομολογεί επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ έως το 2027 με στόχο να φτάσει τα 3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις. Μέρος αυτών δε έχουν υλοποιηθεί ήδη με το δίκτυό της να φτάνει σήμερα τα 1,3 εκατ. συνδέσεις.

Από πλευράς της η Nova έχει ανακοινώσει ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 2 δισ. ευρώ έχοντας επενδύσει μέχρι το 2023 περί τα 400 εκατ. ευρώ. Το δίκτυό της στοχεύει να αποκτήσει 400.000 σπίτια FTTH το 2024, τα οποία θα φτάσουν τα 1,6 εκατ. σπίτια μέχρι το 2027, καλύπτοντας το 40% του πληθυσμού και το 70% των περιφερειών.

Όσον αφορά στην Vodafone, λίαν πρόσφατων ανακοίνωσε την διεύρυνση του επενδυτικού της πλάνου – σε 1 δισ για την επόμενη τριετία – κατά την συνάντηση της διευθύνουσας συμβούλου του Group, Margherita Della Valle, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Η Vodafone έχει φτάσει ήδη στις 280.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι και 450.000 γραμμές οπτικής ίνας μέχρι την καμπίνα οι οποίες σταδιακά μετατρέπονται σε FTTH. Στόχος της είναι δε η κατασκευή 850.000 γραμμών FTTH μέχρι το 2026.

Παρά τις προαναφερθείσες επενδύσεις βέβαια, η κάλυψη του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι φτάνει στο 38% ενώ η ζήτηση περιορίζεται μόλις στο 9%, όπως μαρτυρούν στοιχεία της Ookla.

Αυτός είναι και ο λόγος που κρίνεται αναγκαία από πλευράς του υπουργείου η οργάνωση και η χαρτογράφηση, ώστε να καλυφθούν όχι μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και οι περιφέρειες, μικρό μέρος των οποίων φαίνεται μέχρι και σήμερα να μην έχει πρόσβαση σε δίκτυο FTTH. Το κέντρο βάρους στρέφεται και στις απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες δεν παρουσιάζουν σήμερα εμπορικό ενδιαφέρον για τους παρόχους, για την κάλυψη των οποίων έχει προβλεφθεί να τρέξει το μεγάλο ΣΔΙΤ του Ultra Fast Broadband. Παρότι το έργο έχει κατακυρωθεί σε αναδόχους, μέρος του δεν έχει προς ώρας ξεκινήσει να υλοποιείται, με το υπουργείο να διαμηνύει ότι τα περιθώρια στενεύουν. Να σημειωθεί ότι το έργο συνολικού προϋπολογισμό 870 εκατ ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, έχουν αναλάβει μετά από διαγωνισμό ο ΟΤΕ και η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-Grid Telecom. Μέχρι σήμερα μόνο ο ΟΤΕ έχει υπογράψει και έχει ξεκινήσει την υλοποίηση τότε έργου.

Νέος πάροχος κινητής έρχεται το καλοκαίρι

Έτερο ορόσημο έρχεται και το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους όπου ένας νέος εικονικός πάροχος αναμένεται να ξεκινήσει την δραστηριότητα του στις τηλεπικοινωνίες. Ο λόγος για την Volton, την εταιρεία ενέργειας που εδώ και κάποιο καιρό έχει ανακοινώσει την πρόθεση της να δραστηριοποιηθεί και στις τηλεπικοινωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr τα σχέδια προχωρούν κανονικά και το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσει η πιλοτική δοκιμή της υπηρεσίας ώστε μέχρι το τέλος του έτους να ανοίξει προσφέροντας υπηρεσίες στους καταναλωτές. Απώτερος στόχος της εταιρείας είναι να διευρύνει το μπουκέτο των υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες της, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εμπλουτίσει στο μέλλον το χαρτοφυλάκιό της και με συμβόλαια σταθερής. Αυτό θα μπορούσε να γίνει κατόπιν συνεργασίας με κάποιον παίκτη χονδρικής, το σύνολο των οποίων αυξάνει καθώς η ΔΕΗ προχωρά εντατικά την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών. Να θυμίσουμε ότι η Volton στην περίπτωση της κινητής έχει υπογράψει συμφωνία με την Vodafone.

Η είσοδος νέου παίκτη στην αγορά θα εντείνει τον ανταγωνισμό, κάτι που όπως έχει επισημάνει και η Αρχή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος των καταναλωτών, ρίχνοντας τις τιμές. Οι οποίες παραμένουν σε σχετικά υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι οι Έλληνες κάνουν χρήση λιγότερων δεδομένων συγκριτικά με τους ευρωπαίους εταίρους τους, αλλά δεν απέχουν πολύ από τα επίπεδα άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών κρατών, όπως απέδειξε η πρόσφατη μελέτη που ανέθεσε η ΕΕΤΤ στην εξειδικευμένη σουηδική εταιρεία TEFFICIENT.

Πηγή: insider.gr//Νίκη Παπάζογλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments