Τεχνολογία

Γιγάντιο μοντέλο ΑΙ θα σας προτείνει βίντεο στο Facebook

Γιγάντιο μοντέλο ΑΙ θα σας προτείνει βίντεο στο Facebook

Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com//3D render of social media meta logo with chat box design

Ο CEO της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, δήλωσε πρόσφατα ότι η εταιρεία ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια στις μονάδες επεξεργασίας γραφικών της Nvidia για να δημιουργήσει τα συστήματα AI της.

Οι τεράστιες επενδύσεις της Meta Platforms στην τεχνητή νοημοσύνη περιλαμβάνουν την ανάπτυξη ενός συστήματος AI σχεδιασμένου να τροφοδοτεί ολόκληρη τη μηχανή προτάσεων βίντεο του Facebook σε όλες τις επιμέρους πλατφόρμες του, δήλωσε στέλεχος της εταιρείας την Τετάρτη.

Ο  Τομ Άλισον, επικεφαλής του Facebook, δήλωσε ότι μέρος του «τεχνολογικού οδικού χάρτη της Meta έως το 2026» περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός μοντέλου συστάσεων AI που μπορεί να τροφοδοτήσει τόσο την υπηρεσία σύντομων βίντεο Reels τύπου TikTok όσο και πιο παραδοσιακά, μεγαλύτερα βίντεο.

Μέχρι σήμερα, η Meta χρησιμοποιεί ένα ξεχωριστό μοντέλο για κάθε προϊόν της, όπως Reels, Groups και το βασικό Feed του Facebook, είπε ο Άλισον κατά τη διάρκεια του τεχνολογικού συνεδρίου της Morgan Stanley στο Σαν Φρανσίσκο.

Ως μέρος της φιλόδοξης εισβολής της Meta στην τεχνητή νοημοσύνη, η εταιρεία ξοδεύει δισεκατομμύρια δολάρια σε μονάδες επεξεργασίας γραφικών της Nvidia. Πρόκεται για τα κύρια τσιπ που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μοντέλων μεγάλων γλωσσών που χρησιμοποιούνται για την τροφοδοσία του chatbot ChatGPT της OpenAI και άλλων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.

Η πρώτη φάση

O Άλισον είπε ότι η «φάση 1» του τεχνολογικού οδικού χάρτη της Meta περιελάμβανε την αλλαγή των σημερινών συστημάτων προτάσεων της εταιρείας σε GPU από πιο παραδοσιακά τσιπ υπολογιστών, βοηθώντας στη βελτίωση της συνολικής απόδοσης των προϊόντων.

Καθώς το ενδιαφέρον για τα LLM (μεγάλα γλωσσικά μοντέλα) εκτινάχθηκε πέρυσι, τα στελέχη της Meta εντυπωσιάστηκαν από το πώς αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορούσαν «να χειριστούν πολλά δεδομένα και όλα τα είδη πολύ γενικού σκοπού δραστηριοτήτων όπως η συνομιλία», είπε ο Άλισον. Η Meta είδε τη δυνατότητα ενός γιγαντιαίου μοντέλου συστάσεων που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα προϊόντα και μέχρι πέρυσι, έχτισε «αυτό το είδος νέας αρχιτεκτονικής μοντέλων», είπε ο Άλισον, προσθέτοντας ότι η εταιρεία το δοκίμασε στο Reels.

Αυτή η νέα «αρχιτεκτονική μοντέλων» βοήθησε το Facebook να αποκτήσει «ένα κέρδος 8% έως 10% στον χρόνο παρακολούθησης Reels» στην βασική εφαρμογή Facebook, κάτι που το στέλεχος του Facebook είπε ότι βοήθησε να αποδειχθεί ότι το μοντέλο «μάθαινε από τα δεδομένα πολύ πιο αποτελεσματικά από την προηγούμενη γενιά».

«Έχουμε επικεντρωθεί πραγματικά στο συγκεκριμένο είδος επενδύσεων περισσότερο για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να κλιμακώσουμε αυτά τα μοντέλα με το σωστό είδος υλικού», είπε.

Προώθηση σε άλλα προϊόντα

Η Meta βρίσκεται τώρα στη «φάση 3» του επανασχεδιασμού του συστήματος, η οποία περιλαμβάνει την προσπάθεια επικύρωσης της τεχνολογίας και την προώθηση της σε πολλά προϊόντα.

«Αντί να τροφοδοτούμε απλώς τα Reels, εργαζόμαστε σε ένα έργο για να τροφοδοτήσουμε ολόκληρο το οικοσύστημά μας βίντεο με αυτό το μεμονωμένο μοντέλο και, στη συνέχεια, μπορούμε να προσθέσουμε το προϊόν σύστασης ροής δεδομένων για να εξυπηρετείται επίσης από αυτό το μοντέλο», είπε ο Άλισον. «Εάν το κάνουμε σωστά, όχι μόνο οι συστάσεις (προς τους χρήστες) θα είναι πιο ελκυστικές και πιο σχετικές, αλλά πιστεύουμε ότι η ανταπόκρισή τους μπορεί επίσης να βελτιωθεί».

Επεξηγώντας πώς θα λειτουργήσει εάν είναι επιτυχής, ο Άλισον είπε: «Αν δείτε κάτι που σας αρέσει στο Reels και μετά επιστρέψετε στο Feed, θα μπορούμε να σας δείξουμε περισσότερο παρόμοιο περιεχόμενο».

Ο Άλισον είπε ότι η Meta έχει συσσωρεύσει ένα τεράστιο απόθεμα επεξεργαστών GPU που θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τις ευρύτερες προσπάθειες παραγωγής τεχνητής νοημοσύνης, όπως η ανάπτυξη ψηφιακών βοηθών.

Ορισμένα παραγωγικά έργα τεχνητής νοημοσύνης που εξετάζει η Meta περιλαμβάνουν την ενσωμάτωση πιο εξελιγμένων εργαλείων συνομιλίας στο βασικό της Feed, έτσι ώστε ένα άτομο που βλέπει μια “προτεινόμενη ανάρτηση για την Τέιλορ Σουίφτ”, ίσως κάνει εύκολα ένα κλικ σε ένα κουμπί και λέει, “Hey Meta AI, πες μου περισσότερα για αυτό που βλέπω με την Τέιλορ Σουίφτ αυτή τη στιγμή”.

Η Meta πειραματίζεται επίσης με την ενσωμάτωση εργαλείου συνομιλίας με τεχνητή νοημοσύνη εντός των Ομάδων. «Πιστεύω ότι έχουμε την ευκαιρία να βάλουμε τη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη σε ένα είδος καταναλωτικού περιβάλλοντος για πολλούς παίκτες», είπε ο Άλισον.

Πηγή: ΟΤ.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments