Διεθνή

Γάζα: Πώς οι ΗΠΑ φτιάχνουν μια πλωτή πλατφόρμα 500 μέτρων για την ανθρωπιστική βοήθεια

Γάζα: Πώς οι ΗΠΑ φτιάχνουν μια πλωτή πλατφόρμα 500 μέτρων για την ανθρωπιστική βοήθεια

Πηγή Φωτογραφίας: lifo.gr

Η γέφυρα θα έχει μήκος έως και 550 μέτρα και πλάτος δύο λωρίδων

Μία πλωτή πλατφόρμα, η οποία θα λειτουργεί ως προβλήτα από το έδαφος της Γάζας στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ετοιμάζουν οι ΗΠΑ. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να συνδράμουν με ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, το έργο θα διαρκέσει περίπου δύο μήνες και γίνεται για να μπορέσει να μεταφέρεται η ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό της Γάζας, με τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

Ακόμη και πριν ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοινώσει στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης τα σχέδια για την παροχή βοήθειας στη Γάζα μέσω θαλάσσης, η 7η Ταξιαρχία Μεταφορών του στρατού και άλλες μονάδες προσπαθούσαν να συγκεντρώσουν εξοπλισμό.

Έλαβαν τις διαταγές τους πριν από την ομιλία: Να κατασκευάσουν μια πλωτή αποβάθρα στα ανοικτά των ακτών της Γάζας για την παροχή τροφίμων και άλλης αναγκαίας βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας. Η βοήθεια είναι απαραίτητη επειδή το Ισραήλ έχει περιορίσει δραστικά τις χερσαίες οδούς προς τη Γάζα, επιβραδύνοντας τη ροή της βοήθειας σε μια στάλα.

Πρόκειται για μια πολύπλοκη επιχείρηση, στην οποία συμμετέχουν έως και 1.000 αμερικανικοί στρατιώτες, και δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Ο υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ, εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να ολοκληρωθεί. Ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες. Και πέρα από τις υλικοτεχνικές προκλήσεις, η επιχείρηση θα εξαρτηθεί από τη συνεργασία του Ισραήλ, η οποία δεν είναι εξασφαλισμένη.

Με τη διαδικασία αυτή θα παρακαμφθεί και η αναγκαία διαδικασία εύρεσης προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο έδαφος της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρωτοβουλία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης την Πέμπτη, καθώς οι ελπίδες για μια νέα κατάπαυση του πυρός στον πεντάμηνο πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς ολοένα και μειώνονται και η αμερικανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυστηρή κριτική για την ιδιαίτερα μεγάλη παροχή αμερικανικών όπλων, που έχουν συμβάλει στον πολύ μεγάλο αριθμό των νεκρών αμάχων στις ταραχές στην περιοχή.

Γιατί κατασκευάζουν μια πλωτή προβλήτα

Στους πέντε μήνες που πέρασαν από την επίθεση των μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και κρατώντας 250 άλλους ομήρους, ο στρατός του Ισραήλ έχει πλήξει την περιοχή, σκοτώνοντας περισσότερους από 30.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας. Το αποτέλεσμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς είναι μια καταστροφική ανθρωπιστική καταστροφή.

Ο ΟΗΕ λέει ότι σχεδόν όλοι οι 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι της Γάζας αγωνίζονται να βρουν τροφή και πάνω από μισό εκατομμύριο αντιμετωπίζουν σήμερα τον κίνδυνο της πείνας. Πολλοί άνθρωποι έχουν περιοριστεί να τρώνε ζωοτροφές για να επιβιώσουν.

Η μεταφορά τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και άλλης βοήθειας ήταν δύσκολη, αν όχι αδύνατη κατά καιρούς, λόγω των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών και των αγώνων για συντονισμό με τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος έχει μπλοκάρει τις διαδρομές και επιβραδύνει τις παραδόσεις λόγω ελέγχων.

Τα φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να περάσουν από το πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο ή το πέρασμα του Κερέμ Σαλόμ με το Ισραήλ, και τα δύο στο νότιο άκρο της Γάζας, μέσα από τη ζώνη συγκρούσεων για να φτάσουν στις σε μεγάλο βαθμό αποκομμένες περιοχές στο βορρά.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει απογοητευτεί, καθώς οι προσπάθειές της να αυξήσει τη βοήθεια προς τη Γάζα παρεμποδίζονται από το Ισραήλ.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ άρχισαν τις ρίψεις βοήθειας από αέρος για τη Γάζα. Αλλά αυτό μπορεί να προσφέρει μόνο περιορισμένη ποσότητα βοήθειας και μπορεί να μην φτάσει σε όσους την έχουν ανάγκη. Στην ομιλία του την Πέμπτη, ο Μπάιντεν έδωσε εντολή στο στρατό να κατασκευάσει μια προσωρινή προβλήτα στην ακτή της Γάζας “που θα μπορεί να υποδέχεται μεγάλα πλοία που μεταφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και προσωρινά καταφύγια”. Ο Μπάιντεν είπε ότι η προβλήτα θα “επιτρέψει τη μαζική αύξηση της ποσότητας της ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στη Γάζα κάθε μέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments