Πολιτική

Πιερρακάκης: Νέα εποχή στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση

Πιερρακάκης: Νέα εποχή στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε ενάμιση χρόνο θα λειτουργούν τα πρώτα μη κρατικά Πανεπιστήμια.

Για μια νέα εποχή στην Παιδεία, μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για τηνενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίωνκαι την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας, κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως τονίζει, η νέα εποχή έρχεται «με πιο ελεύθερα, πιο ισχυρά, πιο εξωστρεφή, δημόσια Πανεπιστήμια και ένα ξεκάθαρο και αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων ιδρυμάτων».

Ο υπουργός εκφράζει τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή του στον σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας, τους 159 βουλευτές (τους 158 της ΝΔ και τον ανεξάρτητο Χ. Κατσιβαρδά) που υποστήριξαν και υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, όπως και τον εισηγητή Λευτέρη Κτιστάκη για τη συνεισφορά του στη διαδικασία.

Τέλος, ευχαριστεί τους υφυπουργούς Παιδείας Ζέττα Μακρή και Ιωάννα Λυρίβη και τους συνεργάτες του στο υπουργείο.

«Σε 18 μήνες θα λειτουργήσει το πρώτο μη κρατικό ΑΕΙ στην Ελλάδα»

Σε ενάμιση χρόνο θα λειτουργήσει το πρώτο μη κρατικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας.

Σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο Κυρ. Πιερρακάκης αναφέρει πως μία από τις επόμενες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης θα είναι ο διάλογος για το Εθνικό Απολυτήριο, που θα αλλάξει τον τρόπο εισαγωγής στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Ερωτηθείς για το θέμα της αντισυνταγματικότητας της λειτουργίας μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα μας, την οποία έχουν θέσει αρκετοί συνταγματολόγοι ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε: «Ακούμε με απόλυτο σεβασμό κάθε επιστημονική τοποθέτηση πάνω στο θέμα, είτε υποστηρίζει τη δική μας θέση είτε όχι. Μεταξύ των δύο τάσεων που διαμορφώθηκαν, εμείς επιλέξαμε να εμπιστευτούμε κορυφαίους καθηγητές του Συνταγματικού και του Διοικητικού Δικαίου -τον κύριο Βενιζέλο, τον κύριο Σκουρή, τον κύριο Αλιβιζάτο, τον κύριο Μανιτάκη, τον κύριο Σπυρόπουλο-, οι γνωμοδοτήσεις τον οποίων εκτείνονται από το ότι “επιτρέπεται” έως το ότι “επιβάλλεται” να ερμηνεύσουμε έτσι το Αρθρο 16 του Συντάγματος».

Ειδικότερα, όπως τόνισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» θέτει τους αυστηρότερους ρυθμιστικούς όρους στην Ευρώπη.

«Οι όροι αναγνώρισης δικαιωμάτων στην Ευρώπη είναι αυτοί που ισχύουν σήμερα για τα κολέγια εδώ. Αρκεί η ξένη αναγνώριση. Εμείς, λοιπόν, εδώ ερχόμαστε να βάλουμε το κυρίαρχο πρίσμα, το ελεγκτικό, της ΕΘΑΑΕ, της ανεξάρτητης Αρχής. Από εκεί και πέρα, όπως ανέφερα πολλές φορές και στη Βουλή, αυτή η επίκαιρη ανάγνωση του Συντάγματος υπό το φως του Ενωσιακού Δικαίου ασφαλώς και θα κριθεί από την τρίτη εξουσία, τη δικαστική».

«Οι δεκαοκτώ μήνες που μεσολαβούν μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 είναι επαρκείς ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για την απόλυτα εύρυθμη λειτουργία τους», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments