Πολιτική

Το νέο τοπίο στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας

Το νέο τοπίο στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας

Πηγή Φωτογραφίας: ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ -ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ,ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//ΑΡΧΙΕΠΙΣΟΠΗ ΑΘΗΝΩΝ

Πιθανό να μην παραστούν μητροπολίτες στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.

«Την Εκκλησία όποιο χέρι την άγγιξε, ξεράθηκε». Την περίφημη αυτή φράση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, έχουν στον νου τους τις ημέρες αυτές κυβερνητικά στελέχη καθώς προσπαθούν να αποτιμήσουν τις πληγές που ενδέχεται να επιφέρουν οι τεταμένες σχέσεις τους με την Εκκλησία της Ελλάδος.

Μετά την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να “αποκλείσει” τους πολιτικούς και εθνικούς ηγέτες από τους εορτασμούς της Κυριακής της Ορθοδοξίας, όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στην 25η Μαρτίου και το Πάσχα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει εμπλακεί σε μια ακόμη σκληρή στάση της Εκκλησίας, συμπεριλαμβανομένης της αποχής από τους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου.

Αρκετοί Αρχιεπίσκοποι εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην παραστούν σε παρελάσεις σε όλη την Ελλάδα και να μην τιμήσουν πολιτικούς σε επίσημες τελετές δοξολογίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος φέρεται να μην θέλει να προκαλέσει εντάσεις την εθνική εορτή, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια τάση θα επικρατήσει τελικώς.. Ήδη, οι μητροπόλεις Πειραιά και Κέρκυρας ανακοίνωσαν ότι θα διακόψουν τις επαφές τους με τους βουλευτές των περιφερειών τους που υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ ο μητροπολίτης  Αμφιλόχιος δήλωσε πως δεν θα τιμήσει τα πρόσωπα αυτά και δεν θα τα προσκαλέσει σε εκδηλώσεις ή τελετές της μητρόπολης. Ο πρώην Καλαβρυτινός Αμβρόσιος έχει ζητήσει τον αφορισμό του πρωθυπουργού και πολλοί ιεράρχες τονίζουν καθημερινά ότι “όσοι δεν συμμορφωθούν με τις αποφάσεις της Εκκλησίας θα χάσουν τη δουλειά τους”.

Για να μην επιδεινωθεί περαιτέρω η κατάσταση, ορισμένοι ζητούν από τη ΔΙΣ να λάβει οριζόντια μέτρα εναντίον όλων των πολιτικών, ώστε να αποφευχθούν ακραίες πρωτοβουλίες. Μια τέτοια πρόταση είναι να μην αποδίδεται κανένας σεβασμός στους πολιτικούς που έχουν μυηθεί στον εθνικό ναό. Σύντομα αναμένονται επιμέρους αποφάσεις για τη μεταχείριση των βουλευτών που ψήφισαν υπέρ και για τη βάπτιση των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών, αλλά οι “προκλητικές αποκαλύψεις” σε γκέι μπαρ της Αθήνας, στις οποίες συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και η έντονη δυσαρέσκεια του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για την ψήφιση του νόμου, δικαίως θεωρούνται δεδομένες.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρεται να είναι εξίσου ενοχλημένος και σε προσωπικό επίπεδο, γεγονός που, σύμφωνα με πηγές, έχει δύο αιτίες: πρώτον, διέρρευσαν από κυβερνητικές πηγές πληροφορίες για τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις 10 Ιανουαρίου και δεύτερον, ο Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει συνάντηση για το θέμα της μείωσης των γεννήσεων και της στέγασης των νέων οικογενειών. Το δεύτερο ήταν ότι ο Αρχιεπίσκοπος είχε ζητήσει συνάντηση για το θέμα της στέγασης των νέων οικογενειών και το τρίτο ήταν ότι το προηγούμενο διάστημα είχε διαμορφωθεί ένα κλίμα μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας που δεν επέτρεπε την “έκπληξη” της κατάθεσης νομοσχεδίου.

Είναι άγνωστο ποια τάση θα επικρατήσει στην ιεραρχία. Δηλαδή, αν η έκφραση των παραπόνων θα περιοριστεί στις Κυριακές της Ορθοδοξίας ή αν θα αναληφθούν άλλες πρωτοβουλίες ενόψει της 25ης Μαρτίου και του Πάσχα, που δυσκολεύουν την εκκλησιαστική προσέλευση των πολιτικών και μάλιστα με ορίζοντα τις ευρωεκλογές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments