Ελλάδα

Εξωδικαστικός: Απορρίφθηκε αίτηση από ευάλωτο δανειολήπτη γιατί δεν έχει πάρει διαζύγιο

Εξωδικαστικός: Απορρίφθηκε αίτηση από ευάλωτο δανειολήπτη γιατί δεν έχει πάρει διαζύγιο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurobank.gr

Αν και πληροί τα κριτήρια της ευαλωτότητας, το αίτημα απορρίφθηκε γιατί το όριο εισοδήματος υπολογίζεται ακόμα μαζί με αυτό της συζύγου του

Την ώρα που οι αιτήσεις ρύθμισης οφειλών διπλασιάστηκαν μέσα στον Φεβρουάριο, ένας πολίτης που προσέφυγε στον εξωδικαστικό μηχανισμό είδε την αίτησή του να απορρίπτεται παρ’ ότι πληρούσε τα κριτήρια ευαλωτότητας.

«Δεν έχουμε πάρει διαζύγιο αλλά είμαστε σε διάσταση – Συνυπολογίζεται όμως το τεκμήριο διαβίωσης μάς πετάει έξω από τον εξωδικαστικό κατευθείαν»

Ο λόγος, όπως ο ίδι0ς πολίτης είπε μιλώντας στο MEGA, είναι ότι δεν έχει πάρει διαζύγιο για να δηλωθεί στην εφορία, αν και είναι χωρισμένος.

«Βρίσκομαι σε διαδικασία πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας η οποία ανεβλήθη καθώς υπέβαλα αίτημα ως ευάλωτος. Το αίτημα απορρίφθηκε γιατί για τους ευάλωτους το όριο είναι κοντά στα 10.300 ευρώ. Η μεν πρώην σύζυγος νομικά έχει εισόδημα κοντά στις 7.000 ευρώ, εγώ παίρνω το ΚΕΑ κοντά στα 2.400 ευρώ, έχω μόνο αυτό, δεν ζω από κάτι άλλο» λέει.

Και προσθέτει: «Δεν έχουμε πάρει διαζύγιο αλλά είμαστε σε διάσταση. Όμως συνυπολογίζεται το τεκμήριο διαβίωσης το οποίο είναι κοντά στα 3.200 οπότε είναι ο αέρας μη πραγματικού εισοδήματος και μας πετάει έξω από τον εξωδικαστικό κατευθείαν. Δεν υπάρχει το νομικό έρεισμα να το αποδείξω αυτό και αποτέλεσμα είναι να μην μπορώ να πάω παραπέρα, ούτε να πάρω το ευεργετικό του νόμου του καινούριου της δεύτερης κατοικίας. Είναι πολλά χρόνια αυτή η ιστορία πάνω από 12 χρόνια», είπε αρχικά ο ίδιος ο κ. Δημήτρης.

«Το τεκμήριο διαβίωσης θεωρείται εισόδημα για την εφορία», συμπλήρωσε.

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Υπερδιπλασιάστηκαν οι αιτήσεις ρύθμισης οφειλών

Σε 7.360 έφτασαν οι νέες αιτήσεις τον Φεβρουάριο (Όταν ο μέσος όρος το 2023: 3.400 νέες αιτήσεις / μήνα ), το οποίο οφείλεται στις τελευταίες αλλαγές και βελτιώσεις.

Οι βελτιώσεις του εξωδικαστικού:

Επιπλέον «κούρεμα» έως 28% της οφειλής, Υποχρέωση για τις Τράπεζες, τους services και το Δημόσιο να αποδεχτούν την πρόταση του εξωδικαστικού για τους ευάλωτους, Μείωση του επιτοκίου για όλες τις ρυθμίσεις στο 3% για 3 έτη, Ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης:

3.000 ευρώ το ελάχιστο τεκμήριο για τον άγαμο ή έγγαμο που υποβάλλει τη δήλωσή του χωριστά από τον ή την σύζυγο, Υπάρχουν αντίστοιχα ελάχιστα τεκμήρια κατοικίας + τεκμήρια αυτοκινήτων Τι πρέπει να προσέχουν όσοι κάνουν αίτηση για τη βεβαίωση ευάλωτου:

Η δήλωση της διάστασης των συζύγων στην Εφορία δεν ισούται με Λύση του Γάμου. Άνευ της καταχώρησης της Λύσης του Γάμου, υπολογίζονται συνολικά τα εισοδήματα, ακόμα και εάν είναι σε διάσταση. Στην εφορία χρειάζεται να προσκομιστεί η Ληξιαρχική Πράξη λύσης γάμου (ή λύση συμφώνου συμβίωσης).

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments