Ελλάδα

Τέμπη: Ποινικές ευθύνες σε Καραμανλή και Τριαντόπουλο δείχνει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Τέμπη: Ποινικές ευθύνες σε Καραμανλή και Τριαντόπουλο δείχνει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για "τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό", Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Έχουμε εντοπίσει ποινικές ευθύνες στον κύριο Καραμανλή, ζητούμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας με ερμηνευτική δήλωση από όλη τη Βουλή, προκειμένου να πάνε στη Δικαιοσύνη τον υπαίτιο. Έχουμε εντοπίσει ποινικές ευθύνες στον κύριο Καραμανλή και στον κύριο Τριαντόπουλο», τόνισε ο Βασίλης Κόκκαλης.

Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ το πόρισμά του, στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη.

Το κλιμάκιο, που αποτελείτο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της επιτροπής, Βασίλη Κόκκαλη, εισηγητή, Αλέξανδρο Αυλωνίτη, τομεάρχη Δικαιοσύνης, Διονύση Καλαματιανό, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και τομεάρχη Παιδείας και Γιάννη Σαρακιώτη, συντονιστή ΕΠΕΚΕ, παρέδωσε το πόρισμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, προκειμένου να διαβιβαστεί στον εφέτη ανακριτή, να συμπεριληφθεί στη δικογραφία και να αξιολογηθεί.

«Έχουμε εντοπίσει ποινικές ευθύνες στον κύριο Καραμανλή, ζητούμε την άρση της βουλευτικής ασυλίας με ερμηνευτική δήλωση από όλη τη Βουλή, προκειμένου να πάνε στη Δικαιοσύνη τον υπαίτιο. Έχουμε εντοπίσει ποινικές ευθύνες στον κύριο Καραμανλή και στον κύριο Τριαντόπουλο», τόνισε ο Βασίλης Κόκκαλης.

«Θεωρήσαμε ως απολύτως επιβεβλημένο να καταθέσουμε το πόρισμα, θεωρούμε ότι είναι εξαιρετικά μείζονος σημασίας, έχει κοινωνικές διαστάσεις που δεν μπορούμε να τις προσδιορίσουμε, γιατί έχει να κάνει με τον θάνατο 57 ανθρώπων. Οι λύσεις που προτείνουμε μπορούν να λύσουν χέρια, ώστε να πάμε απευθείας στη Δικαιοσύνη. Όποιος αρνείται τις πολιτικές και νομικές κινήσεις αυτές, θεωρώ ότι υποκρύπτει ενοχές πολιτικών προσώπων», ανέφερε από την πλευρά του ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζονται ποινικές ευθύνες και για τον Χρήστο Τριαντόπουλο αναφορικά με το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας

«Βρεθήκαμε σήμερα στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να καταθέσουμε το πόρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να συμβάλουμε κι εμείς στην προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική Δικαιοσύνη. Η ελληνική κοινωνία και οι συγγενείς των θυμάτων έχουν στραμμένα τα βλέμματα σε εμάς και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, αλλά και στην ελληνική Δικαιοσύνη, και οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να σταθούμε άξιοι των περιστάσεων», τόνισε ο Γιάννης Σαρακιώτης.

Τέλος, ο Διονύσης Καλαματιανός σημείωσε ότι «το έγκλημα των Τεμπών συγκλόνισε και τους συγγενείς, συνεχίζει να συγκλονίζει την κοινωνία. Η αξιωματική αντιπολίτευση είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι ο αγώνας, η προσπάθεια για να αποδοθεί δικαιοσύνη, για να αναζητηθούν ευθύνες και να βρεθούν οι ένοχοι όσο ψηλά κι αν βρίσκονται συνεχίζεται και πιστεύουμε ότι η ελληνική Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που πρέπει».

Τι αναφέρει το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ

Με το πόρισμά του, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά τη διερεύνηση του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και σωματικές βλάβες κατά συρροή, της παράβασης καθήκοντος και της διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών.

Παράλληλα, αναφέρονται ποινικές ευθύνες και για τον Χρήστο Τριαντόπουλο αναφορικά με το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας, καθώς εντοπίζονται ενδείξεις τέλεσης παράβασης καθήκοντος και αλλοίωση τόπου δυστυχήματος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά επίσης τη διερεύνηση των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστου Σπίρτζη και Κώστα Καραμανλή για τη μη υλοποίηση της σύμβασης 717.

Επιπλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ζητά η Επιτροπή να ψηφίσει ομόφωνη ερμηνευτική δήλωση, η οποία θα επισημαίνει ότι η «παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας» δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, γεγονός που δεν θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, οδηγώντας τον πρώην υπουργό Μεταφορών στη Δικαιοσύνη με απλή άρση ασυλίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments