Οικονομία

Αύξηση 82,1% στον αριθμό κενών θέσεων εργασίας: Επιχειρήσεις ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν

Αύξηση 82,1% στον αριθμό κενών θέσεων εργασίας: Επιχειρήσεις ψάχνουν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ(ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, σημείωσε αύξηση 82,1% το δ’ τρίμηνο πέρυσι, σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2022

Τη δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες αναζητούν προσωπικό, αλλά δεν το βρίσκουν στην αγορά, αναδεικνύει ο δείκτης «κενών θέσεων εργασίας», τον οποίο παρακολουθεί κάθε τρίμηνο η ΕΛΣΤΑΤ, παράλληλα με τις έρευνες εργατικού δυναμικού. Οπως ανακοίνωσε η Στατιστική Αρχή στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023 στις ελληνικές επιχειρήσεις (βιομηχανία, μεταφορές και υπηρεσίες) υπήρχαν 38.111 κενές θέσεις εργασίας, οι οποίες σύμφωνα με τις ανάγκες της παραγωγής και των εργασιών που είχαν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, θα έπρεπε να καλυφθούν μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας, εκτός από τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών, σημείωσε αύξηση 82,1% το δ’ τρίμηνο πέρυσι, σε σύγκριση με το δ’ τρίμηνο 2022 (38.111 και 20.927 αντίστοιχα), έναντι αύξησης 42,2% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2022 προς το 2021. Στο τέλος δηλαδή του 2022 ο αριθμός των κενών θέσεων ήταν 20.927, δηλαδή αισθητά χαμηλότερος από αυτό που «βιώνει» η αγορά εργασίας σήμερα.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι:

-Γιατί δεν καλύπτονται αυτές οι θέσεις εργασίας όταν ακόμη και σήμερα (παρά τη μεγάλη μείωση) το ποσοστό ανεργίας κινείται γύρω στο 10%, άρα στην αγορά υπάρχουν πάνω από 400.000 άνεργοι. Η απάντηση που δίνουν οι ειδικοί είναι διπλή και διαζευτική: 1. Είτε στην αγορά εργασίας δεν υπάρχουν τόσα άτομα με την κατάλληλη εξειδίκευση (π.χ. πληροφορικάριοι ή συναρμολογητές βαρέων μηχανημάτων στη βιομηχανία και τα εργοτάξια μεγάλων υποδομών) 2. Είτε οι αμοιβές που προσφέρουν οι επιχειρήσεις για τις εξειδικευμένες αυτές θέσεις εργασίας δεν θεωρούνται επαρκείς και δεν καλύπτουν τους υποψήφιους εργαζόμενους. Δεδομένου ότι αυτές οι θέσεις εργασίας δεν αφορούν τον πρωτογενή τομέα (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) στον οποίο απορροφάται κατ΄ουσίαν ανειδίκευτο εργατικό δυναμικό, η πλέον πιθανή απάντηση είναι ότι οι αμοιβές για τις εξειδικευμένες αυτές θέσεις κρίνονται χαμηλές και σε κάθε περίπτωση (συγκριτικά) ανεπαρκείς με τις αντίστοιχες θέσεις εργαζομένων στο εξωτερικό, ακόμη και σε Βαλκανικές χώρες.

Ισως γι΄ αυτούς όλους τους λόγους ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης δήλωσε ότι αν οι επιχειρήσεις θέλουν και ψάχνουν για προσωπικό με γνώσεις και δεξιότητες ας αυξήσουν τους μισθούς! Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κενή θέση εργασίας θεωρείται μια νεοδημιουργηθείσα θέση, μια ήδη κενή θέση ή μια θέση που πρόκειται να κενωθεί σύντομα, για την οποία ο εργοδότης έχει προβεί πρόσφατα σε δραστικές ενέργειες για να βρεθεί κατάλληλος υποψήφιος, εκτός της επιχείρησης, και η οποία είναι διαθέσιμη είτε άμεσα είτε στο άμεσο /εγγύς μέλλον.

Σημειώνεται ότι οι κενές θέσεις εργασίας αφορούν μόνο στους μισθωτούς. Δεν θεωρούνται κενές θέσεις εργασίας οι θέσεις εργασίας που θα καλυφθούν από: *μαθητευομένους χωρίς αμοιβή, είτε από εργοδότες είτε από οποιονδήποτε φορέα κοινωνικής ασφάλισης *εργολάβους, οι οποίοι δεν βρίσκονται στη μισθολογική κατάσταση *προσωπικό που επαναπροσλαμβάνεται ή επιστρέφει από άδεια με αποδοχές ή χωρίς αποδοχές *εσωτερικές μετακινήσεις στην επιχείρηση του ήδη υπάρχοντος προσωπικού. Κενές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον είναι οι κενές θέσεις πλήρους ή μερικής απασχόλησης, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments