ΑΠΟΨΕΙΣ

Με το βλέμμα στην κοινωνία

Με το βλέμμα στην κοινωνία

Πηγή Φωτογραφίας: (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Γράφει στο pagenews.gr η Διάνα Βουτυράκου Συντονίστρια Think Tanks ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σε απάντηση της ακρίβειας και της άδικης φορολόγησης που καλείται να αντιμετωπίσει ο Έλληνας πολίτης στην καθημερινότητά του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσίασε ένα πλήρως κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα μέσω αφενός του περιορισμού της ακρίβειας και αφετέρου της θέσπισης ενός βιώσιμου φορολογικού συστήματος. Σε συνέχεια αυτού, στο πλαίσιο της κρίσιμης μάχης των ευρωεκλογών, όπου η Αριστερά πανευρωπαϊκά καλείται να αντιμετωπίσει την άνοδο της ακροδεξιάς που φιλοδοξεί πλέον να γίνει δεύτερη δύναμη, παρουσιάστηκε το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα του κόμματος. Στο πρόγραμμα αυτό, η ισότητα και συμπερίληψη, το δικαίωμα στην εργασιακή αξιοπρέπεια, η πρόσβαση σε δημόσια υγειονομική περίθαλψη και η πράσινη μετάβαση έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ειδική αναφορά γίνεται και στα προσωπικά δεδομένα και την προστασία τους, μετά και τη διαρροή (κατά παράβαση του GDPR) των στοιχείων χιλιάδων απόδημων Ελλήνων προς υποψήφια της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για δύο προγράμματα με συγκεκριμένα μέτρα, που ανακουφίζουν την ευρεία κοινωνική πλειοψηφία από τη δυστοπία που βιώνει, μια δυστοπία που τείνει να βαφτιστεί κανονικότητα. Σε μια «κανονικότητα» λοιπόν όπου ο πολίτης βιώνει εργασιακή επισφάλεια, που ο μισθός του δεν φτάνει να καλύψει βασικές του ανάγκες και που δημόσια, δωρεάν αγαθά όπως η υγεία και η παιδεία υποβαθμίζονται και ανοίγει ο δρόμος της πλήρους ιδιωτικοποίησής τους, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παρουσιάζει το δικό του πρόγραμμα με επίκεντρο τους πολίτες και τις ανάγκες τους.

Παράλληλα με το πρόγραμμα αυτό, οι δεξαμενές σκέψεις (Think Tanks) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, έχουν ήδη ξεκινήσει την παραγωγή πολιτικής με γνώμονα πάντα την κοινωνική ευημερεία. Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα της Έρευνας, αλλά και η ομάδα της Παιδείας ασχολήθηκαν, το τελευταίο διάστημα, με το Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, καταρρίπτοντας έναν έναν όλους τους ισχυρισμούς που προέβαλλε η Νέα Δημοκρατία προς υπεράσπισή του. Έτσι, η ομάδα της Παιδείας δημιούργησε τεκμηρίωση με αφετηρία την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου και σε συνέχεια παρουσίασε τι σημαίνει ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση, πως αυτή οξύνει τις ταξικές ανισότητες και πως θα οδηγήσει στην υποβάθμιση των δημοσίων πανεπιστημίων. Επιπλέον, η ομάδα της Έρευνας, μέσα από ένα σύνολο παρεμβάσεων με αρθρογραφία και τις ανακοινώσεις της, επικεντρώθηκε στο πως η Έρευνα αποτελεί θεμελιώδη αποστολή ενός πανεπιστημίου, αφού αυτό οφείλει όχι μόνο να μεταλαμπαδεύει αλλά και να παράγει νέα γνώση, κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της έρευνας. Σε όλη την Ευρώπη, έρευνα γίνεται από τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ στις λίγες περιπτώσεις που αυτή γίνεται σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, χρηματοδοτείται κατά βάση από δημόσιους πόρους, κάτι που φυσικά οδηγεί στη μείωση των διαθέσιμων πόρων για τα δημόσια πανεπιστήμια. Ακόμα, το 3ο Think Tank που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί, αυτό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ασχολείται με το κρίσιμο ζήτημα της έμφυλης βίας, ώστε να παρέχει επεξεργασμένες προτάσεις για την αντιμετώπισή της, καθώς από τις αρχές του 2024 έχουμε γίνει μάρτυρες αρκετών ήδη γυναικοκτονιών, ομοφοβικών επιθέσεων, και περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Από τη μία πλευρά λοιπόν έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία θεωρεί πως το 41% που έλαβε στις τελευταίες εκλογές της δίνει λευκή επιταγή και που επιλέγει να ψηφίζει ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο που παραβιάζει καταφανώς το Άρθρο 16 του Συντάγματος, και που εξαιτίας των πολιτικών της κινούμαστε για δεύτερη συνεχή χρονιά σε αρνητική τροχιά σε ότι αφορά το επίπεδο της δημοκρατίας μας (σύμφωνα με το Ινστιτούτο V-Dem). Η αρνητική αυτή τροχιά, που είχε να παρατηρηθεί για την Ελλάδα από το 1976, καταδεικνύεται σαφώς και από το πρόσφατο ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου, όπου εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στη χώρα. Στον αντίποδα όλων αυτών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενωμένος, με το βλέμμα στην κοινωνία και σεβόμενος του ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, δείχνει καθημερινά στους πολίτες ότι κανείς δεν έχει λάβει λευκή επιταγή στις πλάτες των πολιτών και πως υπάρχει απάντηση στα πολλαπλά προβλήματα που βιώνουν. Μία απάντηση εφαρμόσιμη, σύγχρονη και Αριστερή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments