Πολιτική

Διακομματική ομοβροντία για το παραλήρημα Ερντογάν

Διακομματική ομοβροντία για το παραλήρημα Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

"Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας", υπογραμμίζουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Σε έντονο ύφος απαντούν οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Κύπρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος είπε χθες ότι, αν δεν γινόταν η τουρκική επιχείρηση το 1974, θα είχε συντελεστεί γενοκτονία κατά των Τουρκοκυπρίων, ενώ υποστήριξε ότι αν δεν σταματούσε ο Ετζεβίτ η Κύπρος σήμερα θα ήταν εξ ολοκλήρου τουρκική.

«Πριν από μισό αιώνα, οι Τουρκοκύπριοι επέστρεψαν από το χείλος της γενοκτονίας. Στην “Ειρηνευτική Επιχείρηση” του 1974, 498 στρατιώτες μας από όλες τις γωνιές της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών, μαρτύρησαν. Παρ’ όλες τις πιέσεις, αν δεν υπήρχε η παρέμβαση της Τουρκίας, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε η “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”, ούτε οι Τουρκοκύπριοι. Στην πραγματικότητα, ίσως αν είχαμε πιέσει προς το νότο, δεν θα υπήρχε πια νότος και βορράς και η Κύπρος θα ήταν εντελώς δική μας», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος.

Στις παραληρηματικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου για την Κύπρο απάντησαν σήμερα το πρωί διπλωματικές πηγές.

“Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με την παράνομη εισβολή στην Κύπρο το 1974 συνιστούν πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας και προσβολή στην μνήμη των θυμάτων” τονίζουν πηγές του υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση “υπενθύμισε” στον Τούρκο πρόεδρο την Διακήρυξη φιλίας των Αθηνών.

“Τρεις μόλις μήνες μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών, η Τουρκία, για άλλη μια φορά παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα της”, αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. “Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική πρόκληση και να καταστήσει σαφές στην γείτονα ότι τέτοιες απαράδεκτες και εμπρηστικές δηλώσεις επιβαρύνουν τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, να τονίσει τη σημασία που έχει για αυτές τις σχέσεις η επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση, από εκεί που διεκόπησαν στο Κρανς Μοντανά, στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων”.

Από τη μεριά του, το ΚΚΕ κάνει λόγο για απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις, αναφέροντας, ανάμεσα στα άλλα, πως  “οι νέες απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν, για την Τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, αποκαλύπτουν πως η εμπλοκή στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και το “καλό κλίμα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που προβάλλει η κυβέρνηση και σιγοντάρουν κι άλλες πολιτικές δυνάμεις, τελικά λειτουργούν ευνοϊκά για τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας, αλλά και για τη διαιώνιση της τουρκικής κατοχής και αναβάθμισης του “ψευδοκράτους” στη Βόρεια Κύπρο».

Τη ρητή και απόλυτη αποστροφή του εξέφρασε, πριν από λίγο, και ο πρόεδρος του κόμματος “Δημοκράτες”, κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, “οι δηλώσεις του Ερντογάν για την Κύπρο αποδεικνύουν όχι απλώς πως είναι αμετανόητος, αλλά και ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοεί όσα υποστηρίζει για τη νέα ημέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.  Η Ελλάδα γνωρίζει καλά πως ο Ερντογάν προσπαθεί να μας χρησιμοποιήσει προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ και με χώρες της ΕΕ. Γι’ αυτό και σε όλα τα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα και fora η χώρα μας πρέπει να αποκαλύπτει την πραγματική πλευρά της Τουρκίας” σημειώνει ο κ. Λοβέρδος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments