Ελλάδα

Βίστλερ: Η Ελλάδα είναι παράδειγμα μετασχηματισμού της οικονομίας

Βίστλερ: Η Ελλάδα είναι παράδειγμα μετασχηματισμού της οικονομίας

Πηγή Φωτογραφίας: wikipedia//Το τεχνολογικο πάρκο ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη είναι κάτι μοναδικό για την Ευρώπη τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γερμανός ερευνητής

Το τεχνολογικο πάρκο ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη είναι κάτι μοναδικό για την Ευρώπη τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γερμανός ερευνητής

Θετικό παράδειγμα για τον μετασχηματισμό μιας οικονομίας εντός της Ευρώπης, αλλά και υπόδειγμα έξυπνων επενδύσεων στην έρευνα, την καινοτομία και το μέλλον των νέων αποτελεί πλέον η Ελλάδα, η οποία θα μπορούσε να προσελκύσει περισσότερες εταιρείες και ερευνητικά κέντρα από τη Γερμανία, «χτίζοντας» πάνω σε πρωτοβουλίες όπως το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη. Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Otmar D. Wiestler (Ότμαρ Βίστλερ), πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Ερευνητικών Κέντρων Helmholtz, του μεγαλύτερου επιστημονικού οργανισμού στη Γερμανία.

Ο κ. Βίστλερ, που είναι επίσης πρόεδρος του Πανεπιστημιακού Συμβουλίου του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Μονάχου και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της Bayer AG, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καρλσρούης (ΚΙΤ) και του ThessINTEC και είχε πολλά θετικά να πει για την προοπτική της πόλης: «Έχω βρεθεί στην Ελλάδα πολλές φορές, αλλά συνήθως στην Αθήνα, όπου είχαμε πολλές συζητήσεις για την εγκατάσταση ερευνητικών κέντρων. Ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη, εντυπωσιάστηκα από το πόσο καλά ανεπτυγμένες είναι οι (ακαδημαϊκές και ερευνητικές) εγκαταστάσεις στην πόλη και συνάντησα πολλούς φιλόδοξους και ευφυείς ανθρώπους στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α). Θεωρώ λοιπόν πως η Θεσσαλονίκη έχει πιθανώς τις ίδιες δυνατότητες με την Αθήνα, αν όχι περισσότερες» λέει, αναφέροντας ενδεικτικά το «θαυμάσιο περιβάλλον», το επαρκές μέγεθος της πόλης του 1 εκατ. κατοίκων, την ύπαρξη ανθρώπινου ταλέντου νεαρής ηλικίας, αλλά και τις συνεργασίες που έχουν ήδη αναπτυχθεί με γερμανικά ινστιτούτα όπως το ΚΙΤ.

Θα μπορούσε η συμφωνία που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ ΚΙΤ και ThessINTEC ν’ αποτελέσει τον «πιλότο», ώστε ν’ «ανακαλύψουν» την πόλη περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα; «Είναι ένα σημείο εκκίνησης και συζητήσαμε (στη Θεσσαλονίκη) μια σειρά από επιλογές για να φέρουμε επιστήμονες από άλλα ερευνητικά κέντρα του Helmholtz. Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να κερδίσετε ως εταίρους κάποιες μεγάλες γερμανικές εταιρείες, όπως οι BASF, Bayer, Siemens και Bosch» σημειώνει, ενώ στο ερώτημα αν είναι αισιόδοξος ότι αυτό θα μπορούσε πράγματι να συμβεί στα επόμενα χρόνια, απαντά: «Έχω μάθει ότι υπάρχουν ήδη αρκετά στενές επαφές με την Bayer στον τομέα της γεωργίας και της επιστήμης των καλλιεργειών, και έχουμε επίσης συζητήσει για δυνατότητες προσέγγισης ορισμένων από τις άλλες εταιρείες. Θα ήταν ωραία ευκαιρία κάποιες από αυτές να έρθουν τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ (σ.σ. στην οποία η Γερμανία είναι τιμώμενη χώρα). Η ΔΕΘ θα είναι επίσης μια ευκαιρία για να συναντηθούν εκπρόσωποι των δύο κυβερνήσεων, καθώς θα βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη Γερμανοί αξιωματούχοι όπως ο υπουργός Οικονομίας.

Οι Ισραηλινοί παίρνουν το πρότζεκτ του Thess INTEC πολύ σοβαρά

Αναφερόμενος ειδικά στο υπό δημιουργία τεχνολογικό πάρκο ThessINTEC στη Θεσσαλονίκη, ο κ.Βίστλερ το χαρακτηρίζει ως «αρκετά μοναδικό» για την Ευρώπη συνολικά, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αξίζει στήριξη και είναι εκπληκτικό σε ποιον βαθμό την υποστηρίζει η ελληνική κυβέρνηση. «Η κυβέρνηση συνεισέφερε γη πρώτης κατηγορίας. Τώρα βέβαια το θέμα είναι το πάρκο να προσελκύσει εταιρείες και βιομηχανικούς εταίρους, αλλά είμαι αρκετά αισιόδοξος ως προς αυτό» σημειώνει, συμπληρώνοντας ότι θεωρεί πολύ σημαντική και τη συνεργασία με τους Ισραηλινούς, καθώς η χώρα πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη οικοσυστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι ερευνητικά εργαστήρια και καινοτόμες επιχειρήσεις από το Ισραήλ εκτιμάται ότι θα καλύψουν στα επόμενα χρόνια χιλιάδες τετραγωνικά δομημένης επιφάνειας στο ThessINTEC, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με το ισραηλινό fund JLTV και το Τεχνολογικό Πάρκο της Beersheva). H ενασχόληση, ήδη από νωρίς, των Ισραηλινών με το πρότζεκτ έχει σημασία. Το ότι τους έχετε μαζί σας, θα βοηθήσει. Η εμπλοκή τους από νωρίς δείχνει ότι οι Ισραηλινοί παίρνουν το πρότζεκτ σοβαρά, κάτι πολύ αξιοσημείωτο, καθώς ποτέ δεν θα επένδυαν χρήματα σε κάτι, εάν δεν ήταν πεπεισμένοι για τις προοπτικές και τη μελλοντική επιτυχία του. Είμαι αρκετά αισιόδοξος. Φυσικά, είναι ακόμη νωρίς. Είναι πολύ σημαντικό τώρα να διασφαλιστεί ότι όλες οι επενδύσεις που έχουν εξαγγελθεί πραγματοποιούνται και ότι μπορούν να θεμελιωθούν επιτυχείς συνεργασίες με τη βιομηχανία» υπογραμμίζει ο κ.Βίστλερ, που το 2004 έλαβε τον Γερμανικό Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας («Bundesverdienstkreuz»).

«Η Silicon Valley της γραφειοκρατίας» και τα αγκάθια στην προσέλκυση ταλέντων και την ανταγωνιστικότητα στην ΕΕ

Είναι η Ευρώπη αρκετά ανταγωνιστική, σε σχέση π.χ., με τις ΗΠΑ, ώστε να κρατήσει και να προσελκύσει ανθρώπινο ταλέντο ή το παιχνίδι έχει ήδη χαθεί; «Η Ευρώπη είναι ανταγωνιστική σε ορισμένους τομείς. Οι ΗΠΑ όμως είναι αναμφίβολα ισχυρότερες και πιο ελκυστικές για το ανθρώπινο ταλέντο, για διάφορους λόγους. Ο πρώτος είναι ότι εκεί υπάρχουν απίστευτα επιτυχημένες περιοχές υψηλής τεχνολογίας, σε Βοστόνη, Στάνφορντ, Σίλικον Βάλεϊ και Νέα Υόρκη. Και φυσικά, η έρευνα παγκόσμιας κλάσης σχετίζεται πάντα με την κρίσιμη μάζα μεγάλων ταλέντων από όλον τον κόσμο, που προσελκύει μια χώρα» σημειώνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Αλεξάνδρα Γούτα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments