Διεθνή

Μακελειό στη Μόσχα: 115 νεκροί και σχεδόν 200 τραυματίες – Ουκρανικό δάκτυλο «βλέπει» η Ρωσία

Μακελειό στη Μόσχα: 115 νεκροί και σχεδόν 200 τραυματίες – Ουκρανικό δάκτυλο «βλέπει» η Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Στους 115 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών της τρομοκρατικής επίθεσης που διαπράχθηκε χθες, Παρασκευή, σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας. Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι βρήκαν «κι άλλα πτώματα στις έρευνές τους στα συντρίμμια», με τα οποία αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών. «Οι έρευνες συνεχίζονται», πρόσθεσαν.

Στους 115 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών της τρομοκρατικής επίθεσης

Στους 115 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών της τρομοκρατικής επίθεσης που διαπράχθηκε χθες, Παρασκευή, σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα, ανακοίνωσε πριν από λίγο η Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας. Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι βρήκαν «κι άλλα πτώματα στις έρευνές τους στα συντρίμμια», με τα οποία αυξήθηκε ο απολογισμός των νεκρών. «Οι έρευνες συνεχίζονται», πρόσθεσαν.

Η υπηρεσία ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ύποπτοι είχαν «επαφές» στην Ουκρανία και σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί. «Αφού διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση, οι εγκληματίες σχεδίαζαν να διασχίσουν τα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και είχαν κατάλληλες επαφές στην ουκρανική πλευρά», αναφέρει η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλέστηκε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η FSB προσέθεσε, σύμφωνα με το πρακτορείο, ότι η επίθεση είχε σχεδιαστεί προσεκτικά. Παράλληλα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε επικαλούμενο την ανακοίνωση της FSB ότι 4 φερόμενοι ως δράστες της επίθεσης κατευθύνονταν στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία όταν συνελήφθησαν νωρίς σήμερα το πρωί και είχαν επαφές στην ουκρανική πλευρά.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πληροφορήθηκε ότι συνελήφθησαν 11 άτομα, μεταξύ των οποίων και οι 4 τρομοκράτες που για την επίθεση στο Crocus. Επίσης, ο Ρώσος βουλευτής Αλεξάντερ Κινστάιν ανέφερε πως δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην περιφέρεια Μπριάνσκ της Ρωσίας, μετά την καταδίωξη οχήματος από την αστυνομία. Άλλοι ύποπτοι διέφυγαν σε κοντινό δάσος πεζή, πρόσθεσε ο ίδιος.

«Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, έπεσαν πυροβολισμοί και το αυτοκίνητο ανατράπηκε. Ένας τρομοκράτης συνελήφθη επί τόπου, οι υπόλοιποι διέφυγαν στο δάσος. Ως αποτέλεσμα της έρευνας, ένας δεύτερος ύποπτος εντοπίστηκε και συνελήφθη περίπου στις 3:50 π.μ. Η έρευνα για τους υπόλοιπους συνεχίζεται», ανέφερε ο Κινστάιν σύμφωνα με το Reuters.

Σχεδόν 200 τραυματίες – Σε κατάσταση συναγερμού η Μόσχα

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, σχεδόν 200 τραυματίες νοσηλεύονται, συμπεριλαμβανομένων πέντε παιδιών. Η κατάσταση 60 ενηλίκων και ενός παιδιού χαρακτηρίζεται σοβαρή, εγείροντας φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων «ενδέχεται να αυξηθεί». Εντωμεταξύ, τρία παιδιά βρίσκονται μεταξύ των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, όπως μετέδωσε το RIA. Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε την πληροφορία αυτή επικαλούμενο το περιφερειακό υπουργείο Υγείας.

Η Μόσχα έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού μετά την τρομοκρατική επίθεση και οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία. Όλες οι μεγάλες αθλητικές, πολιτιστικές και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις θα ακυρωθούν στη Μόσχα αυτό το Σαββατοκύριακο μετά το περιστατικό με τους πυροβολισμούς, δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Σεργκέι Σομπιάνιν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open στη Μόσχα, η Κόκκινη Πλατεία έχει κλείσει, ενώ οι αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τους δράστες της επίθεσης που διέφυγαν προς τα προάστια της Μόσχας.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει για πιθανή επίθεση αλλά η Ρωσία αγνόησε την απειλή

Οι ΗΠΑ διαθέτουν πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό της τζιχαντιστικής οργάνωσης ότι μαχητές της εξαπέλυσαν την πολύνεκρη επίθεση, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι υπογραμμίζουν ότι η Ουάσινγκτον είχε προειδοποιήσει πριν από δύο εβδομάδες τη Μόσχα για την τρομοκρατική απειλή.

«Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε πληροφορίες σχετικά με σχεδιαζόμενη τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα – πιθανόν εναντίον μεγάλων συναθροίσεων, συμπεριλαμβανομένων συναυλιών – κάτι που ώθησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να εκδώσει οδηγία προς τους Αμερικανούς στη Ρωσία», είπε η Άντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κοινοποίησε αυτές τις πληροφορίες στις ρωσικές αρχές», ακολουθώντας τη μακροχρόνια πολιτική για το «καθήκον προειδοποίησης», συμπλήρωσε.

Πρόκειται για μια από τις φονικότερες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων δεκαετιών στη Ρωσία. «Είχαμε προειδοποιήσει τους Ρώσους», διαβεβαίωσε Αμερικανός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, αναφερόμενος στην πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση. Η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία είχε προειδοποιήσει την 8η Μαρτίου ότι «εξτρεμιστές» σχεδίαζαν επικείμενη επίθεση στη Μόσχα, λίγες ώρες αφότου οι ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας ενημέρωσαν ότι απέτρεψαν επίθεση σε εβραϊκή συναγωγή που προετοίμαζαν τζιχαντιστές του αφγανικού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει τη σοβαρότερη κρίση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση ύστερα από την κρίση των πυραύλων της Κούβας, το 1962. Το Κρεμλίνο λέει ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν βρίσκονταν ποτέ σε χειρότερο σημείο και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι μάχεται κατά της Μόσχας, ενισχύοντας στρατιωτικά και οικονομικά το Κίεβο.

Γιατί το ISIS έβαλε στο στόχαστρο τη Μόσχα, η απάντηση Πούτιν

Ο Μάθιου Σάσεξ, ειδικός για τη Ρωσία και αναπληρωτής καθηγητής στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, σχολίασε στο BBC News τα κίνητρα που θα μπορούσε να έχει το Ισλαμικό Κράτος για την επίθεση στη Μόσχα. «Η Ρωσία έχει μακρά ιστορία να συμπεριφέρεται σε πολλούς από τους ανθρώπους στο έδαφός της που είναι μουσουλμάνοι όχι ιδιαίτερα καλά», λέει στο BBC. «Είχαμε δύο πολέμους στην Τσετσενία… ο δεύτερος από το 1999 έως το 2006 ήταν κάτι σαν ριζοσπαστικοποιημένος πόλεμος μετά τον οποίο κάποιοι συνέχισαν να πολεμούν με το Ισλαμικό Κράτος εναντίον της ρωσικής κυβέρνησης.

«Από τότε, οι δραστηριότητες της Ρωσίας στη Συρία έκαναν το Ισλαμικό Κράτος να δει τη ρωσική κυβέρνηση ως πρωταρχική απειλή» σημείωσε και συμπλήρωσε πως αναμένει ότι η ρωσική απάντηση στην επίθεση στο Crocus Hall να είναι «ακραία βίαια», αναφέροντας ως παραδείγματα τις συνέπειες της πολιορκίας του θεάτρου της Μόσχας το 2002 και της πολιορκίας του σχολείου στο Μπεσλάν το 2004.

Ένα ρωσικό αεροπλάνο ανατινάχθηκε πάνω από την έρημο του Σινά της Αιγύπτου το 2015 με 224 επιβαίνοντες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν Ρώσοι πολίτες. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο αργότερα δημοσίευσε μια φωτογραφία του εκρηκτικού μηχανισμού. Το 2017, μια βομβιστική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης που σκότωσε 15 άτομα συνδέθηκε επίσης με ριζοσπάστες ισλαμιστές.

Oμάδες ανταρτών πολεμούν τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή του Βόρειου Καυκάσου της χώρας εδώ και δεκαετίες. Μεγάλος αριθμός από αυτούς πήγε στη Συρία για να ενταχθούν στο ISIS όταν δημιουργήθηκε η ομάδα πριν από 10 χρόνια. Ορισμένοι μαχητές που δραστηριοποιούνται στον ρωσικό Βόρειο Καύκασο έχουν δηλώσει πίστη στο ISIS, λένε ειδικοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments