Διεθνή

Ο Σι ψάχνει ζεστό χρήμα και θα δει αμερικανούς CEO

Ο Σι ψάχνει ζεστό χρήμα και θα δει αμερικανούς CEO

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Μόλις λήξουν οι εργασίες του China Development Forum, ο κινέζος πρόεδρος θα συναντηθεί προσωπικά με επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ – μάλλον στις 27 του μήνα. Η οικονομία της Κίνας επείγεται για ξένες επενδύσεις

Μόλις λήξουν οι εργασίες του China Development Forum, ο κινέζος πρόεδρος θα συναντηθεί προσωπικά με επιχειρηματίες από τις ΗΠΑ – μάλλον στις 27 του μήνα. Η οικονομία της Κίνας επείγεται για ξένες επενδύσεις

Η επιθυμία του Σι για προσωπικές επαφές με τους αμερικανούς μπίζνεσμαν εδράζεται στην ανάγκη της Κίνας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, έγραψαν οι Αμερικανοί. Ο κατάλογος των προσώπων που θα δεχθεί ο Σι δεν έχει ακόμη συμπληρωθεί. Το φόρουμ που θα προηγηθεί είναι διήμερο και θα ξεκινήσει τις εργασίες του την Κυριακή 24 Μαρτίου. Στα θέματα που πρόκειται να συζητηθούν, όπως μετέδωσε το αμερικανικό μέσο επικαλούμενο κάποιο «προσχέδιο ατζέντας», περιλαμβάνονται η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η κλιματική αλλαγή.

Σημείωσε, μάλιστα, ότι το φόρουμ συμπίπτει με την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, την αναιμική εγχώρια κατανάλωση, που επηρεάζει το ΑΕΠ, και τη μείωση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα. Προσέθεσε, δε, ότι οι ξένες εταιρείες θα ζητήσουν διαβεβαιώσεις από το κινεζικό κράτος όσον αφορά «ασυνεπείς ρυθμίσεις» και «αυξανόμενους λειτουργικούς κινδύνους» στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης και των διεθνών εμπορικών συναλλαγών. Οι Αμερικανοί CEO θα είναι οι περισσότεροι από τους ξένους μπίζνεσμαν, ως επικεφαλής πολυεθνικών εταιρειών.

Το παρών θα δώσουν ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Στίβεν Σβάρτσμαν της Blackstone, ο Κεν Γκρίφιν του hedge fund Citadel και ο Νόελ Κουίν της HSBC. Επίσης, στο φόρουμ θα παρευρεθούν CEO εταιρειών παραγωγής τσιπ, όπως ο Σαντζάι Μεχρότρα της Micron Technology, η Λάιζα Σου της AMD, αλλά και το κορυφαίο στέλεχος της ενεργειακής εταιρείας Exxon Mobil, ο Ντάρεν Γουντς. Remaining Time-0:16 Fullscreen Mute Κατά το ρεπορτάζ της WSJ, σχεδιάζουν να μεταβούν στην Κίνα και κορυφαία στελέχη εταιρειών άλλων κλάδων, όπως της αμερικανικής εταιρείας τροφίμων Cargill και των φαρμακευτικών εταιρειών Bristol-Myers Squibb και Pfizer. Την παρθενική εμφάνισή τους στο κινεζικό φόρουμ θα κάνουν οι CEO της επιχείρησης Starbucks (Λάξμαν Ναρασίμχαν), της εταιρείας σοκολατοειδών και σνακ Mondelez International (Ντερκ φαν ντε Πουτ) και της HP Inc. (Ενρίκε Λόρες). Μυστηριώδης, πάντως, παραμένει η ταυτότητα του βασικού ομιλητή του φόρουμ – εικάζεται ότι θα είναι ένας από την ανώτερη ηγετική ομάδα της Κίνας.

Μυστικοπαθής είναι επίσης η γενικότερη σιγή των Κινέζων, αφού δεν υπάρχουν ανακοινώσεις από πλευράς διοργανωτών, ούτε καν ένας ιστότοπος με πληροφορίες. Οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών που θα συναντηθούν με τον Σι θα του τονίσουν ότι οι ποικίλες σινοαμερικανικές εντάσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο διεθνές εμπόριο και θα του εκφράσουν την ελπίδα τους ότι οι δεσμοί που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης θα παραμείνουν σταθεροί. Η Corriere della Sera, αναμεταδίδοντας τις πληροφορίες της WSJ, έγραψε ότι ο κινέζος πρόεδρος έχει επίγνωση ότι η οικονομία της Κίνας χρειάζεται ζεστό χρήμα, διότι «οι ξένες επενδύσεις συνεχίζουν να μειώνονται».

Πρώτη φορά έπειτα από 10 χρόνια, το 2023 έκλεισε με πτώση 8%, στα 157 δισ. δολάρια, και ο Ιανουάριος του 2024 ενίσχυσε την πτώση: -11,7% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2023. Σημείωσε, πάντως, ότι και για τους Αμερικανούς η κινεζική αγορά παραμένει απαραίτητη, ιδίως για ομίλους όπως η Apple, ακόμη και η Boeing. Ετσι, οι Ιταλοί δεν απέδωσαν σε σύμπτωση την εμφάνιση του Τιμ Κουκ στη Σαγκάη, την περασμένη Πέμπτη, όπου εγκαινίασε το όγδοο Apple Store με φιλοδοξία να αναθερμάνει τις πωλήσεις των iPhone της εταιρείας του, ώστε να διατηρήσει το μερίδιό του στην κινεζική αγορά παρά την πίεση των ντόπιων ανταγωνιστών του, Huawei, Oppo και Vivo. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments