Πολιτική

Ασπίδες: Αναβάθμιση της Ελλάδας και ανάγκη για διεύρυνση

Ασπίδες: Αναβάθμιση της Ελλάδας και ανάγκη για διεύρυνση

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΑΒ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΡΙΣΕ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ/EUROKINISSI)

Η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «ASPIDES» κυριάρχησε στις επαφές που είχε στην Αθήνα ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τον Κόλπο, Λουίτζι ντι Μάιο.

Η ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «ASPIDES» κυριάρχησε όπως αναμενόταν στις επαφές που είχε στην Αθήνα ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τον Κόλπο, Λουίτζι ντι Μάιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι “Ασπίδες” έχουν ως σκοπό την προστασία των πλοίων.  Στόχος δεν είναι η επίθεση κατά των Χούθι αλλά να εμποδιστούν οι επιθέσεις σε πλοία.  Σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ,  “είναι σίγουρα μια σημαντική αποστολή. Όλους μας ανησυχεί η παράκαμψη της Διώρυγας του Σουέζ και πολλές χώρες μας ζητούν να παρέμβουμε. Για πολλές ναυτιλιακές εταιρείες που παρακάμπτουν τη Διώρυγα αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους. Και η αύξηση του κόστους αποτυπώνετει στις τιμές. Η οποία με τη σειρά της επηρεάζει τον πληθωρισμό. Ως εκ τούτου είναι εύλογο για εμάς να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο» κατέληξε ο Μπορέλ.

Επισημαίνεται πως το Στρατηγείο της Λάρισας προσφέρεται, μετά από σχετική κινητοποίηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Δένδια, ως Στρατηγείο για την εν λόγω Επιχείρηση.

Με την επιχείρηση, λοιπόν, σε πλήρη εξέλιξη, στις συζητήσεις που είχε ο ντι Μάιο στα ζητήματα που τέθηκαν ήταν μεταξύ άλλων και της ανάγκης της διεύρυνσης της συμμετοχής, αφού δεν είναι δυνατό να σηκώνουν το βάρος μόνο τέσσερις χώρες, από το σύνολο των κρατών – μελών της ΕΕ. Έτσι, μετά την διεθνοπολιτική και γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας, τίθεται με ενάργεια ως αίτημα η διεύρυνση των χωρών που συμμετέχουν στις Aspides.

Το αν υπάρξει ανταπόκριση από άλλες χώρες στο αίτημα για διεύρυνση. είναι ένα ερώτημα που δεν έχει ακόμη απαντηθεί, αλλά οι άνθρωποι που εξετάζουν το σχετικό αίτημα, δεν το βρίσκουν ιδιαίτερα πιθανό.

Όπως επισημαίνεται από αρμόδιες πηγές, μεταξύ των θεμάτων που άρχισαν να συζητούνται είναι και το κόστος συμμετοχής στην επιχείρηση “Ασπίδες”. Το ποσό που δαπανάται είναι πολύ μεγάλο, και αν συνεχιστεί η επιχείρηση, τότε όχι μόνο καύσιμα, αλλά και πυρομαχικά για όπλα και ακριβούς πυραύλους αναχαίτισης, επομένως η εμβέλειά τους θα αποτελούν επίσης ένα θέμα

Επισημαίνεται στο σημείο αυτό πως ο Ντι Μάιο είχε συνάντηση με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος του εξέφρασε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές «την βαθιά ανησυχία του για τη συνέχιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Γάζα, για τις αποσταθεροποιητικές τάσεις της κρίσης σε άλλα μέτωπα στη Μέση Ανατολή, τη διάχυση των συγκρούσεων στην Ερυθρά Θάλασσα και τις πολυεπίπεδες συνέπειές της».

Ο κ. Γεραπετρίτης διαπίστωσε την αναβάθμιση της χώρας μας στην περιοχή, λαμβάνοντας τα συγχαρητήρια από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο και για την «ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην αμυντική επιχείρηση «ASPIDES» και εξήρε τη συμβολή της στην προστασία της ελεύθερης και ακώλυτης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα».

Την Παρασκευή, ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τον κόλπο συναντήθηκε επίσης με τον Υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, επαναλαμβάνοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα “για τις σημαντικές προσπάθειές της στην επιχείρηση” Ασπίδες”.

Τόνισε πως «η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» εκπέμπει ένα σημαντικό μήνυμα ενότητας της ΕΕ». Ο κ. Νίκος Δένδιας επανέλαβε τη σημασία της επιχείρησης, επισημαίνοντας και ο ίδιος τη σημασίας της όπως είπε για την ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments