Γεωπολιτικά

Μεγάλες αεροπορικές επιδρομές Ρώσων και Ουκρανών σε Κίεβο, δυτική Ουκρανία και Σεβαστούπολη

Μεγάλες αεροπορικές επιδρομές Ρώσων και Ουκρανών σε Κίεβο, δυτική Ουκρανία και Σεβαστούπολη

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: A Palestinian demonstrator runs past burning tires during a protest over tension in Jerusalem and Israel-Gaza escalation, near Hawara checkpoint near Nablus in the Israeli-occupied West Bank, May 14, 2021. REUTERS/Raneen Sawafta/File Photo

Σε επιφυλακή η Πολωνία

Ανεβαίνει το θερμόμετρο του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς μια μέρα μετά το φονικό μακελειό στη Μόσχα, το οποίο η μυστική αστυνομία της Ρωσίας αλλά και ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, έσπευσαν να συνδέσουν με την Ουκρανία, παρά την άρνηση του Κιέβου, με την Ουκρανία να εξαπολύει σφοδρή πυραυλική επίθεση κατά των ρωσικών πολεμικών πλοίων που σταθμεύουν στη βάση της Κριμαίας, τους Ρώσους να απαντούν με μεγάλη αεροπορική επιδρομή σε Κίεβο και δυτική Ουκρανία, και την Πολωνία να καταγγείλει ότι ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον εναέριο χώρο της και να ζητά εξηγήσεις από τη Ρωσία.

Ουκρανική πυραυλική επίθεση στην Κριμαία Τη νύχτα του Σαββάτου, οι Ουκρανοί πραγματοποίησαν μεγάλη πυραυλική επίθεση στην Κριμαία, με στόχο τη ναυτική βάση της Σεβαστούπολης. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε την επίθεση.

“Οι στρατιωτικοί μας απώθησαν μαζική επίθεση στην Σεβαστούπολη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάνω από 10 πύραυλοι καταρρίφθηκαν”, ανακοίνωσε ο διορισθείς από τη Ρωσία κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ με ανάρτησή του στο Telegram. Ωστόσο ο ίδιος διευκρίνισε ότι από την επίθεση σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, ένας 65χρονος άμαχος, και ότι τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένας έφηβος. Επίσης σημείωσε ότι υποδομές υπέστησαν ζημιές, συμπεριλαμβανομένου κτιρίου με γραφεία και γραμμής φυσικού αερίου.

Η κυκλοφορία των οδικών και θαλάσσιων μέσων μεταφοράς που συνδέουν τη Ρωσία με τη χερσόνησο της Κριμαίας διακόπηκε για μερικές ώρες, ανακοίνωσε παράλληλα η διορισθείσα από τη Ρωσία διοίκηση των μέσων μεταφοράς της περιοχής.

Ουκρανία: Χτυπήσαμε δύο ρωσικά πλοία Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ωστόσο ανακοίνωσαν ότι κατά την επίθεση κατάφεραν να πλήξουν δύο ρωσικά πλοία που βρίσκονταν σταθμευμένα στο λιμάνι της Σεβαστούπολη.

“Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατάφεραν να πλήξουν τα αμφίβια πλοία Yamal και Azov, όπως και κέντρο επικοινωνιών και άλλες υποδομές του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας”, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κέντρο επικοινωνιών των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Μεγάλη αεροπορική επίθεση των Ρώσων σε Κίεβο και Λβιβ Οι ρωσικές δυνάμεις απάντησαν εξαπολύοντας σήμερα την αυγή νέα μαζικά αεροπορικά πλήγματα στο Κίεβο και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, που μεταξύ των άλλων οδήγησαν τις πολωνικές ένοπλες δυνάμεις να αυξήσουν το επίπεδο επιφυλακής τους απέναντι στην έντονη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορά τους.

Σύμφωνα με τον Σεργκίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, ο ρωσικός στρατός επιτέθηκε στην ουκρανική πρωτεύουσα χρησιμοποιώντας πυραύλους κρουζ που εξαπολύθηκαν από στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95MS.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα “κατέρριψε περίπου 10 εχθρικούς πυραύλους πάνω από το Κίεβο και στα περίχωρα της πρωτεύουσας”, ανέφερε ο Πόπκο σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες δεν υπάρχουν θύματα ή ζημιές. Σύμφωνα με τον Πόπκο, η επίθεση εξαπολύθηκε από την περιφέρεια Σαράτοφ, στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Για τρίτη φορά σε μια εβδομάδα, όλη η επικράτεια της Ουκρανίας τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού στη διάρκεια της νύχτας. Ο συναγερμός διήρκεσε δύο ώρες στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με τον Πόπκο. Συν τοις άλλοις ρωσικοί πύραυλοι και drones εξαπολύθηκαν κατά την περιοχής Στρίι που βρίσκεται 50 χλμ. από τα σύνορα με την Πολωνία.

“Ο στόχος ήταν οι ζωτικές υποδομές”, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Λβιβ Άντριι Σαντόβι, ο οποίος καταμέτρησε περίπου 20 πυραύλους και 7 drones.

Ρωσικός πύραυλος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας Κατά τη διάρκεια των αεροπορικών αυτών επιδρομών, ρωσικός πύραυλος κρουζ που εξαπολύθηκε κατά στόχων στη δυτική Ουκρανία παραβίασε τον εναέριο χώρο της Πολωνίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, ανέφερε ανακοίνωση των πολωνικών ενόπλων δυνάμεων.

“Στις 24 Μαρτίου στις 04:23 πμ (05:23 ώρα Ελλάδος) υπήρξε παραβίαση του πολωνικού εναέριου χώρου από έναν από τους πυραύλους κρουζ που εξαπολύθηκαν στη διάρκεια της νύχτας από την αεροπορία μεγάλου βεληνεκούς της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, ανακοίνωσαν οι πολωνικές ένοπλες δυνάμεις με ανάρτησή τους στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X.

“Το αντικείμενο εισήλθε στον πολωνικό εναέριο χώρο κοντά στην πόλη Όσερντοβ (Λούμπλιν Βοϊβοντέσιπ) και παρέμεινε εκεί για 39 δευτερόλεπτα. Στη διάρκεια όλης της πτήσης, παρακολουθείτο από στρατιωτικά συστήματα ραντάρ”, πρόσθεσαν.

Εξηγήσεις από τη Ρωσία θα ζητήσει το πολωνικό ΥΠΕΞ Λίγες ώρες αργότερα το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Πολωνία θα ζητήσει εξηγήσεις από τη Μόσχα για “νέα παραβίαση του εναέριου χώρου” της από ρωσικό πύραυλο κρουζ.

“Πρώτα απ’ όλα, ζητούμε από τη Ρωσική Ομοσπονδία να σταματήσει τις τρομοκρατικές αεροπορικές επιδρομές κατά του πληθυσμού και του εδάφους της Ουκρανίας, να τερματίσει τον πόλεμο και να ασχοληθεί με τα εσωτερικά προβλήματα της χώρας”, αναφέρει ο εκπρόσωπος του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Πολωνία, ένας από τους πιο πιστούς συμμάχους του Κιέβου, είχε καταγγείλει την υπερπτήση στο έδαφός της για τρία λεπτά ενός ρωσικού πυραύλου κρουζ που είχε εκτοξευτεί προς την Ουκρανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments