Γεωπολιτικά

Ρωσία: Ημέρα εθνικού πένθους μετά το μακελειό στο Crocus City Hall – Τα αναπάντητα ερωτήματα

Ρωσία: Ημέρα εθνικού πένθους μετά το μακελειό στο Crocus City Hall – Τα αναπάντητα ερωτήματα

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ

Ημέρα εθνικού πένθους είναι σήμερα στη Ρωσία μετά το μακελειό σε αίθουσα συναυλιών στη Μόσχα, στην πιο φονική επίθεση που σημειώνεται στο ρωσικό έδαφος εδώ και δύο δεκαετίες, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Τουλάχιστον 143 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν το βράδυ της Παρασκευής (22/3) στο συναυλιακό κέντρο κοντά στη Μόσχα, σε μια από τις φονικότερες τρομοκρατικές επιθέσεις των τελευταίων ετών στη Ρωσία.

Βίντεο-ντοκουμέντο από την τρομοκρατική επίθεση έδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου (23/3) δημοσιότητα η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος μέσω της πλατφόρμας Telegram. Στο βίντεο, διάρκειας 1 λεπτού και 31 δευτερολέπτων, καταγράφονται σοκαριστικές εικόνες από τη στιγμή που οι ένοπλοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως μέσα στο Crocus City Hall του Κρασνογκόρσκ, σκορπώντας τον θάνατο.

Το «σχέδιο διαφυγής» των τρομοκρατών και οι ρωσικές απειλές για αντίποινα

Μολαταύτα, από την πρώτη στιγμή, η ρωσική πλευρά άφησε να εννοηθεί -και επιμένει- ότι θεωρεί υπεύθυνη για την τρομοκρατική επίθεση την Ουκρανία, ή έστω ότι σχετίζεται με κάποιον τρόπο με την πολυαίμακτη επιχείρηση των τεσσάρων συλληφθέντων. Την πληροφορία ότι οι τρομοκράτες συνελήφθησαν κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου είχαν «σχεδιάσει παράθυρο διαφυγής», την επιβεβαιώνει κάθε πηγή στη Ρωσία και τη στηρίζει σθεναρά και ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο διάγγελμά του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η ρωσική πλευρά «βλέπει» την πηγή της τρομοκρατικής επίθεσης στην Ουκρανία, μολονότι το Ισλαμικό Κράτος έσπευσε ν’ αναλάβει την ευθύνη. Η Μόσχα δεν αποδέχεται την ανάληψη ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος, δηλώνοντας ότι συνεχίζει την έρευνα και την ανάκριση των συλληφθέντων, ώστε να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Το σκηνικό, ωστόσο, περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς διαρροές στα ρωσικά ΜΜΕ αφήνουν να εννοηθεί εμπλοκή και άλλων ξένων κρατών και δη μελών του ΝΑΤΟ. Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν πληροφορίες ότι η Εσθονία δεν καταδικάζει την επίθεση στο συναυλιακό κέντρο, κάτι που ενδεχομένως, σύμφωνα με τους Ρώσους, να «δείχνει» εμπλοκή της με κάποιον τρόπο.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε ανοιχτά τον προβληματισμό του για τις επόμενες ενέργειες του Κρεμλίνου. Ο Τουσκ αναφέρθηκε στην πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα την τρομοκρατική επίθεση, προκειμένου να εντείνει την επιθετικότητά της.

Η ανησυχία είναι εύλογη. Αν η Ρωσία επιμείνει στο σενάριο της Ουκρανίας ή ακόμη χειρότερα, εμπλέξει άλλες χώρες, τότε η κλιμάκωση θα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανή. Και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, μέλους της κρατικής Δούμας στη Ρωσία: «Το Κίεβο μπορεί να εμπλέκεται στην τρομοκρατική επίθεση».

Ηνωμένες Πολιτείες και Ουκρανία επιμένουν, η πρώτη πως δεν έχει ενδείξεις για εμπλοκή του Κιέβου, και η δεύτερη ότι δεν εμπλέκεται. Η επιμονή της Ουάσινγκτον και του Κιέβου, ωστόσο, δεν φαίνεται να κατευνάζει το Κρεμλίνο, το οποίο δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα στηριχθεί απόλυτα στη δική του έρευνα και στις δικές του πληροφορίες, όπου και αν οδηγήσει αυτό.

Αναλυτές δεν αποκλείουν την «αξιοποίηση» της τρομοκρατικής επίθεσης ως πρόσχημα για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, ακόμη και χρήση πιο βαρέων όπλων, τα οποία όλοι γνωρίζουμε ότι διαθέτει η Μόσχα. Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να επεκταθεί μια πιθανή κλιμάκωση στην Ουκρανία.

Λάδι στη φωτιά Εν τω μεταξύ, μετά από την ουκρανική ανακοίνωση τη μέρα της σφαγής, στην οποία η χώρα ανέφερε ότι την ενορχήστρωσε ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, το βράδυ του Σαββάτου (23/3) πήρε τη σκυτάλη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελάνσκι, ο οποίος ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους και αποκάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας κάθαρμα.

Συγκεκριμένα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του ότι αναζητεί τρόπους για να «ρίξει την ευθύνη» στην Ουκρανία για τη σφαγή στην αίθουσα συναυλιών σε προάστιο της Μόσχας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

«Αυτό που συνέβη χθες στη Μόσχα είναι προφανές: ο Πούτιν και τα άλλα καθάρματα προσπαθούν απλά να ρίξουν την ευθύνη σε κάποιον άλλον», δήλωσε ο Ζελένσκι στο καθημερινό βραδινό μήνυμά του, αφότου Ρώσοι αξιωματούχοι διατύπωσαν την εκδοχή μιας ουκρανικής ένδειξης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ήταν «απολύτως προβλέψιμο» ότι ο Πούτιν έμεινε σιωπηλός για 24 ώρες προτού συνδέσει τους πυροβολισμούς αυτούς με την Ουκρανία και ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες «τρομοκράτες» που έστειλε ο Πούτιν να πολεμήσουν και να σκοτωθούν στον πόλεμο στην Ουκρανία θα ήταν «σίγουρα αρκετοί» για να σταματήσουν τους τρομοκράτες στο εσωτερικό της χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments