Focus

Ο Ιντρις Ελμπα μετατρέπει ένα νησί σε eco friendly προορισμό για όλους

Ο Ιντρις Ελμπα μετατρέπει ένα νησί σε eco friendly προορισμό για όλους

Πηγή Φωτογραφίας: Actor Idris Elba is the 2018 "Sexiest Man Alive" - Eye Radio.org

Είναι ένα νησί στον Ατλαντικό ωκεανό, που χωρίζεται από την αφρικανική ήπειρο από τον ποταμό Σέρμπρο, και στο οποίο δόθηκε αρκετή αυτονομία από την κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε στη Δυτική Αφρική, που επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών.

Ο Ιντρίσα Ακούνα Ελμπα, όπως είναι ολόκληρο το όνομα του Ιντρις Ελμπα, ο οποίος υποδύθηκε τον Νέλσον Μαντέλα στη βιογραφική ταινία «Μαντέλα: Ο Δρόμος προς την Ελευθερία» (2013), ενώ επίσης είναι γνωστός για τον ρόλο του επιθεωρητή Τζον Λούθερ στην σειρά του BBC One «Luther» και του Στρίντζερ Μπελ στη σειρά του HBO «The Wire», γεννήθηκε το 1972 στη Σιέρα Λεόνε. Και τώρα ο άγγλος ηθοποιός, ράπερ, τραγουδιστής και dj αποκάλυψε το όνειρό του να μετατρέψει ένα νησί στις ακτές της πατρίδας του σε «έξυπνη» πόλη, φιλική προς το περιβάλλον, γράφει στον Guardian ο Κέβιν Ρόουλινσον. Ο Ελμπα συνεργάζεται με τον παιδικό του φίλο για την ανάπτυξη του Σέρμπρο.

Είναι ένα νησί στον Ατλαντικό ωκεανό, που χωρίζεται από την αφρικανική ήπειρο από τον ποταμό Σέρμπρο, και στο οποίο δόθηκε αρκετή αυτονομία από την κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε στη Δυτική Αφρική, που επιτρέπει τη συνέχιση των εργασιών. «Αρχικά, πήγαμε εκεί σκεπτόμενοι ότι θα μπορούσαμε να φέρουμε τον τουρισμό στα 30 χιλιόμετρα της πιο απίστευτης παραλίας», είπε ο Ελμπα σε συνέντευξή του στο BBC News. Αλλά το νησί δεν ήταν έτοιμο για κάτι τέτοιο και καθώς εξερευνούσαν την ιδέα με τον φίλο του Σιάκα Στίβενς, μπήκε στο παιχνίδι ένα πιο καινοτόμο σχέδιο: να προσελκύσουν συνεργάτες και να αναπτύξουν σοβαρά την περιοχή με βιώσιμο, οικολογικό τρόπο. Τώρα, δε, το project σκοπεύει, επιπλέον, να φέρει για πρώτη φορά στη Σιέρα Λεόνε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές αιολικής ενέργειας.

View this post on Instagram

A post shared by Idris Elba (@idriselba)

«Το θέμα είναι να είσαι αυτοδύναμος, να αναπτύξεις μια οικονομία που θα αυτοτροφοδοτείται και θα έχει δυνατότητες ανάπτυξης. Είμαι πολύ πρόθυμος να επαναπροσδιορίσω τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η Αφρική… ως μοντέλο για feedback. Αυτή η ευκαιρία είναι εντελώς διαφορετική», τόνισε ο 51χρονος ηθοποιός . Ο Σιάκα Στίβενς, εγγονός ενός πρώην προέδρου της Σιέρα Λεόνε με το ίδιο όνομα, έκανε γνωστό το project στον παιδικό του φίλο Ιντρις Ελμπα.

Ο Σιάκα και ο Ελμπα μεγάλωσαν μαζί στο ανατολικό Λονδίνο, έχουν εργαστεί και οι δύο ως DJ και οι δρόμοι τους διασταυρώνονται συχνά στον κόσμο της διασκέδασης, γράφει στο BBC News ο Ντέιβιντ Γουαντέλ. Την τελευταία δεκαετία, ο Στίβενς περνούσε περισσότερο χρόνο στη Σιέρα Λεόνε και αρχικά ήθελε να ιδρύσει εκεί ένα boutique hotel. Ωστόσο, όπως είπε στο BBC News, το παρελθόν του στην πολυτελή φιλοξενία και τη διασκέδαση τον έκανε να συνειδητοποιήσει γρήγορα ότι «η Σιέρα Λεόνε δεν ήταν έτοιμη για αυτό το επίπεδο τουρισμού». Ετσι άρχισε να σκέπτεται την ανάπτυξη της νήσου Σέρμπρο και με την ενθάρρυνση ενός φίλου που εργαζόταν στο Red Sea Global (RSG), ένα τεράστιο τουριστικό project της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα, πλησίασε τον Ιντρις Ελμπα. Δύο χρόνια αργότερα γεννήθηκε η Sherbro Alliance Partners (SAP) και το 2019 συνήφθη συμφωνία με την κυβέρνηση της Σιέρα Λεόνε για την ανάπτυξη του Σέρμπρο, το οποίο ανήκει στην περιοχή από την οποία κατάγεται ο σημερινός πρόεδρος της Σιέρα Λεόνε Τζούλιους Μάαντα Μπίο. Ο κ. Μάαντα Μπίο δήλωσε τότε: «Πιστεύουμε ότι το “Sherbro Island City” θα είναι μια κινητήρια δύναμη για την οικονομία της χώρας μας και των γειτόνων μας».

Το Σέρμπρο έχει έκταση περίπου 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δηλαδή είναι περίπου διπλάσιο από τη Μάλτα, και το 2013 (δεν υπάρχουν πιο πρόσφατα στοιχεία), είχε πληθυσμό περίπου 30.000 κατοίκους, γράφει το BBC News. Σύμφωνα με τον Σιάκα Στίβενς, η ανάπτυξη πρόκειται να ξεκινήσει γύρω από την Μπόντε, την πρωτεύουσα του Σέρμπρο, αλλά το project θα εφαρμοστεί σε ολόκληρο το νησί, το οποίο «δυνητικά μπορεί να φιλοξενήσει έως και ένα εκατομμύριο άτομα». Ωστόσο, ο Ελμπα τόνισε πως ελπίζουν ότι «ο χαρακτήρας του νησιού θα παραμείνει άθικτος. Είναι ένα όμορφο, πράσινο μέρος του κόσμου και δεν θέλουμε να το ενοχλήσουμε».

Το project πρόκειται να χρηματοδοτηθεί μέσω σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα και το νησί θα χαρακτηριστεί ειδική οικονομική ζώνη με ξεχωριστό νομικό και οικονομικό σύστημα από την υπόλοιπη Σιέρα Λεόνε. Ο Στίβενς παρομοιάζει το καθεστώς του με αυτό του «Walt Disney World» στη Φλόριντα, όπου εκτός από τα φορολογικά κίνητρα, χορηγήθηκαν στην Disney εξαιρέσεις από κανονισμούς και σημαντική αυτονομία στον σχεδιασμό. Το αιολικό και ηλιακό πάρκο θα περιλαμβάνει πέντε ανεμογεννήτριες, μια σειρά από ηλιακά πάνελ και αποθήκευση μπαταριών, και θα κατασκευαστεί από την Octopus Energy Generation, έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο Στίβενς είπε ότι η συμμετοχή της εταιρίας εξασφαλίστηκε όταν ο Ιντρις Ελμπα και η σύζυγός του Σαμπρίνα συνάντησαν τα κορυφαία στελέχη της Octopus Γκρεγκ Τζάκσον και Ζόισα Νορθ – Μποντ σε ένα πάρτι και έδειξαν «μεγάλο ενδιαφέρον» για το Σέρμπρο.

Η Octopus δήλωσε στο BBC News ότι η κατασκευή είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει αργότερα φέτος, αν και ο χρόνος εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Να σημειωθεί ότι η περίοδος των βροχών της Σιέρα Λεόνε διαρκεί συνήθως από τον Μάιο έως τον Νοέμβριο. Η εταιρεία λέει ότι «η αιολική και η ηλιακή ενέργεια στην ξηρά είναι μερικές από τις πιο γρήγορες πηγές ενέργειας που μπορούμε να κατασκευάσουμε» και το αιολικό πάρκο θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες. Πρόκειται για μια πραγματικά συναρπαστική προοπτική για τη Σιέρα Λεόνε, όπου μόνο το 28% του πληθυσμού έχει πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, ενώ αγροτικές περιοχές όπως το νησί Σέρμπρο δεν έχουν, καν, ρεύμα. Η κυρία Νορθ-Μποντ, επικεφαλής της Octopus Energy Generation, είπε στο BBC ότι η εταιρεία εξετάζει δύο τρόπους διανομής της ενέργειας σε όλο το νησί. Ο ένας είναι ένα μικροδίκτυο και ο άλλος να λειτουργήσει ως «ενεργειακό νησί», δίνοντας τη δυνατότητα στις τοπικές επιχειρήσεις να φέρουν ηλεκτρικά οχήματα -αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες- που θα φορτίζονται σε σταθμούς φόρτισης και στη συνέχεια να παραδίδουν ενέργεια σε οικιακές μπαταρίες. Η δουλειά της Octopus στη νήσο Σέρμπρο είναι πιλοτική, χρήσιμη επίσης για τη συλλογή δεδομένων και ενδεχομένως ως μοντέλο για άλλα μέρη της Σιέρα Λεόνε ή αλλού στην αφρικανική ήπειρο, πρόσθεσε η κυρία Νορθ-Μποντ. Μιλώντας για το ευρύτερο όραμά τους, ο Σιάκα Στίβενς είπε στο BBC ότι θα ήθελε το project να ακολουθήσει τις αρχές μιας «αοικολογικής πόλης της Αφρικής» που θα βασίζεται σε αφρικανικές πολιτιστικές αξίες, δίνοντας προτεραιότητα στην κοινότητα, τη συνεργασία και τον σεβασμό για τη φύση. Θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες και να αναπτύσσεται βιώσιμα, σαν μια ενεργειακά αποδοτική εγκατάσταση, ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή. Ο Ελμπα και ο Στίβενς δήλωσαν, ακόμη, ότι ελπίζουν να ολοκληρώσουν τις μελέτες εντός περίπου ενός έτους από την έναρξή τους, αλλά τόνισαν ότι η διαδικασία είναι πιθανό να διαρκέσει δεκαετίες.

View this post on Instagram

A post shared by Idris Elba (@idriselba)

Στο μεταξύ ο αμερικανοσενεγαλέζος ράπερ Ακον ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να χτίσει μια φουτουριστική πόλη στην πατρίδα των προγόνων του. Η πρώτη φάση του έργου επρόκειτο να ολοκληρωθεί στα τέλη του περασμένου έτους. Οπως, όμως ανέφερε ο Guardian τον περασμένο Δεκέμβριο, υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις και διαμάχες, με μόνο ένα κέντρο νεότητας και το κέλυφος αυτού που σχεδιάζεται να είναι το «κέντρο υποδοχής» να έχει κατασκευαστεί μέχρι στιγμής. Ο Ακον επαινέθηκε για την αφροφουτουριστική αισθητική της σχεδιαζόμενης πόλης του, αλλά υπήρξε σκεπτικισμός ως προς το αν θα πραγματοποιηθεί ποτέ, που τροφοδοτήθηκε από την έλλειψη λεπτομερειών γύρω από τα σχέδια, γράφει στον Guardian ο Ρόουλινσον. Ο Ιντρις Ελμπα, από την πλευρά του, ήταν ξεκάθαρος για τα δυνατά του σημεία. «Ποτέ στη ζωή μου δεν πίστεψα ότι θα μπορούσα να βάλω τα θεμέλια για μια νέα έξυπνη πόλη… Δεν είμαι κατάλληλος για αυτό. Αλλά έχω τα προσόντα να κάνω μεγάλα όνειρα», είπε και πρόσθεσε, «Είναι ένα όνειρο, ξέρετε, αλλά εργάζομαι στον κλάδο της φαντασίας». Είπε ακόμη: «Ενα μέρος του εαυτού μου θέλει να χτίσει έναν όμορφο οίκο ευγηρίας για τη μαμά μου». Ο εκλιπών πατέρας του πιθανότατα θα θεωρούσε το όνειρο πολύ μεγάλο. Αλλά, όπως είπε, θα ήταν περήφανος και θα έλεγε στον γιο του: «Αν πρόκειται να το κάνεις, φρόντισε να το κάνεις σωστά. Να το με όλη σου την καρδιά γιατί αυτό είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments