EDITOR'S PICK

Οι λόγοι που ένα κουτάβι έχει λόξυγγα – Τι μπορείτε να κάνετε

Οι λόγοι που ένα κουτάβι έχει λόξυγγα – Τι μπορείτε να κάνετε

Πηγή Φωτογραφίας: ZHAO HUI

Ο λόξυγγας συμβαίνει στις μικρότερες ηλικίες, δηλαδή στα κουτάβια, και όσο ο σκύλος μεγαλώνει, πολύ σπάνια μπορεί να τον εκδηλώσει

Ο λόξυγγας παρουσιάζεται, κυρίως, στα κουτάβια, ενώ όσο μεγαλώνει ο σκύλος, το φαινόμενο φθίνει. «Ο λόξυγγας είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται στους ανθρώπους, αλλά και σε πολλά είδη θηλαστικών ζώων. Στα κατοικίδια τον συναντάμε, κυρίως, στα σκυλιά, και πολύ λιγότερο στις γάτες. Ο λόξυγγας συμβαίνει στις μικρότερες ηλικίες, δηλαδή στα κουτάβια, και όσο ο σκύλος μεγαλώνει, πολύ σπάνια μπορεί να τον εκδηλώσει», διευκρινίζει η κτηνίατρος, Άννα Μπαρδάνη.

Τι είναι ο λόξυγγας Ουσιαστικά, ο λόξυγγας, σύμφωνα με την κτηνίατρο, δημιουργείται από τον σπασμό του μυ του διαφράγματος. Το διάφραγμα είναι ο υμένας, που χωρίζει τη θωρακική από την κοιλιακή κοιλότητα. Όταν γίνεται σύσπαση του διαφράγματος, εκδηλώνεται ο λόξυγγας. Δηλαδή, αυτές οι μικρές αναπνοές ουσιαστικά, που μπορεί να συμβούν όταν υπάρξει διέγερση του φρενικού νεύρου.

Ένα κουτάβι μπορεί να παρουσιάσει λόξυγγα, όταν βρίσκεται σε υπερδιέγερση, έχει στρες, είναι υπέρ-χαρούμενο, ή νιώθει φόβο

«Το διάφραγμα νευρώνεται από το φρενικό νεύρο, και όταν υπάρξει μια διέγερση του νεύρου, το διάφραγμα αρχίζει και συσπάται. Το φρενικό νεύρο περνάει δίπλα από τον οισοφάγο, οπότε μπορεί να διεγερθεί, να ερεθιστεί όταν ο σκύλος καταπίνει γρήγορα μεγάλη ποσότητα φαγητού ή νερού. Οπότε, δημιουργείται αντανακλαστικά η σύσπαση του μυ του διαφράγματος», διευκρινίζει η κα Μπαρδάνη.

Πότε μπορεί να εκδηλωθεί ο λόξυγγας και τι μπορούμε να κάνουμε Ένα κουτάβι μπορεί να παρουσιάσει λόξυγγα, όπως ενημερώνει η κτηνίατρος, όταν βρίσκεται σε υπερδιέγερση, έχει στρες, είναι υπέρ-χαρούμενο, ή νιώθει φόβο. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για τον σκυλάκο μας, είναι να του δώσουμε να πιεί σιγά – σιγά λίγο νερό. Να τον ηρεμήσουμε, να τον χαϊδέψουμε στο στέρνο και να τον βγάλουμε λίγο έξω, να αναπνεύσει οξυγόνο. Συνήθως, ο λόξυγγας διαρκεί από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι λεπτά. Επίσης, ο λόξυγγας μπορεί να δημιουργηθεί και όταν φάει κάτι καυτερό – κάτι που απαγορεύεται. Σε αυτήν την περίπτωση μπορούμε να του δώσουμε λίγο γάλα, για να καταπραΰνει την καούρα που νοιώθει. «Λόξυγγας μπορεί να δημιουργηθεί και όταν υπάρχει περισσότερος αέρας μέσα στο στομάχι. Κι αυτό συμβαίνει, όταν ο σκύλος τρώει λαίμαργα, και τότε κάνει αεροκατάπωση. Ή, ακόμα, όταν βρίσκεται σε διέγερση από την χαρά του. Οπότε, όπως χοροπηδά και κάνει χαρές, καταπίνει επιπλέον αέρα και πάει προς το στομάχι του. Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να ηρεμήσουμε τον σκύλο, να προσπαθήσουμε να τον καλμάρουμε με χάδια», τονίζει η κα Μπαρδάνη.

Επισημαίνει ότι δεν ταΐζουμε σε καμία περίπτωση τον σκύλο όταν έχει λόξυγγα, γιατί μπορεί να διεγείρουμε περισσότερο το σύμπτωμα αυτό. Μπορούμε να του δώσουμε μόνο λίγο νερό, για να ηρεμήσει.

Πότε χρειάζεται η προσοχή μας Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, όπως λέει η κτηνίατρος, ο λόξυγγας μπορεί να είναι και σύμπτωμα κάποιας ασθένειας, όπως: οισοφαγίτιδα, καρκίνος στον οισοφάγο, ή να είναι κάποιο στομαχικό πρόβλημα. Αλλά μιλάμε για πολύ σπάνιες περιπτώσεις, που εμφανίζονται, συνήθως, σε σκύλους μεγάλης ηλικίας, και όχι τόσο σε κουτάβια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments