Γεωπολιτικά

Γάζα: Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον νότο – Περικυκλωμένο νοσοκομείο στην Χαν Γιουνίς

Γάζα: Σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον νότο – Περικυκλωμένο νοσοκομείο στην Χαν Γιουνίς

Πηγή Φωτογραφίας: Palestinian children react near the site of an Israeli strike on a house, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Rafah, in the southern Gaza Strip, March 24, 2024. REUTERS/Mohammed Salem

Το Ισραήλ «χάνει την πολιτική κάλυψη και προστασία ακόμη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας» και «οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβάλουν τη θέλησή τους στη διεθνή κοινότητα», λέει η Χαμάς.

Οι επιθέσεις συνεχίζονται και η κατάσταση στο έδαφος παραμένει τραγική, παρά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Το Ισραήλ «χάνει την πολιτική κάλυψη και προστασία ακόμη και στο Συμβούλιο Ασφαλείας» και «οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβάλουν τη θέλησή τους στη διεθνή κοινότητα», λέει η Χαμάς.

Ο στρατός του Ισραήλ ισχυρίζεται ότι σκότωσε τον διοικητή της Χαμάς Marwan Issa σε αεροπορική επιδρομή νωρίτερα αυτό το μήνα. Αξιωματούχος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς λέει ότι δεν έχει αποδείξεις για τον θάνατο και κατηγορεί τον «εχθρό» για «ψυχολογικό πόλεμο».

Ισραηλινά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα περικυκλώνουν ένα νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς, καθώς η Εταιρεία Ερυθράς Ημισελήνου της Παλαιστίνης αναφέρει ότι μια άλλη εγκατάσταση είναι «εκτός λειτουργίας» λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Τουλάχιστον 32.414 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 74.787 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 1.139, ενώ δεκάδες κρατούνται ακόμη αιχμάλωτοι.

11:45 Δύο νεκροί κοντά στον καταυλισμό Bureij Ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν δύο Παλαιστίνιους προς τα ανατολικά του προσφυγικού καταυλισμού Bureij στην κεντρική Γάζα, μεταδίδει το Al Jazeera Arabic.

Τα θύματα έρχονται μετά τον θάνατο τουλάχιστον ενός και τον τραυματισμό άλλων δυτικά του προσφυγικού καταυλισμού Nuseirat, επίσης στην κεντρική περιοχή της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

11:38 Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατο 3 Παλαιστινίων στον καταυλισμό της Τζενίν Οι IDF επιβεβαιώνουν ότι σκότωσαν τρεις Παλαιστίνιους κατά τη διάρκεια επιδρομής τους στην Τζενίν κατά τη διάρκεια της νύχτας και το πρωί της Τετάρτης.

Ο στρατός λέει ότι πραγματοποίησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην πόλη της Δυτικής Όχθης, σκοτώνοντας δύο Παλαιστίνιους ενόπλους.

Οι IDF λένε ότι ένας άλλος Παλαιστίνιος που σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια της επιδρομής είχε πετάξει εκρηκτικό μηχανισμό εναντίον των στρατευμάτων, τα οποία άνοιξαν πυρ εναντίον του.

10:42 Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις κατά των μαχητών στο νοσοκομείο Al-Shifa Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του συνεχίζουν την πολιορκία του νοσοκομείου Al-Shifa, όπου ισχυρίζονται ότι έχουν σκοτώσει αρκετούς μαχητές.

Είπε επίσης ότι οι δυνάμεις σκότωσαν μαχητές και κατέσχεσαν όπλα στις συνοικίες al-Amal και al-Qarara του Khan Younis, ενώ σκότωσαν τουλάχιστον έναν μαχητή στην κεντρική Γάζα.

Τα ισραηλινά πλήγματα σε όλη τη Γάζα έχουν επίσης σκοτώσει πολλούς αμάχους τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών που βρίσκουν καταφύγιο σε μια σκηνή στην αλ-Μαουάσι, δυτικά του Χαν Γιουνίς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

10:13 Άνδρας σκοτώθηκε στο βόρειο Ισραήλ από επίθεση με ρουκέτα Ένας άνδρας κηρύχθηκε νεκρός αφού ανασύρθηκε από τα συντρίμμια βιομηχανικού κτιρίου που χτυπήθηκε από ρουκέτα στην πόλη Kiryat Shmona του βόρειου Ισραήλ, αναφέρουν οι Times of Israel, επικαλούμενοι την εθνική υπηρεσία ασθενοφόρων του Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει δεκάδες ρουκέτες εναντίον της πόλης, πλήττοντας πολλά βιομηχανικά κτίρια μετά από προηγούμενο ισραηλινό χτύπημα που έπληξε ένα κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της λιβανέζικης ομάδας al-Jamaa al-Islamiya στην περιοχή al-Habbariyeh του Λιβάνου, σκοτώνοντας επτά άτομα.

09:57 «Το Ισραήλ κατέστρεψε τη Γάζα» Το Ισραήλ έχει καταστρέψει τη Γάζα με τις ανελέητες επιθέσεις του από τον Οκτώβριο, δήλωσε η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Ο συγκλονιστικός αριθμός των θανάτων, η ανεπανόρθωτη βλάβη που προκλήθηκε σε όσους επέζησαν, η συστηματική καταστροφή κάθε πτυχής που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ζωής στη Γάζα – από νοσοκομεία μέχρι σχολεία, από σπίτια μέχρι καλλιεργήσιμη γη – και η ιδιαίτερη βλάβη σε εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά και σε έγκυες και νεαρές μητέρες», δήλωσε η Αλμπανέζε την Τρίτη.

Σε έκθεσή της προς το συμβούλιο ανέφερε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ μπορούν να ερμηνευθούν μόνο ως «εκ πρώτης όψεως αποδεικτικά στοιχεία για την πρόθεση συστηματικής καταστροφής των Παλαιστινίων ως ομάδα».

09:33 Και δεύτερος Παλαιστίνιος νεκρός από την επίθεση στον καταυλισμό της Τζενίν Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένας δεύτερος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινό πλήγμα drone στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν στο χτύπημα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Συνολικά τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην Τζενίν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ ο ισραηλινός στρατός πυροβόλησε επίσης θανάσιμα έναν 19χρονο κατά τη διάρκεια στρατιωτικής εισβολής στην πόλη. Τέσσερις ακόμη νέοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στην πόλη Qabatiya, νότια της Τζενίν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments