Γεωπολιτικά

Κουλέμπα: Δώστε μας τους καταραμένους τους Patriot τώρα!

Κουλέμπα: Δώστε μας τους καταραμένους τους Patriot τώρα!

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//«Αν είχαμε αρκετά συστήματα αεράμυνας, δηλαδή τους Patriot, θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε όχι μόνο τις ζωές του λαού μας, αλλά και την οικονομία μας από την καταστροφή», πρόσθεσε.

Οργισμένος ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών με την πολύμηνη καθυστέρηση και τις «δικαιολογίες» της Δύσης για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο, ζητά άμεσα τα εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας για να αποκρούσει τις αυξανόμενες πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων

 Οργισμένος ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών με την πολύμηνη καθυστέρηση και τις «δικαιολογίες» της Δύσης για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο, ζητά άμεσα τα εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας για να αποκρούσει τις αυξανόμενες πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων 

Ο Ντμίτρο Κουλέμπα τόνισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να στείλει η Δύση περισσότερα πυραυλικά συστήματα Patriot για να αποκρούσει τις ανελέητες πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας. «Δώστε μας τους καταραμένους τους Patriot», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, χωρίς να κρύψει τον θυμό του για την πολύμηνη καθυστέρηση, μιλώντας στο Politico. Οι πύραυλοι επιφανείας-αέρος Patriot, που προέρχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι το καλύτερο αμυντικό σύστημα για την καταπολέμηση των βαλλιστικών πυραύλων που πέφτουν βροχή στην Ουκρανία, με αυξανόμενη ένταση το τελευταίο διάστημα.

«Αν είχαμε αρκετά συστήματα αεράμυνας, δηλαδή τους Patriot, θα μπορούσαμε να προστατεύσουμε όχι μόνο τις ζωές του λαού μας, αλλά και την οικονομία μας από την καταστροφή», πρόσθεσε.

Η ανάγκη για τέτοιες άμυνες είναι πολύ ξεκάθαρη για τους κατοίκους του Κιέβου. Μόλις μια ώρα πριν ο Κουλέμπα μιλήσει στο Politico, το μεσημέρι της Δευτέρας, η ουκρανική πρωτεύουσα δέχθηκε νέα επίθεση από ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους. Οι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από την αεράμυνα χάρη στους Patriot.

Ωστόσο, εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μια έφηβη, τραυματίστηκαν από τα συντρίμμια, μεταξύ άλλων στη συνοικία κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο Κουλέμπα. Το αίτημα του υπουργού Εξωτερικών έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για την Ουκρανία, στην προσπάθειά της να αποκρούσει τις δυνάμεις εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η δυτική υποστήριξη, ισχυρή κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής πριν από δύο χρόνια, έχει αποδυναμωθεί τους τελευταίους μήνες, με ένα σημαντικό νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ να καθυστερεί λόγω αντίδρασης των τραμπικών Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο. Οι ευρωπαίοι σύμμαχοι αγωνίζονται να καλύψουν το κενό στην παροχή χρηματοδότησης και όπλων που το Κίεβο χρειάζεται τόσο πολύ.

Η άμυνα της Ουκρανίας βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η Ρωσία κάνει προόδους στο πεδίο της μάχης και ο Πούτιν, μετά τη νέα νίκη του στις εκλογές, αρπάζει κάθε ευκαιρία για να εντείνει τη ρωσική επίθεση. Οι κουρασμένοι στρατιώτες της Ουκρανίας στα ανατολικά της χώρας πρέπει με κάποιο τρόπο να κρατήσουν τις γραμμές τους. «Οταν τα ουκρανικά στρατεύματα χάνουν θέσεις, ας δούμε το γιατί. Είναι επειδή η Ρωσία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί μαζικά αναβαθμισμένες εναέριες κατευθυνόμενες βόμβες». Εξήγησε ότι αυτές οι βόμβες είναι όπλα από τα οποία «δεν μπορείς να ξεφύγεις» αν είσαι ο επιδιωκόμενος στόχος. «Δεν μπορείς να τις μπλοκάρεις. Απλά πέφτει στο κεφάλι σου και καταστρέφει τα πάντα.

Ετσι χάνουμε θέσεις και ο μόνος τρόπος για να το αποτρέψουμε αυτό, είναι να καταρρίψουμε τα αεροπλάνα που μεταφέρουν τις βόμβες», πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε συστήματα αεράμυνας στις γραμμές του μετώπου». Ο 42χρονος Κουλέμπα δεν μπορούσε να κρύψει την απογοήτευσή του για τις καθυστερήσεις στη δυτική υποστήριξη και για ορισμένες από τις δεσμεύσεις που συνδέονται με αυτήν. Την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε ότι οι ΗΠΑ προέτρεψαν το Κίεβο να σταματήσει τις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Ρωσίας, φοβούμενες ότι οι ουκρανικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα ανεβάσουν τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας.

Ο Κουλέμπα δεν το επιβεβαίωσε αυτό, αλλά ερωτηθείς αν μερικές φορές αισθάνεται ότι οι δυτικοί σύμμαχοι θέλουν η Ουκρανία να πολεμά με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη της, απάντησε: «Ναι, το πιστεύω». Το Κίεβο είναι, φυσικά, ανεπιφύλακτα ευγνώμων για όλη την υποστήριξη που προέρχεται από τη δυτική συμμαχία, είπε. Αλλά ανησυχεί ότι οι πράξεις των συμμάχων δεν ταιριάζουν πάντα με τη ρητορική τους και καθώς ο πόλεμος παρατείνεται, «επιστρέφουν στον συνηθισμένο τρόπο άσκησης πολιτικής». Ο ουκρανός ΥΠΕΞ περιγράφει έναν φαύλο κύκλο -τα όπλα παρακρατούνται ή καθυστερούν ή παρέχονται σε ανεπαρκή αριθμό και στη συνέχεια οι σύμμαχοι λένε ότι η Ουκρανία υποχωρεί, είναι αδύνατο για την Ουκρανία να κερδίσει. Και οι σύμμαχοι αναρωτιούνται, γιατί πρέπει να παρέχουν στην Ουκρανία όπλα που «αλλάζουν το παιχνίδι».

«Αλλά όλη αυτή η εικόνα της πραγματικότητας που ζωγραφίζετε για τον εαυτό σας, είναι το αποτέλεσμα ενός απλού γεγονότος -ότι οι ουκρανοί στρατιώτες δεν έχουν επαρκείς ποσότητες όπλων επειδή δεν τους τα παρέχετε», είπε. Ερωτηθείς από το Politico σχετικά με το πακέτο βοήθειας ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Τζο Μπάιντεν για την Ουκρανία, το οποίο έχει καθυστερήσει εδώ και μήνες από το Κογκρέσο, ο Κουλέμπα απάντησε: «Θα καλωσορίσουμε μια απόφαση», είπε. Στην Ουκρανία έχουν δοθεί χρονοδιαγράμματα για την παροχή της βοήθειας από τον περασμένο Οκτώβριο. «Κάθε φορά που ακούω μια νέα προθεσμία, απλά λέω: “Ο θεός να ευλογεί την Αμερική και το αμερικανικό Κογκρέσο”», είπε χαμογελώντας. Οσο για τη Γερμανία, η οποία φαίνεται να είναι σε σύγχυση σχετικά με το αν θα προμηθεύσει το Κίεβο με τους πολυπόθητους πυραύλους Taurus μεγάλου βεληνεκούς, ο Κουλέμπα είπε: «Ακούστε, έχω κουραστεί να απαντώ σε αυτό. Συγγνώμη. Μπορείτε να γράψετε ότι το είπα εγώ, δεν με πειράζει. Αλλά κάθε φορά που απαντώ στην ερώτηση, λαμβάνω θυμωμένες απαντήσεις από το Βερολίνο.

Αφήστε το σε αυτούς. Εβαλαν τους εαυτούς τους σε αυτή την κατάσταση. Ας τους αφήσουμε να βρουν μια διέξοδο», δήλωσε. Μόνο για τον Εμανουέλ Μακρόν δεν έχει να πει κάτι αρνητικό ο Κουλέμπα. Μετά από ένα ασταθές ξεκίνημα, ο Μακρόν έχει πρόσφατα σκληρύνει την αποφασιστικότητά του -τουλάχιστον στα δημόσια σχόλιά του- επιμένοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία, αν αυτό είναι απαραίτητο για να αποτραπεί η νίκη της Ρωσίας. «Με ικανοποίηση είδαμε τον πρόεδρο Μακρόν να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο ουκρανός αξιωματούχος. Αν και η Ουκρανία δεν ζήτησε ποτέ ευρωπαϊκά στρατεύματα στο έδαφός της, οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα «ότι μπορεί να έρθει αυτή η μέρα», είπε. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι συνηθισμένοι στην ιδέα του πολέμου. Αλλά αυτή είναι μια άγνοια κινδύνου που οι Ευρωπαίοι απλά δεν μπορούν να αντέξουν -ούτε για τους ίδιους ούτε για τα παιδιά τους. Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει. Αλλά αν η Ουκρανία χάσει, ο Πούτιν δεν θα σταματήσει», τόνισε ο Κουλέμπα. 

Πηγή: protagon.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments