Πολιτική

Η κυβέρνηση μπροστά σε κεντροαριστερό μέτωπο

Η κυβέρνηση μπροστά σε κεντροαριστερό μέτωπο

Πηγή Φωτογραφίας: [368299] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σύμπλευση προοδευτικών δυνάμεων στην πρόταση δυσπιστίας.

Παραδοσιακά κατά τη δεύτερη ημέρα των προτάσεων δυσπιστίας δίνεται ο τόνος της αντιπαράθεσης, το θερμόμετρο ανεβαίνει και προετοιμάζεται το έδαφος για τη μάχη των πολιτικών αρχηγών. Οι υπουργοί παίρνουν το λόγο, απαντούν και συγκρούονται με τα κορυφαία στελέχη και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πλέον εμπειρία σε αυτή τη διαδικασία. Είναι ουσιαστικά η τέταρτη φορά που καλείται να υπερασπιστεί την πλειοψηφία που κατέχει στη Βουλή. Μόνο που η συγκεκριμένη πρόταση είναι πολύ διαφορετική.

Καμία προσπάθεια αμφισβήτησης της πλειοψηφίας δεν έχει αποδώσει καρπούς από τη μεταπολίτευση και μετά. Με άλλα λόγια, καμία κυβέρνηση δεν έχασε ποτέ την πλειοψηφία της επειδή οι κύριοι αντίπαλοί της έθεσαν ένα συγκεκριμένο ζήτημα και προσπάθησαν να ασκήσουν πίεση στον πρωθυπουργό, τους υπουργούς ή τον πρόεδρο της Βουλής.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Αλέξης Τσίπρας, μαζί με 86 εκλεγμένους βουλευτές, χρησιμοποίησε το καλύτερο “όπλο” του στη Βουλή τρεις φορές. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα και η Ολομέλεια συνεδρίασε από τις 23-25 Οκτωβρίου 2020. Αφορμή στάθηκε ο πτωχευτικός νόμος, ο οποίος εκείνη την περίοδο αποτελούσε το “λάβαρο” της Αντιπολίτευσης σε μια σφοδρή επίθεση στην οικονομική πολιτική του Μαξίμου.

Η πρόταση δυσπιστίας δεν πέρασε, καθώς επί 291 ψηφισάντων η πρόταση καταψηφίστηκε από τους 158 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφία και υπερψηφίστηκε από 133 (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση). Απείχαν οι οι εννέα βουλευτές του ΜέΡΑ 25.

Με την πρόταση δυσπιστίας που άρχισε να συζητείται χθες στην Ολομέλεια, τα κόμματα της αντιπολίτευσης -και όχι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση- δημιούργησαν μια “παύση” στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο. Κανένα από τα κόμματα δεν είχε τους 50 βουλευτές που απαιτούνται για να αναλάβει μόνο του την πρωτοβουλία. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα της αντιπολίτευσης. Είναι η αδυναμία στους αριθμούς. Στον αντίποδα της Νέας Δημοκρατίας, συγκροτήθηκε ένα 85μελές μέτωπο αντιπολίτευσης από τέσσερα κόμματα: ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας.

Το τετραμερές μέτωπο της αντιπολίτευσης κατά της Νέας Δημοκρατίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας) συγκροτήθηκε με 85 βουλευτές και απέσπασε περισσότερες έδρες από όσες χρειάζονταν για την υποβολή πρότασης δυσπιστίας.

Κάνοντας όλοι τις δικές τους προσθήκες στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν σε ένα αίτημα το οποίο πέρα από το δυστύχημα των Τεμπών είχε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Η τελευταία παράγραφος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Με τις πρακτικές υπονόμευσης της ίδιας της δημοκρατίας αλλά και της απαξίωσης των θεσμών που μετέρχεται η Κυβέρνηση, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική, στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Αυτή η θεσμική και πολιτική παθογένεια έρχεται να προστεθεί στην εδώ και καιρό διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με το εντεινόμενο κύμα της ακρίβειας, την ανοχή στην αισχροκέρδεια και στην εγκατάλειψη των πυλώνων του κοινωνικού κράτους”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments