Διεθνή

O Σρέντερ επιστρέφει ως… διαμεσολαβητής του Πούτιν: Μπορώ να φέρω ειρήνη

O Σρέντερ επιστρέφει ως… διαμεσολαβητής του Πούτιν: Μπορώ να φέρω ειρήνη

Πηγή Φωτογραφίας: sofokleous in.gr, «Νομίζω πως θα ήταν εντελώς λάθος να ξεχάσω όσα θετικά κάναμε στην πολιτική στο παρελθόν» επέμεινε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, αμετανόητος για τη σχέση του με τον ρώσο πρόεδρο. «Συνεργαστήκαμε με λογική για πολλά χρόνια. Ίσως αυτό θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει να εξευρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε

«Νομίζω πως θα ήταν εντελώς λάθος να ξεχάσω όσα θετικά κάναμε στην πολιτική στο παρελθόν» επέμεινε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, αμετανόητος για τη σχέση του με τον ρώσο πρόεδρο. «Συνεργαστήκαμε με λογική για πολλά χρόνια. Ίσως αυτό θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει να εξευρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων», είπε

Το χαρτί της προσωπικής «φιλίας» του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν –ένας ευφημισμός καθώς δεν υπάρχει φιλία, αλλά περισσότερο σχέση αφεντικού και υπαλλήλου– επανέφερε ο άλλοτε καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005), ο οποίος επανήλθε με πρόταση να τον αξιοποιήσει η Δύση ώστε να βοηθήσει να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων. «Συνεργαστήκαμε με λογική για πολλά χρόνια. Ίσως αυτό θα μπορούσε ακόμη να βοηθήσει να εξευρεθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων», καθώς «δεν βλέπω άλλη λύση», δήλωσε ο Σρέντερ σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο. Παρίας στη Γερμανία.

Ο καγκελάριος Σρέντερ και ο πρόεδρος Πούτιν συνδέθηκαν με φιλική σχέση κατά τη διάρκεια της περιόδου που ο γερμανός πολιτικός των σοσιαλδημοκρατών βρισκόταν στην εξουσία και εφάρμοσε μια ενεργειακή ost politik, εξαρτώντας τη Γερμανία από το ρωσικό φυσικό αέριο. Αργότερα ο Σρέντερ προσελήφθη στην Gazprom, τον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό, και εξελίχθηκε σε άνθρωπο των Ρώσων (και του Πούτιν) στη Γερμανία.

Ο ίδιος και παρά τον σάλο, συνεχίζει να εργάζεται στις ρωσικές εταιρείες που έχουν πλειοψηφική συμμετοχή στους αγωγούς Nord Stream. Αν και χαρακτήρισε «μοιραίο λάθος» την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δεν αποκήρυξε ποτέ τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ηγεσία της παράταξής του, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD, το ισχυρότερο κόμμα του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού) τον έθεσε στο περιθώριο για αυτόν τον λόγο, ενώ γίνεται συχνά στόχος σφοδρών επικρίσεων στη χώρα του. Ωστόσο, προσπάθεια αποπομπής του από το SPD απέτυχε.

Ερωτηθείς από το dpa πώς μπορεί να διατηρεί τη φιλία του με τον ρώσο πρόεδρο ενώ έχουν χαθεί τόσες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και το Κίεβο καταγγέλλει πως ο ρωσικός στρατός έχει διαπράξει σωρεία εγκλημάτων πολέμου, ο Σρέντερ απάντησε «η αλήθεια είναι πως πρόκειται για εντελώς διαφορετική διάσταση». Έκρινε και συνεχίζει να κρίνει πως αυτή η προσωπική σχέση θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη για την επίλυση του εξαιρετικά δύσκολου πολιτικού προβλήματος, εξήγησε. Πέραν αυτού, «νομίζω πως θα ήταν εντελώς λάθος να ξεχάσω όσα θετικά κάναμε στην πολιτική στο παρελθόν. Δεν είναι το στιλ μου και δεν θα το κάνω», επέμεινε. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθειά του να μεσολαβήσει τον Μάρτιο του 2022, μερικές εβδομάδες μετά τη ρωσική εισβολή, όταν συναντήθηκε αρχικά στο Κίεβο με τον ουκρανό κοινοβουλευτικό —νυν υπουργό Άμυνας— Ρουστέμ Ούμεροφ και κατόπιν στη Μόσχα με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η μεσολαβητική προσπάθεια απέτυχε. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments