Policy Briefs

Δραματική προειδοποίηση Τουσκ: Ο πόλεμος είναι πραγματικότητα και η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη

Δραματική προειδοποίηση Τουσκ: Ο πόλεμος είναι πραγματικότητα και η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Η Ευρώπη έχει εισέλθει σε "προπολεμική" πραγματικότητα.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη έχει εισέλθει σε μια “προπολεμική εποχή” και εάν η Ουκρανία ηττηθεί από τη Ρωσία, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής.

“Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν είναι πια μια έννοια από το παρελθόν”, είπε σε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. “Είναι αληθινός και ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια”, σημείωσε, όπως μεταδίδει το BBC.

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς ένας νέος καταιγισμός ρωσικών πυραύλων έπληττε στόχους στην Ουκρανία.

Η Πολωνία ανέφερε ότι αεροσκάφη του ΝΑΤΟ απογειώθηκαν για να προστατεύσουν τον εναέριο χώρο της.

Η Ρωσία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς της κατά της Ουκρανίας τις τελευταίες εβδομάδες. Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 58 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και 26 πυραύλους, ενώ ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ σημείωσε ότι οι ενεργειακές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές σε έξι περιοχές, στα δυτικά, στα κεντρικά και στα ανατολικά της χώρας.

Ο Τουσκ ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ήδη κατηγορήσει την Ουκρανία για την επίθεση τζιχαντιστών στο Crocus Hall της Μόσχας χωρίς κανένα στοιχείο και “αισθάνεται προφανώς την ανάγκη να δικαιολογήσει τις ολοένα και πιο βίαιες επιθέσεις της σε πολιτικούς στόχους στην Ουκρανία”.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Ρωσία είχε επιτεθεί στο Κίεβο με υπερηχητικούς πυραύλους για πρώτη φορά στο φως της ημέρας και όχι νύχτα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Χρησιμοποίησε την πρώτη του συνέντευξη στο εξωτερικό από τότε που επέστρεψε στην εξουσία ως πρωθυπουργός της Πολωνίας στα τέλη του περασμένου έτους για να απευθύνει μια άμεση έκκληση στους ηγέτες της Ευρώπης να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την άμυνά της.

“Να είναι η Ευρώπη πιο ελκυστικός εταίρος για τις ΗΠΑ”

Ανεξάρτητα από το εάν θα είναι ο Τζο Μπάιντεν ή ο Ντόναλντ Τραμπ που θα κερδίσει τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ο κ. Τουσκ υποστήριξε ότι η Ευρώπη θα γινόταν πιο ελκυστικός εταίρος για τις ΗΠΑ εάν γινόταν πιο αυτάρκης στρατιωτικά.

Δεν πρόκειται για την επίτευξη στρατιωτικής αυτονομίας της Ευρώπης από τις ΗΠΑ ή τη δημιουργία “παράλληλων δομών με το ΝΑΤΟ”, είπε. Η Πολωνία ξοδεύει τώρα το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα και κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει να δαπανήά το 2% του ΑΕΠ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της να είναι διανοητικά προετοιμασμένη να αγωνιστεί για την ασφάλειά της.

Δεν πρόκειται για την πρώτη προειδοποίηση Τουσκ ότι η ήπειρος έχει εισέλθει σε προπολεμική εποχή. Μιλώντας σε άλλους κεντροδεξιούς Ευρωπαίους ηγέτες, εξέπεμψε παρόμοιο μήνυμα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ζήτησε από τους συναδέλφους ηγέτες της ΕΕ να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τη λέξη “πόλεμος” στις δηλώσεις τους στις Συνόδους Κορυφής, επειδή οι Ευρωπαίοι πολίτες να αισθάνονται ότι απειλούνται. Ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι του απάντησε πως ο πόλεμος στην ανατολική Ευρώπη δεν είναι πλέον μια αφηρημένη ιδέα.

Κάνοντας έκκληση για επείγουσα στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, προειδοποίησε ότι τα επόμενα δύο χρόνια του πολέμου θα κρίνουν τα πάντα: “Ζούμε την πιο κρίσιμη στιγμή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”.

Αυτό που ήταν πιο ανησυχητικό σήμερα, είπε σε δημοσιογράφους από μερικές από τις μεγαλύτερες εφημερίδες της Ευρώπης, ήταν ότι “κυριολεκτικά κάθε σενάριο είναι δυνατό”.

“Ξέρω ότι ακούγεται καταστροφικό, ειδικά για τους ανθρώπους της νεότερης γενιάς, αλλά πρέπει να συνηθίσουμε διανοητικά την άφιξη μιας νέας εποχής. Την προπολεμική εποχή”, προειδοποίησε.

“Αλλαγή νοοτροπίας”

Παρά τις απαισιόδοξες για το μέλλον παρατηρήσεις του, ο κ. Τουσκ ήταν πιο αισιόδοξος για εκείνο που αποκάλεσε πραγματική επανάσταση στη νοοτροπία σε όλη την Ευρώπη.

Όταν ήταν πρωθυπουργός της Πολωνίας για πρώτη φορά, από το 2007 έως το 2014, όπως είπε, λίγοι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες πέρα από την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής συνειδητοποιούσαν ότι η Ρωσία ήταν μια πιθανή απειλή.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός τόνισε εξάλλου τη σημασία της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας μεταξύ Πολωνίας, Γαλλίας και Γερμανίας – μια συμμαχία γνωστή ως Τρίγωνο της Βαϊμάρης. Στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στη Σουηδία και τη Φινλανδία, που κάποτε ήταν υποδείγματα ουδετερότητας, αλλά πλέον επέλεξαν να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments