Πολιτική

Μητσοτάκης: Ευρωεκλογές με ισχυρά διακυβεύματα

Μητσοτάκης: Ευρωεκλογές με ισχυρά διακυβεύματα

Πηγή Φωτογραφίας: [368366] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Μίνι εσωτερικός ανασχηματισμός για την κάλυψη των θέσεων των κ. κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου.

Συνεχίζοντας ακριβώς από το σημείο που το είχε αφήσει κατά το κλείσιμο της ομιλίας του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο έθεσε ουσιαστικά το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών.

«Προσωπικά είχα την ευκαιρία να πω ένα πράγμα το οποίο έχω πει πολλές φορές και εδώ στο υπουργικό συμβούλιο: δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον. Ο καθένας στον ρόλο του», ανέφερε αρχικά, προσθέτοντας πως όλα όσα συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό αναδεικνύουν «και τη διπλή πολιτική βαρύτητα που αποκτά η αναμέτρηση του Ιουνίου», καθώς «από τη μια μεριά κρίνεται η ελληνική εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή, όπου μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε πολλά επίπεδα: μεταναστευτικό, άμυνα, ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, περισσότερα κονδύλια για τους αγρότες μας», όμως παράλληλα «στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί προφανώς και η πολιτική σταθερότητα αλλά και η συνέχεια μιας πορείας που, παρά τις δυσκολίες, μας οδηγεί μπροστά».

Είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός, μετά την οξύτητα που απέκτησε το πολιτικό σκηνικό λόγω της υπόθεσης των Τεμπών, επιδιώκει αφενός να συσπειρώσει την κομματική του βάση, καθώς εκεί θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, αφετέρου να βρει πολιτικό διακύβευμα σε μια εκλογική μάχη που εξ ορισμού έχει χαρακτηριστικά χαλαρότητας και «τιμωρίας» τής εκάστοτε κυβέρνησης. Οσον αφορά την τριήμερη μάχη στη Βουλή για τα Τέμπη, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως δόθηκαν –ίσως για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό– απαντήσεις σε όλες τις κατηγορίες κατά της κυβέρνησης. «Ο πρωθυπουργός μίλησε με ενσυναίσθηση και απευθύνθηκε στην κοινωνία» και «με απόλυτη ειλικρίνεια και με σεβασμό προς τις οικογένειες των θυμάτων έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις γύρω από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών», αναφέρεται.

Η κυβέρνηση εστιάζει στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης για πρώτη φορά αποδόμησε με στοιχεία τους έξι βασικούς ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης και παρουσίασε το τι έχει κάνει η κυβέρνηση μετά το δυστύχημα των Τεμπών για να γίνουν τα τρένα μας πιο ασφαλή. Ο ίδιος μάλιστα, αναφερόμενος στην ομιλία του στη Βουλή, είπε πως ήταν μια «αναγκαία διαδικασία», γιατί «νομίζω ότι όλοι πια αντιλαμβάνονται ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνίζονται σε τοξικότητα καθώς βαδίζουμε προς τις ευρωεκλογές». Ο πρωθυπουργός είπε πως μίλησε «με ειλικρίνεια, από καρδιάς», προσθέτοντας πως «σε τέτοιες στιγμές είναι σημαντικό τελικά να κυριαρχεί η ουσία και όχι οι εντυπώσεις. Η λογική αλλά και το συναίσθημα». Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί με κυνισμό ένα συλλογικό τραύμα, φτάνοντας «αδίστακτα» να μιλήσει μέχρι και για νοθεία στις εθνικές εκλογές, ενώ σημείωσε πως ανοίγουν «επικίνδυνους δρόμους, αμφισβητώντας ουσιαστικά το σημαντικότερο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, που δεν είναι άλλο από τις δίκαιες και ελεύθερες εκλογές».

“Μίνι εσωτερικός ανασχηματισμός”

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζυγίζει τις αποφάσεις του για τους αντικαταστάτες των κ. κ. Παπασταύρου και Μπρατάκου. Τη θέση και τις αρμοδιότητες του κ. Παπασταύρου αναμένεται να καλύψει ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο οποίος «πήρε στην πλάτη του» επί τριήμερο την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Βορίδης θα μετακομίσει, μάλιστα, στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ως τώρα φιλοξενούνταν σε άλλο κτίριο.

Τον κ. Βορίδη θα συνεπικουρεί, παρέχοντας υποστήριξη επί του νομοθετικού έργου, ο νυν γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου επί Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, Στέλιος-Ιωάννης Κουτνατζής.

Μάλιστα, ο κ. Κουτνατζής ήταν και… προκάτοχος του κ. Μπρατάκου: Μετά την παραίτηση του Γρηγόρη Δημητριάδη, τον Αύγουστο του 2022, είχε αναλάβει για έναν μήνα τις αρμοδιότητές του, μέχρι να τοποθετηθεί στη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης ο Γιάννης Μπρατάκος.

Ως προς τη θέση του Γιάννη Μπρατάκου δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις για τον αντικαταστάτη του.

Κυβερνητικές πηγές απέκλειαν, σε κάθε περίπτωση, το ενδεχόμενο ανασχηματισμού σε αυτή τη φάση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments