Διεθνή

«Πληθώρα» ακροδεξιών πολιτικών της ΕΕ στο μισθολόγιο του Πούτιν

«Πληθώρα» ακροδεξιών πολιτικών της ΕΕ στο μισθολόγιο του Πούτιν

Πηγή Φωτογραφίας: FILE - Russian President Vladimir Putin speaks to Governor of Magadan Region Sergey Nosov via videoconference at the Novo-Ogaryovo residence outside Moscow, Russia, on Oct. 21, 2022. The International Criminal Court said Friday, March 17, 2023 it has issued an arrest warrant for Russian President Vladimir Putin for war crimes because of his alleged involvement in abductions of children from Ukraine. (Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε την Τετάρτη ότι η Φωνή της Ευρώπης (Voice of Europe) και δυο φιλορώσοι ουκρανοί πολιτικοί που την υποστηρίζουν –ο Βίκτορ Μεντβέντσουκ, προσωπικός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Αρτέμ Μαρτσέφσκι– έχουν συμπεριληφθεί σε κατάλογο κυρώσεων της Τσεχίας. Ετσι, το site υποχρεωτικά θα σταματήσει να λειτουργεί από την Τσεχία.

Το site με έδρα την Πράγα, που χρηματοδοτείται από δυο φιλορώσους επιχειρηματίες, πλήρωνε κρυφά ακροδεξιούς πολιτικούς σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Γαλλίας, για να στρέψει την κοινή γνώμη κατά της υποστήριξης της Ουκρανίας, όπως αποκάλυψε έρευνα της τσεχικής κυβέρνησης.

Ο τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε την Τετάρτη ότι η Φωνή της Ευρώπης (Voice of Europe) και δυο φιλορώσοι ουκρανοί πολιτικοί που την υποστηρίζουν –ο Βίκτορ Μεντβέντσουκ, προσωπικός φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Αρτέμ Μαρτσέφσκι– έχουν συμπεριληφθεί σε κατάλογο κυρώσεων της Τσεχίας. Ετσι, το site υποχρεωτικά θα σταματήσει να λειτουργεί από την Τσεχία. «Καταφέραμε να αποκαλύψουμε τις δραστηριότητες ενός χρηματοδοτούμενου από τη Ρωσία δικτύου επιρροής στην Τσεχική Δημοκρατία» δήλωσε ο Φιάλα σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι στόχος του ήταν να επηρεάσει την πολιτική σε ευρωπαϊκές χώρες προς το συμφέρον του Κρεμλίνου. Ο τσέχος πρωθυπουργός είπε ότι η υπηρεσία Πληροφοριών Ασφαλείας της Τσεχίας (BIS) ανακάλυψε ότι το φιλορωσικό δίκτυο ασκούσε δραστηριότητες που «θα είχαν σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια της Τσεχίας και της ΕΕ. Η ομάδα αυτή επεδίωκε να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις και δραστηριότητες στο έδαφος της ΕΕ με στόχο την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας» δήλωσε ο Φιάλα. «Η δραστηριότητα της ομάδας φτάνει επίσης μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» πρόσθεσε. Remaining Time-0:00 Fullscreen Mute Οι ευρωπαίοι πολιτικοί που πιστεύεται ότι έλαβαν χρήματα δεν έχουν κατονομαστεί. Η τσεχική εφημερίδα Deník επικαλείται πηγές των μυστικών υπηρεσιών της χώρας, που λένε ότι μεταξύ των αποδεκτών ήταν πολιτικοί από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πολωνία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και την Ουγγαρία. Ανάμεσά τους βρίσκονται μέλη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με το Der Spiegel, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ παραδόθηκαν στους πολιτικούς σε μετρητά, σε προσωπικές συναντήσεις στην Πράγα, ή μεταφέρθηκαν με τη χρήση κρυπτονομισμάτων. Τα ακροδεξιά κόμματα σε όλη την Ευρώπη έχουν εδώ και καιρό δεσμούς με τη ρωσική κυβέρνηση. Στη Γαλλία, η Εθνική Συσπείρωση της Μαρίν Λεπέν έλαβε δάνειο ύψους έξι εκατ. ευρώ από τράπεζα της Μόσχας πριν από μια δεκαετία, το οποίο αποπλήρωσε μόλις πέρυσι.

Το 2018, ο Πούτιν χόρεψε με την τότε υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, την Κάριν Κνάισλ του Κόμματος των Ελευθέρων, στον γάμο της. Εκτοτε η πρώην ΥΠΕΞ έχει μετακομίσει στην Αγία Πετρούπολη, όπως σημειώνουν οι Times. Η αποκάλυψη ότι η Ρωσία πλήρωνε (ή πληρώνει ακόμα) πολιτικούς για να διαδώσουν προπαγάνδα υπέρ του Κρεμλίνου ενόψει των ευρωεκλογών καταδεικνύει μία ακόμα κλιμάκωση της προσπάθειας της Μόσχας να ασκήσει επιρροή στην ΕΕ. Η Φωνή της Ευρώπης πήρε συνεντεύξεις από πολιτικούς ακροδεξιών κομμάτων, όπως του κόμματος της Λεπέν, του Vlaams Belang του Βελγίου και του AfD. Ο Μαξιμίλιαν Κραχ, επικεφαλής υποψήφιος του AfD στις ευρωεκλογές, αρνήθηκε ότι έχει λάβει χρήματα από τη Φωνή της Ευρώπης. Στο παρελθόν είχε δώσει μια «αποκλειστική» συνέντευξη στο site, με βίντεο διάρκειας 45 λεπτών, στην οποία υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream, που μετέφεραν ρωσικό φυσικό αέριο κάτω από τη Βαλτική το 2022. Ο Πετρ Μπίστρον, μέλος της Μπούντεσταγκ για το AfD, είχε δώσει συνέντευξη στη Φωνή της Ευρώπης τον Φεβρουάριο, μπροστά από τη γέφυρα του Καρόλου στην Πράγα, όπου κατηγορούσε την γερμανική κυβέρνηση ότι αγνοεί τα συμφέροντα των αγροτών, ενώ στέλνει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία. «Υπάρχουν χρήματα για να σκοτώνονται άνθρωποι σε άλλες χώρες, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για τους αγρότες μας; Κανείς δεν το καταλαβαίνει αυτό» είχε πει. Σ

ύμφωνα με το Spiegel, η Φωνή της Ευρώπης ιδρύθηκε το 2017 και είχε αρχικά την έδρα της στην Ολλανδία. Η πρώτη συνέντευξη που είχε δημοσιεύσει ήταν με τον ολλανδό ακροδεξιό λαϊκιστή Γκέερτ Βίλντερς. Το site έκλεισε στα τέλη του 2019, προτού επαναλειτουργήσει το 2023, αυτή τη φορά με έδρα την Πράγα. Η διεύθυνση που αναφέρεται είναι μια «θλιβερή» πολυκατοικία στα περίχωρα της Πράγας, η οποία προφανώς χρησιμεύει ως ταχυδρομική διεύθυνση για πολλές εταιρείες, ανέφερε το Spiegel. Μια άλλη διεύθυνση στο τσεχικό εμπορικό μητρώο οδηγούσε σε ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης, αλλά δεν υπήρχε κανένα σημάδι της Φωνής της Ευρώπης στην εξώπορτα. Ενας πολωνός επιχειρηματίας, ο Γιάτσεκ Γιάκουμπτζικ, απέκτησε τη Φωνή της Ευρώπης τον Μάρτιο του 2023. Σύμφωνα με το Spiegel έδωσε μια διεύθυνση στη Βαρσοβία, που είναι επίσης η διεύθυνση μιας εταιρείας ασφαλείας η οποία ανήκει στον ίδιο. Η τσεχική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι ο ιστότοπος «χρηματοδοτήθηκε κρυφά» από τον Μεντβέντσουκ, επιχειρηματία που ηγείτο ενός φιλορωσικού πολιτικού κόμματος στην Ουκρανία και αντιμετώπιζε κατηγορίες για προδοσία όταν παραδόθηκε στη Ρωσία το 2022, στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων. Ο Πούτιν είναι νονός της κόρης του Μεντβέντσουκ.

Η Φωνή της Ευρώπης πιστεύεται ότι διοικείται από τον Μαρτσέφσκι, συνεργάτη του Μεντβέντσουκ. Ο Κραχ του AfD δήλωσε στο Spiegel ότι είχε δώσει δύο συνεντεύξεις στη Φωνή της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης μιας στην Πράγα. «Φυσικά, δεν πήρα χρήματα γι’ αυτό, ούτε για μένα ούτε για το κόμμα» είπε, προσθέτοντας ότι πλήρωσε ο ίδιος και το ξενοδοχείο. Είπε ακόμα ότι γνώριζε τόσο τον Μεντβέντσουκ όσο και τον Μαρτσέφσκι και παραδέχτηκε ότι ο τελευταίος τον είχε μεταφέρει στο ξενοδοχείο του με αυτοκίνητο μετά τη συνέντευξη, αλλά επέμεινε ότι «ποτέ δεν δέχτηκε χρήματα ή οφέλη χρηματικής αξίας» από αυτούς.

Η «Φωνή της Ευρώπης» δεν έχει ακόμη σχολιάσει τις αποκαλύψεις. Στην ιστοσελίδα της αναφέρει ότι φιλοδοξεί «να σπάσει τη φούσκα των Βρυξελλών». Ο λογαριασμός της στο Twitter/X περιγράφει ότι παρέχει «μη λογοκριμένες δαδικτυακές ειδήσεις για την Ευρώπη και τον κόσμο». Στην τελευταία ανάρτησή της, την Τετάρτη, υποστήριξε ότι οι αλλοδαποί ευθύνονται για το 100% των σοβαρών σεξουαλικών επιθέσεων στη Φρανκφούρτη. Εν τω μεταξύ, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εγκαινιάζει ένα «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης», από κοινού με τη Γαλλία και την Πολωνία, για την αντιμετώπιση της ξένης παραπληροφόρησης, εν μέρει ως απάντηση στη μαζική διάδοση φιλοκρεμλινικών απόψεων σε διάφορες γλώσσες εδώ και δύο χρόνια. Οι λογαριασμοί αυτών που τις διαδίδουν φαίνεται να προέρχονται από αληθινά ΜΜΕ, ώστε να προσδώσουν μεγαλύτερη αξιοπιστία στις ρωσικές αφηγήσεις. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε τον Ιανουάριο ότι μια νέα εκστρατεία στη γερμανική γλώσσα είχε ξεκινήσει, με περισσότερους από 10.000 λογαριασμούς χρηστών στο Twitter/X να διαδίδουν παραλλαγές του αφηγήματος ότι η γερμανική κυβέρνηση παραμελεί τον δικό της πληθυσμό υπέρ της Ουκρανίας.

Το ολλανδικό Κοινοβούλιο θα συζητήσει τους ισχυρισμούς ότι οι βουλευτές ενδέχεται να έχουν λάβει ρωσική χρηματοδότηση για να επηρεάσουν τις ευρωεκλογές και έχουν ζητήσει έρευνα από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Ο Βίλντερς, ο ακροδεξιός πολιτικός που κέρδισε τις ολλανδικές εκλογές τον περασμένο Νοέμβριο αλλά δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, απαίτησε πλήρη αποκάλυψη των ισχυρισμών. «Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε θέλω να μάθω: ποιοι είναι αυτοί και ποια κόμματα εμπλέκονται». Ο Βίλντερς, με την υποστήριξη του Κοινοβουλίου, ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών έκθεση που θα ενημερώνει τους βουλευτές για την κατάσταση, θα αξιολογεί τον κίνδυνο για τη δημοκρατία και τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει οι υπηρεσίες ασφαλείας. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας ως σχέδιο κατά της ΕΕ. «Φυσικά, δεν το γνώριζα. Οπότε ναι, αυτό μπορεί να συμβεί» δήλωσε. «Ευτυχώς, δεν έχουμε λάβει ποτέ ούτε ένα σεντ από κανέναν, άμεσα ή έμμεσα, από τη χώρα αυτή, ούτε καν μέσω ενός site. Αλλά επειδή έχουμε σύντομα ευρωεκλογές, αν επηρεάζονται με μεγάλα χρηματικά ποσά, αυτό είναι πολύ κακό» είπε ο ίδιος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments