Ελλάδα

Γιατί ακριβαίνουν από σήμερα οι διαγνωστικές εξετάσεις – Τι θα πληρώνουν παραπάνω οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Γιατί ακριβαίνουν από σήμερα οι διαγνωστικές εξετάσεις – Τι θα πληρώνουν παραπάνω οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ακριβότερα θα πληρώνουν από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τις διαγνωστικές εξετάσεις, εάν επιλέξουν να τις πραγματοποιήσουν σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Ακριβότερα θα πληρώνουν από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τις διαγνωστικές εξετάσεις, εάν επιλέξουν να τις πραγματοποιήσουν σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Ακριβότερα θα πληρώνουν από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τις διαγνωστικές εξετάσεις, εάν επιλέξουν να τις πραγματοποιήσουν σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

Σύμφωνα με πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ, από την 1η Απριλίου οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να καταβάλλουν στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς, 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών (όπως είναι οι αιματολογικές εξετάσεις και οι εξετάσεις ούρων) και 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων (όπως είναι οι μαγνητικές και οι αξονικές τομογραφίες, η ακτινογραφία θώρακος κ.ά).

Αντίθετα, δεν υπάρχει επιβάρυνση εάν οι διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιηθούν σε δημόσιες δομές.

Έτσι, εάν ένας ασθενής έχει δύο παραπεμπτικά, για παράδειγμα για αιματολογικές και ουρολογικές εξετάσεις, και ένα παραπεμπτικό για αξονική τομογραφία, τότε η επιβάρυνση για τον ασθενή θα είναι πέντε ευρώ, πέραν της συμμετοχής του.

Τα έσοδα που εισπράττονται από τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και τους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς απομειώνουν ισόποσα τη δαπάνη του εκάστοτε παρόχου που υποβάλλεται προς αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στόχος είναι να γίνονται περισσότερες εξετάσεις στις δημόσιες δομές υγείας. Όπως είχε αναφέρει πρόσφατα ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους “μετά την πανδημία παρατηρήθηκε μεγάλη μείωση των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές, που συνεχίζεται και τώρα που τελείωσε ο κορονοϊός.

Θέλουμε να επαναφέρουμε τις διαγνωστικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές” σημείωνε.

Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό συμμετοχής για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ είναι 15% επί της τιμής αποζημίωσης. Δεν πληρώνουν συμμετοχή οι δικαιούχοι με μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική νόσο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου που είναι σε θεραπεία υποκατάστασης νεφρικής λειτουργίας ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση, κυστική ίνωση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, οι ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και οι δικαιούχοι με πιστοποιημένη αναπηρία 80% και άνω, για οποιαδήποτε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments