Podcasts | Pagenews Politics #21

Λαζαρίδης: Πιο ισχυρή η ΝΔ μετά την πρόταση δυσπιστίας

Αναδείξαμε ότι στα Τέμπη συνέβη μια ανείπωτη εθνική τραγωδία και αποδείξαμε πως δεν υπάρχει συγκάλυψη από την πλευρά της κυβέρνησης

01.04.2024 | 17:35

Listen On:

Εγγραφή: google podcast Icon google podcast Icon google podcast Icon

Λαζαρίδης: Πιο ισχυρή η ΝΔ μετά την πρόταση δυσπιστίας

Αναδείξαμε ότι στα Τέμπη συνέβη μια ανείπωτη εθνική τραγωδία και αποδείξαμε πως δεν υπάρχει συγκάλυψη από την πλευρά της κυβέρνησης

Την πεποίθησή του ότι η Νέα Δημοκρατία εξήλθε πιο ισχυρή μετά την τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, εξέφρασε ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης.

Πιο ειδικά, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Pagenews και την δημοσιογράφο κ. Σοφία Χύτου και αναφερόμενος στην τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας, ο βουλευτής Καβάλας απάντησε πως «η  ΝΔ από την τριήμερη συζήτηση βγαίνει πιο ισχυρή. Και αυτό, γιατί αναδείξαμε ότι στα Τέμπη συνέβη μια ανείπωτη εθνική τραγωδία και αποδείξαμε πως δεν υπάρχει συγκάλυψη από την πλευρά της κυβέρνησης. Χάσαμε το παιχνίδι επικοινωνιακά. Γιατί έχουμε πολύ μεγάλη συστολή απέναντι στη μνήμη των 57 θυμάτων και των οικογενειών τους. Η αντιπολίτευση, όμως, κινήθηκε με λογικές τυμβωρυχίας. Τα σενάρια συνωμοσιολογίας, τα οποία αναπτύχθηκαν κυρίως από την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, μίλησαν στο θυμικό του Έλληνα πολίτη. Με άθλιες και τυχοδιωκτικές πολιτικές τα αντιπολιτευτικά κόμματα προσέγγισαν την εθνική τραγωδία στα Τέμπη. Επαναλαμβάνω ότι ούτε έγκλημα υπήρξε, ούτε συγκάλυψη. Απεναντίας, κινήσαμε τις διαδικασίες με τον πιο ταχύτερο δυνατό τρόπο».

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι ευθύνες του κ. Κώστα Καραμανλή και πώς αυτές θα έπρεπε να αποδοθούν, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος απάντησε, υπογραμμίζοντας πως «άλλο είναι η βουλευτική ασυλία και άλλο είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Οι της αντιπολίτευσης λένε ότι ο Καραμανλής κατέβηκε στις εκλογές για να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία. Μα εδώ πρόκειται για θέμα, που έχει να κάνει με τον νόμο περί ευθύνης περί υπουργών. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε έντεκα φορές χρήση του άρθρου 86 του Συντάγματος, το οποίο αφορά την ευθύνη υπουργών. Με την Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, όσες υποθέσεις για άρση ασυλίας γίνονται πράξη.

Επιπλέον, η σύμβαση 717 θεωρήθηκε ότι υπάρχει αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στη σύμβαση και το δυστύχημα των Τεμπών. Ωστόσο, ο κ. Καραμανλής «έτρεξε» τη σύμβαση 717 και αυτή ολοκληρώθηκε τον περασμένο χρόνο, τον Δεκέμβριο του 2023. Το σκεπτικό της αντιπολίτευσης είναι ότι δεν ολοκλήρωσε τη σύμβαση 717, αλλά και γιατί «έτρεξε» τη σύμβαση αυτή. Επί ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν έξι παρατάσεις με υπαιτιότητα του ελληνικού δημοσίου. Υπήρξαν όμως και ανθρώπινα λάθη. Εκείνο το βράδυ, συγκρούστηκαν τα ανθρώπινα λάθη με διαχρονικές και διακομματικές ευθύνες εγκατάλειψης και μη μεγάλης προσοχής στο σιδηρόδρομο. Αν ο Καραμανλής δεν έδινε την παράταση, η σύμβαση δεν θα ολοκληρωνόταν ποτέ. ‘Όταν κατατίθεται πρόταση προανακριτικής επιτροπής, πρέπει να υπάρξει σχετικό κατηγορητήριο. Και έως τώρα, δεν έχει κατατεθεί συγκεκριμένο κατηγορητήριο, το οποίο να στρέφεται κατά του κ. Κώστα Καραμανλή».

Αναφορικά με το εάν υπάρχει δυσαρέσκεια στη βάση της Νέας Δημοκρατίας από το έως σήμερα έργο της κυβέρνησης, ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης επισήμανε πως «πάντοτε οι ευρωεκλογές δεν είναι εθνικές βουλευτικές εκλογές. Στις ευρωεκλογές, θέλουμε ένα ποσοστό όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Εμείς δεν θα αντιμετωπίσουμε τις ευρωεκλογές με χαλαρότητα, αλλά με τη λογική εθνικών εκλογών. Και αυτό, γιατί τα επόμενα πέντε χρόνια είναι κρίσιμα για την Ευρώπη και θέλουμε να στείλουμε άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία. Προωθούμε παράλληλα μεταρρυθμίσεις. Αυτό συνέβη με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, με τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια κ. λπ. Καλώ τους συμπολίτες να δώσουν τη δύναμη στη ΝΔ να συνεχίσει αυτόν τον μεταρρυθμιστικό οίστρο. Και επειδή προέρχομαι από μια αγροτική περιοχή, έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα τα τελευταία χρόνια. Μέσα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχουμε καταθέσει ως ΝΔ 19 προτάσεις για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι αλλαγές, που θα συμβούν σε ενωσιακή κλίμακα, μας αφορούν άμεσα.

Είμαι, συνολικότερα, πεπεισμένος πως θα πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πρέπει να πάμε να ψηφίσουμε. Είναι κορυφαία δημοκρατική διαδικασία. Δεν πρέπει να αφήσουμε τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Και με την επιστολική ψήφο δίνεται ευκαιρία σε νέους ανθρώπους να προσέλθουν στις κάλπες. Η δημοκρατία μας είναι αδιάβλητη. Και η επιστολική ψήφος δεν συνδέεται με το ζήτημα, το οποίο δημιουργήθηκε γύρω από την αποστολή email. Είναι φαιδρότητα τα περί διεθνών παρατηρητών. Αυτή η στάση του κ. Κασσελάκη δείχνει πως χτίζει άμυνες για τη διαγραφόμενη εκλογική ήττα».

Αναφερθείς, τέλος, στο επερχόμενο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, ο βουλευτής Καβάλας του κυβερνώντος κόμματος σημείωσε πως «ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε τη ΝΔ και μας έβαλε στην Ε.Ε. Στο Ζάππειο θα γίνει η εκδήλωση, σε ένα μέρος με υψηλό συμβολισμό. Είναι 50 χρόνια ΝΔ, καθώς και 50 χρόνια μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Θα είναι μια ευκαιρία για μια εθνική αυτογνωσία. Να δούμε τι πήγε καλά σε αυτά τα πενήντα χρόνια και τι πήγε άσχημα. Αυτό θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι και να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και σιγουριά», συμπέρανε ο κύριος Μακάριος Λαζαρίδης.