Πολιτική

Στο κυβερνητικό τραπέζι η κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία

Στο κυβερνητικό τραπέζι η κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία

Πηγή Φωτογραφίας: [368366] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το τραγικό περιστατικό στους Αγίους Αναργύρους φέρνει στην επιφάνεια το θεσμικό έλλειμμα.

Πολιτικές διαστάσεις έχει λάβει το απεχθές έγκλημα στην περιοχή των Αγίων Αναργύρων  επαναφέροντας ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της νομικής κατοχύρωσης του όρου γυναικοκτονία, με την κοινωνία να εμφανίζεται συγκλονισμένη μετά την εν ψυχρώ δολοφονία της 28χρονης από τον πρώην σύντροφό της λίγα μέτρα έξω από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Το τραγικό περιστατικό έφερε στην επιφάνεια τα ζητήματα βίας κατά γυναικών και το κατά πόσο οι κρατικές αρχές δύνανται να αντιμετωπίσουν στη ρίζα τους αυτά τα φαινόμενα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε διαδοχικές τηλεοπτικές εμφανίσεις του χθες εξήγησε ότι τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο ίδιος, συμφωνούν με τον όρο γυναικοκτονία, προσθέτοντας πως ότι όσον αφορά την ποινική μεταχείριση απαιτείται σοβαρή, ουσιώδης και ψύχραιμη συζήτηση. «Θα πρέπει ποινικολόγοι μαζί με το υπουργείο Δικαιοσύνης να “καθίσουν κάτω”, να δούμε αν πραγματικά απαιτείται να υπάρξει αυτή η μεταβολή», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισήμανε ότι «επειδή έχει χαθεί ένας άνθρωπος, η έρευνα πρέπει να πάει σε βάθος», και δεσμεύτηκε ότι «όσα συμβαίνουν θα ερευνηθούν και η έρευνα θα φτάσει μέχρι το τέλος, και τα αποτελέσματά της θα δημοσιοποιηθούν». Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε πως υπάρχει πρωτόκολλο, το οποίο είναι σύγχρονο, έχει εκπονηθεί μαζί με εισαγγελείς και μη κυβερνητικές οργανώσεις. «Αλλά, πέρα από αυτό, υπάρχουν μια σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνονται”. Επισήμανε ότι ο ίδιος αλλά και ο πρωθυπουργός είναι υπέρ του όρου γυναικοκτονία. Υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά στην ποινικής μεταχείρισης που δεν είναι δικό μου θέμα, μπορούμε να το συζητήσουμε» είπε.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στη Βουλή η τροπολογία που κατέθεσαν 22 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επαναφέροντας το θέμα της αναγνώρισης του εγκλήματος με σεξιστικά χαρακτηριστικά και της ενσωμάτωσης του όρου «γυναικοκτονία» στην ελληνική έννομη τάξη.

Η εν λόγω τροπολογία κατατέθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης επί νομοσχεδίου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και, με αφορμή ένα ακόμα ειδεχθές έγκλημα με θύμα νέα γυναίκα, επισημαίνεται ότι η αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας κατά τα τελευταία έτη είναι κατακόρυφη, ενώ η «διεθνής εικόνα της χώρας μας όσον αφορά τα εν λόγω ζητήματα είναι άκρως αποθαρρυντική». Από πλευράς της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, θα τοποθετηθεί σύμφωνα με πληροφορίες για το θέμα στη Βουλή, εξηγώντας ότι με τις πρόσφατες αλλαγές στον ποινικό κώδικα αυστηροποιήθηκαν οι ποινές και πλέον επιβάλλεται μόνο ισόβια κάθειρξη για τα αδικήματα της εσχάτης προδοσίας, της ανθρωποκτονίας, του ομαδικού βιασμού, του θανατηφόρου βιασμού και της θανατηφόρας ληστείας.

Ο υπουργός αναμένεται να εξηγήσει ότι πλέον έχουν αναβαθμιστεί σε κακουργήματα μείζονος ποινικής απαξίας παραδοσιακά αδικήματα που είχαν υποβαθμιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Έγκριτοι νομικοί, που επικαλείται το newsbeast, τονίζουν πως ο όρος γυναικοκτονία έχει κατοχυρωθεί για παράδειγμα στην Κύπρο, τη Μάλτα, την Ισπανία και την Κροατία, ωστόσο το ζητούμενο είναι το νομικό μέρος, δεδομένου ότι έχει θεσπιστεί ήδη η ανώτατη ποινή που είναι τα ισόβια για τις ανθρωποκτονίες.

Αυτό που αναμένεται να επανεξεταστεί είναι αν τηρήθηκαν τα πρωτόκολλα που προβλέπονται, αλλά και αν τελικά χρειάζεται επανεξέτασή τους.

Πρώτιστο μέλημα είναι να μην γίνει αυτό το τραγικό περιστατικό αφορμή μιας σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης που δεν θα οδηγήσει πουθενά και κυρίως να μην χαθεί η εμπιστοσύνη στο σύστημα.

Ο πενταψήφιος αριθμός 15900 έχει ήδη σώσει πολλές ζωές. Απευθύνεται σε γυναίκες θύματα βίας και είναι πανελλαδικής εμβέλειας, 24ωρης λειτουργίας, 365 μέρες τον χρόνο. Μόνο πέρυσι πάνω από 8.000 γυναίκες έκαναν χρήση του 15900, ενώ υπάρχει και το panic button αλλά και 44 συμβουλευτικά κέντρα, δωρεάν συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική και νομική υπηρεσία.

Για την τραγική αυτή υπόθεση η οποία ήταν η 5η γυναικοκτονία μέσα στο 2024 πήρε θέση και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Μίλησε μεταξύ άλλων για την «…επείγουσα ευθύνη που έχει η Πολιτεία στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας και του εγκλήματος», προσθέτοντας ότι «απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα δεν χωρεί καμία ανοχή και αδράνεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments