Γεωπολιτικά

Βορειοατλαντική Συμμαχία ετών 75, με το Ουκρανικό σε απόλυτη προτεραιότητα

Βορειοατλαντική Συμμαχία ετών 75, με το Ουκρανικό σε απόλυτη προτεραιότητα

Πηγή Φωτογραφίας: SCREEN/ Euronews World News

. Σύμφωνα με πρόταση του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει το έργο του ad-hoc συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωστό ως ομάδα Ramstein, εν μέρει για να προφυλαχθεί από τυχόν περικοπή της υποστήριξης των ΗΠΑ εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία κλείνει σήμερα τα 75 και βλέπει τον κόσμο πιο επικίνδυνο. Με το Ουκρανικό σε πρώτη προτεραιότητα και τις σχέσεις με τη Ρωσία σε σημείο «μηδέν», οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ έχουν επετειακή συνάντηση στις Βρυξέλλες με «βαριά» ατζέντα. Όπως μεταδίδει το Reuters, την Τετάρτη, πρώτη μέρα των συνομιλιών στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί συμφώνησαν να σχεδιάσουν μια ευρύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στον συντονισμό της στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Το σχέδιο προβλέπει μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη, αν και η πρόταση του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ για 5ετές ταμείο 100 δισ. ευρώ προκάλεσε μικτές αντιδράσεις. Σύμφωνα με πρόταση του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει το έργο του ad-hoc συνασπισμού υπό τις Ηνωμένες Πολιτείες, γνωστό ως ομάδα Ramstein, εν μέρει για να προφυλαχθεί από τυχόν περικοπή της υποστήριξης των ΗΠΑ εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο.

Σε κάθε περίπτωση το ΝΑΤΟ επιδιώκει ισχυροποίηση των ευρω-αμερικανικών με τον Στόλτενμπεργκ να δηλώνει ξεκάθαρα: «Καθώς αντιμετωπίζουμε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο, ο δεσμός μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικός». Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραμείνουν κοντά στους Ευρωπαίους, τονίζοντας ότι η κάθε πλευρά έχει ανάγκη την άλλη για την ασφάλειά της. «Με το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περισσότερους φίλους και περισσότερους συμμάχους από οποιαδήποτε άλλη δύναμη στον κόσμο», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Γεραπετρίτης: «Το Ουκρανικό διαταράσσει την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας»

Tην ανάγκη να στηριχθεί η Ουκρανία διότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται διακυβεύεται η βασική αξία πάνω στην οποία στηρίχθηκε όχι μόνο το ΝΑΤΟ αλλά και η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, δηλαδή η πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, η πίστη στην τήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας τόνισε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης προσερχόμενος για την δεύτερη ημέρα της Συνόδου της Συμμαχίας. Ειδικότερα, ο κ. Γεραπετρίτης δήλωσε: «Σήμερα είναι η 75η επέτειος της ίδρυσης του ΝΑΤΟ. Μία συμμαχία, η οποία στη διαδρομή της ιστορίας, έχει αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντική για την παγκόσμια ασφάλεια και την ειρήνη. Είναι, όμως, σε μια περίοδο η επέτειος αυτή, στην οποία δυστυχώς βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές εχθροπραξίες, που δημιουργούν σημαντική ανασφάλεια στο παγκόσμιο στερέωμα. Ειδικότερα, το ζήτημα της Ουκρανίας αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο πρέπει να τύχει άμεσης διαχείρισης. Θα πρέπει όλα τα κράτη-μέλη να αξιολογήσουν τη δυνατότητα που έχουν να προσφέρουν βοήθεια στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στην παρούσα φάση, όπου η επιθετικότητα της Ρωσίας τείνει να μεγιστοποιηθεί. Για τον λόγο αυτό είχα συνάντηση εχθές κατ’ ιδίαν με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, όπου αξιολογήσαμε τις δυνατότητες που υπάρχουν έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική, χρήσιμη, αποτελεσματική βοήθεια προς την Ουκρανία. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να στηριχθεί η Ουκρανία διότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διακύβευση η βασική αξία πάνω στην οποία στηρίχθηκε όχι μόνο το ΝΑΤΟ αλλά και η παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, δηλαδή η πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, η πίστη στην τήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας, καθώς επίσης και η καταπολέμηση οποιασδήποτε τάσης αναθεωρητισμού. Είχα, επίσης, εχθές την ευκαιρία να έχω συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό μου, με τον οποίο συζητήσαμε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ΝΑΤΟ, καθώς και ζητήματα τα οποία αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών και ιδιαιτέρως ενόψει της συνάντησης που θα έχουν οι δύο ηγέτες τον επόμενο μήνα στην Τουρκία».

Ρωσία: Οι σχέσεις με το ΝΑΤΟ επιδεινώνονται

Οι σχέσεις της Ρωσίας – ΝΑΤΟ επιδεινώνονται, αλλά η Μόσχα δεν σκοπεύει να έρθει σε σύγκρουση με χώρα μέλος της Συμμαχίας, δήλωσε ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Ο ίδιος ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών έχουν πέσει σε «μηδενικό» επίπεδο. «Είναι το στρατιωτικό μπλοκ έτοιμο για μια ανοικτή σύγκρουση με τη Ρωσία; Θα πρέπει να ρωτήσετε τα ίδια τα μέλη του ΝΑΤΟ. Όπως και να έχει, εμείς δεν έχουμε τέτοιες προθέσεις προς τις χώρες μέλη της Συμμαχίας», τόνισε ο Γκρούσκο. Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την επανεκλογή του ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει πως οποιαδήποτε άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ θα φέρει τον πλανήτη βήμα πριν από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πηγή: Protagon.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments