Οικονομία

Συνταξιούχοι: Μήνας εξελίξεων ο Απρίλιος για τα αναδρομικά [vid]

Συνταξιούχοι: Μήνας εξελίξεων ο Απρίλιος για τα αναδρομικά [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Ερχεται νέος γύρος καταβολής αναδρομικών έως 50.000 ευρώ σε 12.000 συνταξιούχους, ενώ στις 17 Απριλίου θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η χορήγηση ή μη των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους για τη χρονική περίοδο μετά το 2012.

Ποιοι θα εισπράξουν έως και 50.000 ευρώ λόγω επανυπολογισμού – Πότε το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο αποφασίζει για χορήγηση ή μη των δώρων και του επιδόματος αδείας που κόπηκαν από τα Μνημόνια

Ερχεται νέος γύρος καταβολής αναδρομικών έως 50.000 ευρώ σε 12.000 συνταξιούχους, ενώ στις 17 Απριλίου θα κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο η χορήγηση ή μη των δώρων (Χριστουγέννων και Πάσχα) και του επιδόματος αδείας στους συνταξιούχους για τη χρονική περίοδο μετά το 2012.

Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν όσοι αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση. Ανάλογα με την απόφαση του ΑΕΔ αναμένονται οι κυβερνητικές αποφάσεις.

Τα τρία κλειδιά για μεγαλύτερη σύνταξη

Ειδικότερα, προς το τέλος Απριλίου θα καταβληθούν οι αυξήσεις και τα αναδρομικά από τον επανυπολογισμό των συντάξεων σε περίπου 2.000 δικαιούχους από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, ενώ τον Μάιο θα πληρωθούν 10.000 τέως τραπεζοϋπάλληλοι.

Και σ’ αυτήν την ομάδα τα ποσά που θα πληρωθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις φθάνουν και τα 50.000 ευρώ. Περισσότερα αναδρομικά θα λάβουν οι συνταξιούχοι που αποχώρησαν με 36-40 έτη ασφάλισης καθώς ευνοούνται από τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Βρούτση.

Τονίζεται ότι ήδη έχουν πληρωθεί 1.085 συνταξιούχοι του ΗΣΑΠ οι οποίοι εισέπραξαν αναδρομικά 12.900 ευρώ κατά μέσο όρο. Πριν από λίγες ημέρες πληρώθηκαν 6.465 συνταξιούχοι της τέως Ολυμπιακής Αεροπορίας ποσά, συνολικού ύψους 29.889.555,15 ευρώ, τα οποία αφορούν αναδρομικά από επανυπολογισμό συντάξεων.

Συνεπώς, έκαστος από τους ανωτέρω συνταξιούχους έλαβε περίπου 4.600 ευρώ κατά μέσο όρο. Πάντως, κουτσουρεμένα αναδρομικά έλαβαν οι συνταξιούχοι της Ολυμπιακής καθώς η φορολογία «έφαγε» τον επανυπολογισμό. Οι δικαιούχοι έλαβαν πολύ χαμηλότερα ποσά από αυτά που πραγματικά τους αναλογούσαν λόγω φορολόγησης.

Οπως εξηγούν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, ο όποιος πρόσθετος φόρος πρέπει καταβληθεί σε σχέση με το κάθε έτος και όχι ως συνολικό ποσό, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο χωριστά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του.

Πάγωμα διεκδικήσεων

Οσον αφορά τη δίκη στο ΑΕΔ στις 17 Απριλίου και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση για τα δώρα, παγώνει η εκδίκαση των προσφυγών που έχουν ασκηθεί από περίπου 370.000 συνταξιούχους, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά δώρων και επιστροφή των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Η υπόθεση δεν αφορά τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στις επικουρικές συντάξεις, που σημαίνει ότι ακόμη και αν το ΑΕΔ απορρίψει την επιστροφή των δώρων, οι συνταξιούχοι έχουν να πάρουν τα αναδρομικά για τις επικουρικές τους.

Oπως δήλωσε ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, στις 17 Απριλίου στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο δικάζεται η συνταγματικότητα ή μη της διάταξης του ν. 4093/2012 που αφορά την καταβολή των δώρων από το 2015-2018 στον ιδιωτικό τομέα.

Στη δίκη των δικών η απόφαση του ΑΕΔ θα αποφανθεί περί της συνταγματικότητας της ως άνω διάταξης, ως νομοθέτης, για την καταβολή των δώρων αναδρομικά από το 2015 έως το 2018. Και βέβαια για την ενότητα της έννομης τάξης της χώρας, η απόφαση θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα. Από την έκδοση της υπ’ αριθμ. 1509/2023 ΑΠ που έκρινε διαφορετικά από τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ 2287 και 2288/2015 έχουν αναβληθεί πάνω από 700 αγωγές και μέχρι να εκδοθεί η απόφαση θα ξεπεράσουμε τις 1.200 αγωγές.

Καιρός – προσθέτει ο Λ. Αποστολίδης – είναι να επανεξετασθεί και ο θεσμός των πιλοτικών δικών σχετικά με τον σεβασμό για την εφαρμογή των αποφάσεων. Πάνω από 250.000 δικαιούχοι ταλαιπωρούνται και βέβαια τα διοικητικά δικαστήρια παραμένουν «βαριά» φορτωμένα με αγωγές για τα αναδρομικά. Με τρεις διαδοχικά αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ και του Μισθοδικείου, κρίθηκε ότι η κατάργηση των δώρων εορτών και αδείας, που έλαβε χώρα το έτος 2012, είναι αντίθετη με το Σύνταγμα καθώς προσβάλλει συνταγματικές διατάξεις και τις διατάξεις της ΕΣΔΑ.

«Βάσιμα ελπίζουμε σε θετική έκβαση της υπόθεσης», κατέληξε ο Λ. Αποστολίδης.

Νέα δίκη για τα δώρα

Υπογραμμίζεται ότι τα δώρα έφτασαν στο Ειδικό Δικαστήριο από τον Αρειο Πάγο, ο οποίος απέρριψε προσφυγή συνταξιούχου της ΤτΕ και διαφώνησε με τις αποφάσεις του ΣτΕ, που έκριναν ότι η κατάργηση των δώρων είναι αντισυνταγματική.

Η νέα δίκη για τα δώρα θα διεξαχθεί στο ΑΕΔ στις 17 Απριλίου, αυτή τη φορά από το Ειδικό Δικαστήριο, μετά τη διαφωνία του Αρείου Πάγου με τις αποφάσεις του ΣτΕ (2287-2288/2015) που έκριναν ότι η κατάργηση των δώρων είναι αντισυνταγματική και οι συνταξιούχοι δικαιούνται να πάρουν από τα δώρα τους αναδρομικά 11 μηνών.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, με μια νέα απόφασή του (την 1342/2023), έκρινε ότι τα δώρα για τις επικουρικές έχουν καταργηθεί πλήρως για τους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ μετά τον νόμο Κατρούγκαλου.

Η απόφαση αυτή δεν ακυρώνει τα αναδρομικά δώρων του 11μήνου Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016, και κυρίως δεν εμπόδισε την έκδοση θετικών αποφάσεων από τα Πρωτοδικεία, μέχρι που έγινε η παραπομπή των δώρων από τον Αρειο Πάγο στο Ειδικό Δικαστήριο και τα Πρωτοδικεία ανέστειλαν την έκδοση νεότερων αποφάσεων.

Ο λόγος που ο Αρειος Πάγος με την 1509/2023 απόφασή του ήρθε σε πλήρη αντίθεση με την Ολομέλεια του ΣτΕ είναι επειδή απέρριψε αγωγή συνταξιούχου της ΤτΕ ο οποίος διεκδικεί από τον ασφαλιστικό οργανισμό της ΤτΕ την επιστροφή όλων των δώρων από το 2013 και μετά, συνολικό ποσό 16.162 ευρώ. Με αφορμή αυτή την υπόθεση ο ΑΠ παραπέμπει το θέμα της κατάργησης των δώρων για νέα κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

Στην απόφασή του πάντως ο ΑΠ αναφέρει ότι η κατάργηση των δώρων από τις επικουρικές μπορεί να είναι επιτρεπτή εφόσον «δεν τίθεται σε κίνδυνο η αξιοπρεπής διαβίωση των συνταξιούχων», ενώ ειδικά για τους συνταξιούχους της ΤτΕ παρατηρεί ότι, μετά την κατάργηση των δώρων, το ύψος της σύνταξης των συνταξιούχων της ΤτΕ που πλήττονται από την επίμαχη ρύθμιση εξακολουθεί να είναι μεγαλύτερο από αυτό της μέσης κύριας και επικουρικής σύνταξης που χορηγεί το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και δεν τίθεται ζήτημα διακινδύνευσης της αξιοπρεπούς διαβίωσής τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments