Πολιτική

Αγαπηδάκη: Σε 15 ημέρες τα SMS για την πρόληψη καρκίνου της μήτρας

Αγαπηδάκη: Σε 15 ημέρες τα SMS για την πρόληψη καρκίνου της μήτρας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Τη Δευτέρα (8.4.2024) δημοσιεύεται η πρόσκληση για γιατρούς και νοσηλευτές σχετικά με το νέο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου της μήτρας, ενώ σε περίπου 15 μέρες θα ξεκινήσουν τα πρώτα SMS σε γυναίκες 21 ως 29 ετών, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Τα SMS θα σταλούν σε γυναίκες 21-29 ετών – Τον Μάιο ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου - «Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν την αξία της πρόληψης»

Τη Δευτέρα (8.4.2024) δημοσιεύεται η πρόσκληση για γιατρούς και νοσηλευτές σχετικά με το νέο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου της μήτρας, ενώ σε περίπου 15 μέρες θα ξεκινήσουν τα πρώτα SMS σε γυναίκες 21 ως 29 ετών, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η κυρία Αγαπηδάκη, μιλώντας στο ΕΡΤnews ανακοίνωσε ότι τον Μάιο ξεκινά το πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Παράλληλα επεκτείνονται τα όρια του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για τον καρκίνο του μαστού και ακολουθούν προγράμματα για την ψυχική υγεία. Όπως διευκρίνισε, θα συνεχίσει να ισχύει το έξτρα μπόνους για να υπάρχει αυξημένη κάλυψη για γιατρούς και νοσηλευτές στα νησιά.

«Οι πολίτες πρέπει να καταλάβουν την αξία της πρόληψης. Δεν μπορούμε πια το 2024 να συζητάμε μόνο για το τι συμβαίνει αφότου χάσει κάποιος τη ζωή του και τι θα μπορούσε να είχε συμβεί για να μην γίνει αυτό, είτε αφορά γυναικοκτονίες, είτε αφορά τους ανθρώπους που χάνουμε από χρόνια νοσήματα, ενώ θα μπορούσαμε να τα είχαμε αποφύγει. Να φροντίσουμε τον εαυτό μας, να φροντίσουμε την ύπαρξη μας και όχι να συζητάμε μια ζωή, για ποιο λόγο σκοτώθηκε μια γυναίκα, για ποιο λόγο πέθανε κάποιος ενώ θα μπορούσαμε να το είχαμε προλάβει», είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Σκοτώνουν γυναίκες στη χώρα μας γιατί είναι γυναίκες»

«Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό το πράγμα. Η γυναίκα αντιμετωπίζεται ως πολυεργαλείο, συνδέεται με σύζυγο ή παιδί όχι με αυτονομία στην προσωπικότητα της. Πρέπει να καταλάβουμε ότι σκοτώνουν γυναίκες στη χώρα μας γιατί είναι γυναίκες», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, μιλώντας για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους.

«Όλη αυτή η συζήτηση κάθε φορά μου θυμίζει αυτό που γίνεται στον τομέα της υγείας. Όταν χάνεται ένας άνθρωπος ή όταν κοιτάμε αν έφτασε το ασθενοφόρο, δεν έφτασε το ασθενοφόρο», είπε.

«Τα θέματα που αφορούν τη γυναικεία υγεία δεν τα συζητάμε»

Η κυρία Αγαπηδάκη αναφέρθηκε μάλιστα και στην έλλειψη συζήτησης για θέματα που αφορούν στη γυναικεία υγεία.

«Οι γυναίκες παθαίνουν καρκίνο του μαστού, απολύονται, οι γυναίκες μπαίνουν σε εμμηνόπαυση, έχουν χίλια δυο προβλήματα και ντρέπονται να το πούνε. Όλα αυτά τα θέματα που αφορούν τη γυναικεία ύπαρξη, τη γυναικεία υγεία, δεν τα συζητάμε ποτέ. Συζητάμε μόνο ποιος έκανε λάθος κι αν μπορούσε να αποφευχθεί μια δολοφονία. Δεν το δέχομαι αυτό. Αυτό είναι έκπτωση στη συζήτηση. Δεν είναι το κύριο θέμα αυτό», ανέφερε.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί 100%

Ερωτηθείσα για την καταγγελία ότι έκλεισε τμήμα βραχείας θεραπείας για γυναίκες με καρκίνο στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ασθενείς σε αναμονή για τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Ήδη, όπως είπε, έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης η αντικατάσταση του μηχανήματος κι έχουν δρομολογηθεί όλοι οι ασθενείς, εκτός από έναν που παραμένει σε εκκρεμότητα, πρόσθεσε.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι μια νόσος η οποία μπορεί να προληφθεί 100%, είπε αναφερόμενη στα προγράμματα του υπουργείου Υγείας. Προτεραιότητα είναι το εμβόλιο ενάντια στον ιό HPV, για κορίτσια και αγόρια.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο κομμάτι της ψυχολογικής υποστήριξης, λέγοντας ότι στα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας που ιδρύονται για πρώτη φορά, τοποθετούνται καθηγητές Πανεπιστημίου με την ειδικότητα της Ψυχολογίας της Υγείας.

«Πρέπει να εκπαιδευτούμε όλοι και σε θέματα που δεν είναι αμιγώς της σωματικής υγείας να καταλάβουμε ότι η υγεία είναι βιοψυχοκοινωνική, έχει τρεις διαστάσεις είναι το σωματικό κομμάτι, το ψυχικό κομμάτι, το κοινωνικό κομμάτι, είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments