Nέα της αγοράς

Έκλεισε το deal Μυστακίδη για ABBank, παίρνει τον έλεγχο της τράπεζας

Έκλεισε το deal Μυστακίδη για ABBank, παίρνει τον έλεγχο της τράπεζας

Πηγή Φωτογραφίας: .celebritynetworth123.com/

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής θα πάρει το 48% των μετοχών, ενώ το 28% διατηρεί ο ιδρυτής και CEO, Θ. Αφθονίδης. Με ενεργητικό 1,15 δισ. η ABBank.

Υπεγράφη η συμφωνία για την είσοδο του 62χρονου δισεκατομμυριούχου, Τέλη Μυστακίδη, στη μετοχική σύνθεση της Aegean Baltic Bank με την εξαγορά του 48% των μετοχών της τράπεζας από εταιρεία των εφοπλιστών Τσάκου και Κούστα, η οποία θα διατηρήσει το 24%.

Ο δισεκατομμυριούχος trader μετάλλων, που ήδη έχει προχωρήσει και σε άλλη μεγάλη επένδυση στον τραπεζικό τομέα -στην Τράπεζα Πειραιώς- ουσιαστικά θα έχει τον έλεγχο της τράπεζας, σε συνεργασία με τον Θεόδωρο Αφθονίδη, ιδρυτή, διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο ΔΣ της ABBank, ο οποίος κρατά το 28% των μετοχών.

Οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει το έγγραφο για τους όρους της συμφωνίας μεταβίβασης (term sheet) και, ακολούθως, η συναλλαγή θα πρέπει να εγκριθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ABBank δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα των ναυτιλιακών δανείων και, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα αποτελέσματα (9μηνο 2023) είχε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά περίπου 111% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Το συνολικό ενεργητικό στο τέλος Σεπτεμβρίου 2023 ανήλθε σε 1,15 δισ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο των δανείων προ προβλέψεων ανήλθε σε 505 εκατ. ευρώ. Το 79% του υπολοίπου δανείων την 30.09.2023 αποτελείται από ναυτιλιακά δάνεια και το 21% από μη-ναυτιλιακά επιχειρηματικά δάνεια.

Ο Τέλης Μυστακίδης έγινε δισεκατομμυριούχος μετά την εισαγωγή της Glencore στο χρηματιστήριο, το 2011 από τις μετοχές που κατείχε στον ελβετικό κολοσσό. Έως το 2018, διηύθυνε το τμήμα χαλκού της Glencore. Βρίσκεται στη λίστα των 1.000 πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως του Forbes (στη θέση 991) με εκτιμώμενη αξία περιουσίας 3,6 δισ. δολ. Έχει επενδύσει το 2021 στην Τράπεζα Πειραιώς.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments