Policy Briefs

Φον ντερ Λάιεν: “Πολιτικά μαχαιρώματα”

Φον ντερ Λάιεν: “Πολιτικά μαχαιρώματα”

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Με «σκιές» από την Ε.Ε. αρχίζει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την προεκλογική της εκστρατεία ως υποψήφια του ΕΛΚ.

Επίσημη «πρώτη» στην Αθήνα για την προεκλογική εκστρατεία της ως υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Κομισιόν θα έχει αύριο, Κυριακή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν , με ομιλία της στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Με αρκετά «σύννεφα» όμως ξεκινούν οι προεκλογικές υποχρεώσεις της, ένα μήνα ακριβώς μετά την εκλογή της από το πολιτικό συνέδριο του ΕΛΚ, στο Βουκουρέστι. Η Αθήνα μοιάζει ήδη με ευχάριστο διάλειμμα για την «εκλεκτή» των ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων, καθώς στις Βρυξέλλες έχουν ήδη βγει τα «μαχαίρια» από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Το πρώτο «χτύπημα» εναντίον της ήρθε, μάλιστα, εντός του Μπερλεμόντ, καθώς τέσσερις επίτροποι βάζουν στο «στόχαστρο» την επιλογή της για τον διορισμό ως «απεσταλμένου της Ε.Ε. για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» –με μηνιαίες απολαβές σχεδόν 15.000 ευρώ– ενός Γερμανού, που ανήκει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU), κίνηση που θεωρείται ότι έγινε εν είδει «ανταλλάγματος» για τη στήριξη του CDU στην υποψηφιότητά της.

Επιστολή

Με αποδέκτρια την πρόεδρο της Κομισιόν σε κοινή επιστολή τους με ημερομηνία 27 Μαρτίου, που αποκάλυψε το Politico, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και οι επίτροποι Τιερί Μπρετόν, Νικολά Σμιτ και Πάολο Τζεντιλόνι ζητούν εξηγήσεις για τον διορισμό του Μάρκους Πίπερ –καθώς προκαλεί «ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια και την αμεροληψία της διαδικασίας»– και να τεθεί στην ατζέντα της επόμενης συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων.

Μια συνυποψήφια του Πίπερ, η ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων (Renew) Μαρτίνα Νταλαμπάγιοβα, υπέβαλε καταγγελία στην Κομισιόν για τη διαδικασία επιλογής, ενώ ομάδα ευρωβουλευτών των Πρασίνων, του Renew, των Σοσιαλδημοκρατών και της Αριστεράς κατέθεσε ερώτηση ζητώντας να διευκρινιστεί πώς βαθμολογήθηκε ο Πίπερ. Η «παρέμβαση», ωστόσο, των επιτρόπων –με τον Νικολά Σμιτ επικεφαλής υποψήφιο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία της Κομισιόν– φαίνεται ότι εγκαινιάζει την προεκλογική μάχη, ενόψει των ευρωεκλογών.

Η ομάδα της

Ενώ δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις για την υπόθεση, τα «κάστανα από τη φωτιά» θα κληθεί πλέον να διαχειριστεί η ομάδα της προεκλογικής της εκστρατείας, που ορίστηκε μόλις χθες. Η Φον ντερ Λάιεν φαίνεται ότι δεν μπορεί εύκολα να εμπιστευθεί άλλον, εκτός από τον έως χθες επικεφαλής του γραφείου της Μπγιορν Ζάιμπερτ, που πλέον θα «τρέξει» την καμπάνια της έως τις 10 Ιουνίου, ενώ εκπρόσωπός της ορίστηκε ο πρόσφατα διορισμένος (στις αρχές Μαρτίου) ως επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης επικοινωνίας της Κομισιόν Αλεξάντερ Βιντερστάιν.

Βάσει των κανόνων δεοντολογίας ο Ζάιμπερτ έχει λάβει άδεια άνευ αποδοχών από την Κομισιόν, ωστόσο δημιουργούνται ερωτήματα για την ισορροπία που θα πρέπει να κρατήσουν αμφότεροι ως στελέχη της Επιτροπής, με τη νέα πολιτική τους ιδιότητα. Αναπάντητα έμειναν εξάλλου τα ερωτήματα που έθεσαν χθες οι δημοσιογράφοι για το γεγονός ότι ο διορισμός τους λήγει στις 10 Ιουνίου, ενώ η Φον ντερ Λάιεν θα παραμείνει υποψήφια έως τη διαδικασία εκλογής της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την πρώτη ολομέλεια, στις 16 Ιουλίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments