Πολιτική

Έκλεισε η συμφωνία για 35 ελικόπτερα Black Hawk με 1,15 δισ. ευρώ

Έκλεισε η συμφωνία για 35 ελικόπτερα Black Hawk με 1,15 δισ. ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: black hawk helicopter/ YAHOO.COM

Tο κορυφαίο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων στον κόσμο με 5 εκατομμύρια ώρες σε συνθήκες μάχης, θα προσφέρει στην Ελλάδα μια σειρά επιχειρησιακών δυνατοτήτων.

Υπεγράφη σήμερα η επιστολή Προσφοράς και Αποδοχής Letter of Offer & Acceptance (LOA) από την ελληνική κυβέρνηση επισημοποιώντας την πρόθεσή της να προμηθευτεί 35 ελικόπτερα UH-60M Black Hawk κατασκευασμένα από τη Sikorsky, εταιρεία της Lockheed Martin, μέσω Διακρατικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ (FMS).

Όπως είχε γράψει το BD η συμφωνία πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής αλλά και το ΚΥΣΕΑ μέσα στην προβλεπόμενη διορία, ώστε να μπορέσει η τιμή 1,150 δισ. ευρώ να διατηρηθεί καθώς είναι ιδιαίτερα προνομιακή, αφού είναι αυτή που έχει κλείσει και ο αμερικανικός στρατός και είναι τιμή από τις αρχές του 2022 πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία κάτι που ανέβασε τα κόστη στα ύψη. Η Αθήνα θέλει τα 35 Black Hawk ώστε να αντικαταστήσει τα θρυλικά, πλέον, μεταγωγικά ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού Χιούι.

Τέσσερα από τα 35 ελικόπτερα θα έχουν ειδική διαμόρφωση, καθώς θα εγκατασταθούν όπλα και αισθητήρες που θα καλύπτουν τις αυξημένες επιχειρησιακές ανάγκες της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

Τα Black Hawk αποτελούν την πρώτη αγορά που έχει να κάνει με την οικονομία κλίμακος την οποία αναφέρει πολύ συχνά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, καθώς έχουν τους ίδιους κινητήρες με τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού Romeo αλλά και τα επιθετικά ελικόπτερα Apache της Αεροπορίας Στρατού.

«Η τελευταία γενιά ελικοπτέρων UH-60M Black Hawk θα συμβάλει στη συνέχιση του εκσυγχρονισμού του Υπουργείου Άμυνας και ως αξιόπιστο μέσο θα χρησιμοποιηθεί για ζωτικής σημασίας αποστολές εθνικής και συμμαχικής ασφάλειας», δήλωσε ο Paul Lemmo, πρόεδρος της Sikorsky. Το ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων Black Hawk, το οποίο εμπιστεύονται περισσότερα από 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένου ενός αυξανόμενου αριθμού συμμαχικών χωρών του ΝΑΤΟ, παρέχει απαράμιλλη παγκόσμια διαλειτουργικότητα, αυξάνοντας σημαντικά την αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας και όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Εκτός από το ελικόπτερο, η προμήθεια περιλαμβάνει την εκπαίδευση προσωπικού με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, για τη διασφάλιση της ομαλής ενσωμάτωσης των ελικοπτέρων στον Ελληνικό Στρατό.

«Είναι τιμή μας να διευρύνουμε την υπάρχουσα συνεργασία μας με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την προσθήκη του UH-60M Black Hawk στον αυξανόμενο στόλο τους», δήλωσε ο Κώστας Παπαδόπουλος, διευθυντής διεθνούς επιχειρηματικής ανάπτυξης για την Ελλάδα στην Lockheed Martin. «Το Black Hawk είναι η καλύτερη επιλογή για τις απαιτήσεις πολλαπλών αποστολών της Ελλάδας με δυνατότητες που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της χώρας στο πεδίο μάχης για την ασφάλεια του 21ου αιώνα».

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, με τον υπάρχοντα στόλο S-70B και τα νεοαποκτηθέντα ελικόπτερα MH-60R ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού, η Ελλάδα θα επιχειρεί με διάφορες παραλλαγές της οικογένειας ελικοπτέρων Hawk και θα επωφεληθεί από τα επιχειρησιακά πλεονεκτήματα διαχείρισης και υποστήριξης ενός στόλου αποτελούμενου από πλατφόρμες με κοινά χαρακτηριστικά.

Ως το κορυφαίο ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων στον κόσμο με 5 εκατομμύρια ώρες σε συνθήκες μάχης, το Black Hawk θα προσφέρει στην Ελλάδα μια σειρά επιχειρησιακών δυνατοτήτων και την εντάσσει σε ένα παγκόσμιο οικοσύστημα με περισσότερα από 5.000 ελικόπτερα Hawk.

Το UH-60M / S-70M Black Hawk είναι το ελικόπτερο της επιλογής για την αντικατάσταση παλαιότερων τύπων ελικοπτέρων μεσαίας ανύψωσης, ευέλικτο για τη διεξαγωγή αποστολών πολλαπλών ρόλων με μεγαλύτερη εμβέλεια, στα πιο απαιτητικά περιβάλλοντα και με αυξημένη ικανότητα επιβίωσης έναντι άλλων μέσων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments