Ελλάδα

Καιρός 08/04/2024: Δυνατοί βοριάδες μέσα στο Αιγαίο

Καιρός 08/04/2024: Δυνατοί βοριάδες μέσα στο Αιγαίο

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡΓΟΛΙΔΑ - ΚΑΙΡΟΣ. (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση από το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου, για σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, με τοπικές βροχές στα βόρεια και ορεινά τμήματα της Κρήτης.

Η ηλιοφάνεια, η πτώση της θερμοκρασίας και οι ισχυροί άνεμοι εντάσεως έως και 8 μποφόρ θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τον κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς τα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με την τελευταία πρόγνωση από το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου, για σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου προβλέπεται ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, με τοπικές βροχές στα βόρεια και ορεινά τμήματα της Κρήτης.

Η ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, ενδέχεται να είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 23 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 5 έως 20 βαθμούς), 11 έως 21 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 12 έως 25 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (από 10 έως 22 βαθμούς στην Ήπειρο), 14 έως 20 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 12 έως 24 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό Ιόνιο μέτριοι 5 μποφόρ, που βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ασθενείς έως 3 μποφόρ.

Καιρός-Αττική: Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά τις πρωινές ώρες

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις στα βόρεια και ανατολικά τις πρωινές ώρες περιμένουμε σήμερα Δευτέρα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση για σήμερα Δευτέρα (8/4) Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές αναμένονται στην Κρήτη σήμερα Δευτέρα 8 Απριλίου. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές κυρίως στα ανατολικά. Θα φτάσει τους 22 με 24 και τοπικά στα δυτικά ηπειρωτικά έως 26 βαθμούς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά στα νησιά του Ιονίου 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 09 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά τοπικά 7 και στη νότια Εύβοια 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 08 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ Καιρός: Στην Κρήτη παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και το πρωί στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 08 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Καιρός: Γενικά αίθριος. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού έως και την Παρασκευή (12/4) ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 09-04-2024 Γενικά αίθριος προβλέπεται ο καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και μόνο στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι το απόγευμα και βαθμιαία βελτίωση. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 24 με 26 βαθμούς και στα νησιά τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10-04-2024 Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα ηπειρωτικά ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις, οπότε στα ορεινά της Ηπείρου ενδέχεται να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι. Αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα δυτικά. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί και βαθμιαία από δυτικές δευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 11-04-2024 Γενικά αίθριος καιρός, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα δυτικά και τα νότια. Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία από βόρειες διευθύνσεις έως 4 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και πιθανόν πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 12-04-2024 Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις στα νότια. Το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Κίνδυνος για φωτιά: Συναγερμός επιπέδου 4 τα επόμενα 24ωρα Σε επιφυλακή βρίσκεται το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για τον κίνδυνο εκδήλωσης φωτιάς, τα επόμενα 24ωρα.

Οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε έξι περιφέρειες βρίσκονται σε ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς). Πρόκειται για τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Ενδεικτικό είναι ότι συνολικά 88 αγροτοδασικές φωτιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο (μέχρι τις 18:00 την Κυριακή 7/4),σύμφωνα με την Πυροσβεστική. Από αυτές οι 80 κατασβέστηκαν άμεσα στο πρώτο στάδιο εκδήλωσής τους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, εξετάζεται το ενδεχόμενο σε ορισμένες περιοχές της χώρας η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να γίνει νωρίτερα από την 1η Μαΐου.

«Καμπανάκι» για υψηλές θερμοκρασίες και φωτιές το καλοκαίρι Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς οι ακραίες συνθήκες ξηρασίας και ο άνομβρος χειμώνας που φέρνουν υψηλές θερμοκρασίες και πυρκαγιές.

«Είναι πολύ πιο εύκολο δηλαδή να έχουμε δασικές πυρκαγιές, οι οποίες και θα έχουν ένταση και θα μπορούν δυνητικά να καταστούν καταστροφικές. Η αυξημένη συχνότητα με την οποία εκδηλώνονται δασικές πυρκαγιές, σίγουρα είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει», είπε ο πυρομετερωλόγος Θοδωρής Γιάνναρος στο Mega.

Από την πλευρά το ο ο διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος, τόνισε: «Ο χειμώνας που πέρασε ήταν ο θερμότερος που έχουμε καταγράψει ποτέ και στη συνέχεια ο Μάρτιος ήταν ένας ζεστός μήνας με λίγες βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε διαπιστώσει ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει γρήγορα τις τελευταίες δεκαετίες και στη χώρα μας. Γενικά βλέπουμε όλο και συχνότερα να έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, όλο και συχνότερα βλέπουμε ρεκόρ στις θερμοκρασίες με εμμονή των υψηλών θερμοκρασιών με μικρά διαλλείματα κρύου. Αυτό είναι ένδειξη κλιματικής αλλαγής».

Κικίλιας: Δεν παίζουμε με τη φωτιά Εκτός, όμως, από τις καιρικές συνθήκες, υπαρκτός είναι ο κίνδυνος της αμέλειας. Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, τόνισε ότι η απροσεξία είναι εγκληματική.

«Είτε από πρόθεση είτε εξ αμελείας, που δυστυχώς είναι και οι περισσότερες των περιπτώσεων όπως αυτή στην Ιεράπετρα, οι πυρκαγιές μπορεί να προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές και να απειλήσουν ανθρώπινες ζωές. Ζητώ από όλους να συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι δεν παίζουμε με τη φωτιά. Υπάρχει τεράστια ευθύνη και η απροσεξία δεν είναι απλώς αδικαιολόγητη αλλά εγκληματική», έγραψε στο X.

Για τη φωτιά στην Ιεράπετρα, συνελήφθη 35χρονος ο οποίος, κατά πληροφορίες, είχε βάλει κλαδέματα στο χωράφι του για να κάνει καύσεις. Μια καύση δεν είχε σβήσει καλά και επεκτάθηκε με αποτέλεσμα την πυρκαγιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments