Focus

Στο σφυρί πίνακας του Τισιανού με… βεβαρημένο παρελθόν

Στο σφυρί πίνακας του Τισιανού με… βεβαρημένο παρελθόν

Πηγή Φωτογραφίας: cretapost.gr

Τον Ιούλιο ο οίκος δημοπρασιών Christie’s θα δημοπρατήσει τον πίνακα «Ανάπαυση Κατά τη Φυγή στην Αίγυπτο», χριστιανικής θεματικής, ο οποίος πέρασε από πολλά παλάτια, εκλάπη δύο φορές και τελικά βρέθηκε πεταμένος σε ένα σοκάκι του Λονδίνου. Αναμένονται... σφυριές 17-30 εκατ. ευρώ

Το έργο του βενετσιάνου μετρ της Αναγέννησης Τισιανού (Τιτσιάνο) «Ανάπαυση Κατά τη Φυγή στην Αίγυπτο», το οποίο απεικονίζει (δυτικότροπα βέβαια, «ρεαλιστικά») τον Ιωσήφ και την Παναγία Βρεφοκρατούσα, βγαίνει στο σφυρί στις 2 Ιουλίου από τον λονδρέζικο οίκο δημοπρασιών Christie’s. Πρόκειται για πίνακα που, όπως έγραψε η Corriere della Sera, έχει περιπετειώδες παρελθόν. Πέρασε από πολλά και «ευγενή» χέρια (δουκών, αρχιδουκών, αυτοκρατόρων), ενώ εκλάπη δύο φορές, μάλιστα την πρώτη από φαντάρους του Μεγάλου Ναπολέοντα, το 1809, και τη δεύτερη, τη δεκαετία του ’90, από διαρρήκτες βρετανικής επαύλεως.

Το 2002 βρέθηκε πεταμένος σε ένα λονδρέζικο σοκάκι, τυλιγμένος μέσα σε πλαστική σακούλα. Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι από τα πρώιμα έργα του Τισιανού και πωλείται ξανά έπειτα από 145 χρόνια, αφού τελευταία φορά ο οίκος Christie’s τον είχε δημοπρατήσει το 1878. Οπως λένε οι γνωρίζοντες τα καλλιτεχνικοεμπορικά, η «Ανάπαυση» είναι από τα τελευταία κομμάτια του μετρ με θρησκευτικό θέμα που έχουν παραμείνει σε ιδιώτες. Το σφυρί ελπίζει ότι θα καταφέρει να αποσπάσει χτυπήματα συλλεκτών μεταξύ 17 εκατ. ευρώ και 30 εκατ. ευρώ, σε λίρες βέβαια. Είναι καλλιτέχνημα του 1510. Η περιπετειώδης ζωή του πίνακα συνίσταται στο γεγονός ότι πέρασε από διάφορες παλατιανές αυλές, βρετανικές, αυστριακές, αλλά και από τα σαλόνια βρετανών φεουδαρχών και κεφαλαιούχων.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Christie’s (@christiesinc)

Οι φαντάροι του Ναπολέοντα τον έκλεψαν από τα αυστριακά ανάκτορα Belvedere με σκοπό να τον μεταφέρουν στο Παρίσι και να γίνει έκθεμα μουσείου αφιερωμένου στον γάλλο αυτοκράτορα. Οταν επέστρεψε στη Βρετανία, αγορασμένος την τελευταία φορά από κατόχους τίτλου ευγενείας, σημειώθηκε η προαναφερθείσα κλοπή από πλευράς… μη τιτλούχων διαρρηκτών. Η ως εκ θαύματος ανεύρεσή του δίπλα σε λονδρέζικους σκουπιδοτενεκέδες (χωρίς τη βαρύτιμη κορνίζα του) παραμένει ακόμη μυστηριώδης – πάντως πιστώνεται στον δαιμόνιο ντετέκτιβ έργων Τέχνης και πρώην ερευνητή της Scotland Yard, Τσαρλς Χιλ. Οι Ιταλοί σχολίασαν ότι αυτή ακριβώς η «αλητεία» του πίνακα ενδέχεται να ανεβάσει περισσότερο την τιμή του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments