Διεθνή

Πώς η ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές επηρεάζει την πολιτική Ερντογάν

Πώς η ήττα στις αυτοδιοικητικές εκλογές επηρεάζει την πολιτική Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Στενεύουν για τον Ερντογάν τα περιθώρια εκλογικών παροχών.

Την τρίτη συνεχόμενη εκλογή του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία, πέρυσι τον Μάιο, ήρθε να επισκιάσει το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών που δίνει ένα ηχηρό μήνυμα στον «σουλτάνο».

Όσο περνούν οι μέρες η χρονική απόσταση από τις κάλπες βοηθά τους αναλυτές να δουν με πιο ψύχραιμη ματιά πως θα διαμορφωθεί το τοπίο από εδώ και στο εξής στη γειτονική χώρα.  Ήταν ένα πρώτο μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο πως ο λαός δεν επιθυμεί «αλχημείες» για ανανέωση της θητείας του; Υπενθυμίζεται πως το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να ξαναβάλει υποψηφιότητα οπότε η «ημερομηνία λήξης» της μακράς πορείας του στο τιμόνι της χώρα θα έρθει το 2028.

Το σενάριο να προχωρήσει σε νέα αναθεώρηση του Συντάγματος και σε πρόωρες κάλπες δεν θεωρείται πιθανό μέχρι στιγμής. Ωστόσο ο Ερντογάν έχει αποδείξει πως είναι «μη προβλέψιμος».

Η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας και ο πληθωρισμός (70%) έπαιξαν σίγουρα καταλυτικό ρόλο στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα και δεν υπάρχουν άλλα εκλογικά οφέλη για να χαλάσουν έναν πληγωμένο λαό, για τον οποίο η μνήμη του μεγάλου σεισμού στην Αττάλεια είναι ακόμη νωπή.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιαβάς στην Άγκυρα και αλλαγές αυτοδιοικητικών αρχών σεπολλές άλλες πόλεις, καθώς και στο κεμαλικό κόμμα, ήταν οι κύριοι παράγοντες που κατέστησαν εφικτή τη νίκη της αντιπολίτευσης. Ο σύμμαχος του Ερντογάν, το MHP (Κόμμα Εθνικής Δράσης), επηρεάστηκε επίσης από τη “δυτικοποίηση” της Τουρκίας και απώλεσε σημαντική εκλογική δύναμη.

Οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις μπορούν να κερδίσουν τις επόμενες προεδρικές εκλογές.  Αυτό αρχίζει και γίνεται πεποίθηση στην Τουρκία που δεν βαρέθηκε να προσέρχεται στις κάλπες το τελευταίο διάστημα (προεδρικές, βουλευτικές και αυτοδιοικητικές). Τέσσερα χρόνια είναι αρκετά για αποχή κανείς όμως δεν μπορεί να προβλέψει τι θα επακολουθήσει. Ο οιονεί επικεφαλής της αντιπολίτευσης είναι πλέον ο Ιμάμογλου και όλοι περιμένουν πως θα είναι υποψήφιος για την προεδρία το 2028.

Στην πραγματικότητα, η εθνικιστική πτέρυγα του Ερντογάν δεν βρίσκεται πλέον υπό τη “σκέπη” του. Είναι φυσικό επακόλουθο το ότι ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να επαναφέρει την εθνικιστική πτέρυγα στη γραμμή. Τι πρόκειται να κάνει; Να εντείνει τη ρητορική του κατά της Ελλάδας, κάτι που θα ήταν αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής.

Οι εκλογές στις ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο θα εγγυηθούν ότι δεν θα παρεκκλίνει από τα αποδεκτά. Το ισλαμιστικό κόμμα του Φατίχ Ελμπακάν, το Κόμμα Νέας Ευημερίας, κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στο ΑΚΡ.

Εάν η «κίτρινη κάρτα» που πήρε ο Τούρκος πρόεδρος δρομολογήσει και πιο γρήγορα τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments