Nέα της αγοράς

Πόλος έλξης ο ΔΑΑ για τις αεροπορικές – Τα νέα δρομολόγια που κάνουν ποδαρικό τη σεζόν του 2024

Πόλος έλξης ο ΔΑΑ για τις αεροπορικές – Τα νέα δρομολόγια που κάνουν ποδαρικό τη σεζόν του 2024

Πηγή Φωτογραφίας: ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΩΝ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ "ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ". (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Στα επίπεδα του 2023, αν όχι καλύτερα, προέβλεψε ότι θα κινηθεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών και ο τουρισμός, ο Γιάννης Παράσχης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΑ και πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της ΕΣΕΕ_FUTURE OF RETAIL 2024

Δηλώνοντας συγκρατημένα αισιόδοξος, κυρίως λόγω της ρευστής φύσης του κλάδου, ο επικεφαλής του ΔΑΑ, ανέφερε πως οι ενδείξεις του πρώτου τριμήνου είναι καλές και επισφραγίζουν την δυναμική του brand Ελλάδα. Γεγονός που μαρτυρά άλλωστε τόσο το θετικό πρόσημο της επιβατικής κίνησης όσο και οι αεροπορικές εταιρείες που είτε προσθέτουν την Αθήνα στους προορισμούς τους είτε αυξάνουν τα δρομολόγια τους προς την πρωτεύουσα.

Πέταξε η επιβατική κίνηση το α’ τρίμηνο

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει των στοιχείων του Αεροδρομίου για την επιβατική κίνηση, ο Μάρτιος συνέχισε την διψήφια ανοδική πορεία που παρατηρήθηκε ευθύς εξαρχής του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου της Αθήνας κατά τη διάρκεια του Μαρτίου 2024 ανήλθε σε 2 εκατ., αυξημένη κατά 20,1% σε σύγκριση τα επίπεδα του Μαρτίου 2023. Ιδιαίτερη ώθηση δε, δόθηκε από τους διεθνείς επισκέπτες της χώρας, οι οποίοι παρατηρήθηκαν κατά 23,5% αυξημένοι σε αντίθεση με τους εγχώριους που κινήθηκαν κατά 12,6% υψηλότερα από τα επίπεδα του 2023. Όσο για το πρώτο τρίμηνο, ο ΔΑΑ διακίνησε 5,2 εκ. επιβάτες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 16,5%.

Νέοι προορισμοί και οι νέες αεροπορικές

Δεδομένης της ανοδικής πορείας του ΔΑΑ και της δημοφιλίας που κερδίζει ο προορισμός της Αθήνας, πολλές είναι οι αεροπορικές εκείνες που επιλέγουν την πρωτεύουσα ως νέο προορισμό.

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία, το καλοκαίρι του 2024 η Αθήνα θα συνδέεται με 166 προορισμούς με την βοήθεια 66 αεροπορικών εταιρειών που θα εκτελούν τακτικές πτήσεις προς την χώρα μας.

Εξ αυτών οι πέντε προορισμοί είναι νέοι και αφορούν τόσο κοντινές όσο και long haul πτήσεις. Στις 2 Απριλίου για παράδειγμα η Juneyao Airlines ξεκίνησε την απευθείας σύνδεση Σαγκάη (Κίνα) – Αθήνα. Στις 20 Απριλίου η Volotea ξεκινά πτήσεις Βρέστη (Γαλλία) – Αθήνα ενώ από 1η Ιουνίου η ίδια αεροπορική θα συνδέει και την Αγκώνα με την πρωτεύουσα.

Νέους προορισμούς εγκαινιάζει και ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, Aegean, η οποία στις αρχές του καλοκαιριού ξεκινά το δρομολόγιο Σαράγεβο (Βοσνία & Ερζεγοβίνη) – Αθήνα.

Τέλος την Αθήνα με την Σάρτζα (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) θα συνδέει και η Air Arabia από τις 28 Ιουνίου.

Εκτός από τους νέους προορισμούς, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών θα υποδεχτεί και επιπλέον 6 νέες αεροπορικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι Air Arabia, Asiana (που εκτελεί αριθμό πτήσεων από τη Σεούλ), Juneyao Airlines, LOT, Norse Atlantic, SmartWings και Universal Air, με την τελευταία να προσθέτει δρομολόγια προς τη Μάλτα.

Αύξηση και των υφιστάμενων δρομολογίων

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν και 19 επιπλέον πτήσεις στο υφιστάμενο δίκτυο των αεροπορικών.

Συγκεκριμένα ο low cost αερομεταφορέας Easy Jet, αυξάνει τις πτήσεις προς Μάλαγα, όπου ήδη πετά η Aegean, προς Μπορντό, όπου ήδη πετά Aegean & Volotea, προς Λυών, συμπληρώνοντας τις πτήσεις που διατηρούν στον προορισμό Aegean, Transavia France και Volotea, προς Νίκαια, όπου προσφέρουν πτήσεις και Aegean και Air France και προς Πάλμα ντε Μαγιόρκα, συμπληρώνοντας τις πτήσεις που προσφέρει ήδη η Aegean. Τέλος ενισχύοντας την συνδεσιμότητα που προσφέρουν ήδη Aegean και Volotea, η Easy Jet προσθέτει και πτήσεις προς Βενετία.

Νέες πτήσεις προς Παλέρμο και προς προς Βίλνιους προσφέρει από την Αθήνα και η Aegean, η οποία προσθέτει και 4η καθημερινή σύνδεση προς Λονδίνο, ενώ πρόσθετες πτήσεις προς Μπάρι και Μιλάνο εγκαινιάζει για το καλοκαίρι του 2024 και η Ryanair.

Την παρουσία της στο ΔΑΑ ενισχύει και η Volotea, προσθέτοντας δρομολόγια προς Νάπολη και προς Σπλιτ. Επιπλέον τακτικές γίνονται πλέον οι μέχρι πρότινος πτήσεις τσάρτερ της SmartWings για την Πράγα.

Ενισχύεται η συνδεσιμότητα με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Νέα δρομολόγια προς Σεούλ προσφέρει η Asiana ενώ πτήσεις για την άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης προσφέρει και ο νέος αερομεταφορέας, Norse Atlantic. Σημειωτέον ότι η Νέα Υόρκη εξυπηρετείται επίσης από την American, την Delta Airlines, την Emirates και την United Airlines με την τελευταία να προσθέτει μάλιστα και πτήσεις προς το Σικάγο, ενισχύοντας την συνδεσιμότητα που ήδη προσέφερε η American Airlines. Σημειωτέον ότι το Σικάγο συνδέθηκε για πρώτη φορά με την Αθήνα το 2019.

Η αύξηση της συνδεσιμότητας με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της δυναμικής ανάπτυξης που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η αμερικανική αγορά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι αυξημένα δρομολογια προς υφιστάμενους προορισμούς θα προσφέρουν η Delta Airlines – συγκεκριμένα τα δρομολόγια προς Βοστώνη γίνονται καθημερινά από τις 4 Ιουλίου – η American Airlines που επεκτείνει τη σεζόν προς Νέα Υόρκη JFK, Σικάγο και Φιλαδέλφεια και η United Airlines που επεκτείνει τη σεζόν προς Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον.

Έμφαση στην αναδυόμενη αγορά της Κίνας

Ιδιαίτερη έμφαση ωστόσο δίνεται φέτος και στην αναδυόμενη αγορά της Ασίας, η οποία πέρυσι κατάφερε να ανακτήσει το 90% των προπανδημικών μεγεθών της. Να θυμίσουμε ότι το περασμένο καλοκαίρι η σύνδεση Ελλάδα – Κίνα εξυπηρετείτο 3 φορές την εβδομάδα ενώ φέτος μόνο η Air China προχωρά σε αύξηση δρομολογίων – 5 εβδομαδιαίως – αλλά και σε αναβάθμιση του τύπου των αεροσκαφών, στα ολοκαίνουργια A350.

Η αύξηση των συχνοτήτων από την Air China συμπληρώνεται από τα νέα δρομολόγια της Juneyao Air. Συνολικά οι δύο αερομεταφορείς θα συνδέουν την πρωτεύουσα της Ελλάδας με την Κίνα 8 φορές την εβδομάδα, χτίζοντας γέφυρες για σημαντική αύξηση των ροών από την κινεζική αγορά.

Πηγή: insider.gr//Νίκη Παπάζογλου

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments