Πολιτική

Ποιοι “επιλαχόντες” θα πάρουν τις έδρες των Σπαρτιατών

Ποιοι “επιλαχόντες” θα πάρουν τις έδρες των Σπαρτιατών

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Σε λίγο καιρό το Εκλογοδικείο θα πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Mια πρωτόγνωρη διαδικασία στα κοινοβουλευτικά χρονικά της Μεταπολίτευσης είναι σε εξέλιξη όσον αφορά τη νοµιµότητα ύπαρξης ενός κόµµατος, των Σπαρτιατών, και κατ’ επέκταση των βουλευτών του. Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, η οποία µπορεί να οδηγήσει στην ακύρωση εκλογής των 12 βουλευτών που έχουν εκλέξει οι Σπαρτιάτες, που σήµερα αποτελούνται από 8 βουλευτές, καθώς ήδη έχουν ανεξαρτητοποιηθεί 4 βουλευτές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βουλευτές που εξελέγησαν με τους Σπαρτιάτες τον περασμένο Ιούνιο κηρύχθηκαν έκπτωτοι από το Ανώτατο Δικαστήριο και το Εκλογοδικείο θα λάβει οριστική απόφαση εντός λίγων εβδομάδων. Αυτή τη στιγμή εκλέγονται 12 βουλευτές από την Αθήνα 1, τη Δυτική, τη Νότια, τη Βόρεια, τον Πειραιά 2, την Ανατολική Αττική, την Ανατολική Αττική, την Αίθρου Καρνανίας, την Αχαΐα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη 1 και τη Θεσσαλονίκη 2.

Οι 12 έδρες κατανέμονται όπου κάθε κόμμα έχει τις περισσότερες έδρες Οι 12 έδρες θα κατανεμηθούν στα κόμματα που έχουν τις περισσότερες έδρες. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η ΝΔ θα μπορούσε να κερδίσει άλλες πέντε ή έξι έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ δύο έδρες, το ΠΑΣΟΚ μία ή δύο έδρες, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση από μία έδρα και η Νίκη και η Λύση Ελευθερίας από μία έδρα. Όπως αναλύεται παρακάτω, η Νέα Αριστερά είναι επίσης πιθανό να κερδίσει.

Μία από τις πέντε ή έξι έδρες που θα κερδίσει η Νέα Δημοκρατία είναι πιθανό να είναι στην Αιτωλοακαρνανία, όπου θα εκλεγεί ο πρώην υπουργός Σπήλιος Λιβανός, ενώ εξίσου πιθανή είναι και μία επιπλέον έδρα στον Βόρειο Τομέα, όπου θα εκλεγεί ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Τις υπόλοιπες έδρες θα διεκδικήσει η ΝΔ στην Ανατολική Αττική με τη Βασιλική Κόλια, στη Λάρισα με την Ειρήνη Καραλαριώτου, στη Νότια Αττική με τον Τάσο Γαϊτάνη κ.ά. Θεωρείται απολύτως βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τουλάχιστον μία έδρα στη Β’ Θεσσαλονίκης, με τον νυν εκπρόσωπο Τύπου Θανάση Γραβίνα Η δεύτερη έδρα θα κατακτηθεί από το ΠΑΣΟΚ.

Αν κερδίσει και δεύτερη έδρα, είναι πιθανό να εκλεγεί ο Δημήτρης Διαμαντίδης στην περιφέρεια Πειραιά. Αντίστοιχα, οι δύο επιπλέον έδρες που θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να είναι η Αθήνα (αλλά με επιλαχόντα τον Νίκο Βούτση, οπότε θα κερδίσει η Νέα Αριστερά) και η Ανατολική Αττική, με εκλεγμένο τον Χρήστο Σπίρτζη, ο Νότιος Τομέας με εκλεγμένο τον Γιάννη Μουζάλα, ο Σωκράτης Βαρδάκης εκλεγμένο Ηράκλειο, Γιάννης Ραγκούσης εκλεγμένος Βόρειος Πειραιάς, Γιάννης Καρπίδης εκλεγμένος Λάρισα- το ΚΚΕ θα κερδίσει πιθανότατα μία επιπλέον έδρα στον Δυτικό Τομέα και η Ελληνική Λύση θα κερδίσει σχεδόν σίγουρα μία έδρα στην Αχαΐα ή στη Λάρισα. Την περιφερειακή έδρα του Πειραιά διεκδικεί επίσης το κόμμα Ελευθερία.

Το τρίτο και επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει αναλογική κατανομή του ποσοστού που πήρε το κόμμα στα υπόλοιπα, αλλά δεν μπορεί να γίνει τοπικά -στους νομούς δηλαδή που έχουν εκλέξει βουλευτές οι Σπαρτιάτες- παρά μόνο πανελλαδικά.

Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό της ΝΔ θα αυξανόταν κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% κερδίζοντας από πέντε έως έξι έδρες επιπλέον. Δύο με τρεις έδρες θα πήγαιναν στον ΣΥΡΙΖΑ, μία ή δύο στο ΠΑΣΟΚ, από μία στο ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση ενώ ενδεχομένως με επιπλέον έδρα να βρεθούν και Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη. Στο σενάριο της ανακατανομής, τις έδρες των Σπαρτιατών ενδεχομένως να καταλάβουν οι πρώτοι επιλαχόντες βουλευτές των άλλων κομμάτων.

Με βάση το επικρατέστερο ενδεχόμενο, θα έχουμε την αναλογική κατανομή του ποσοστού του κόμματος στα υπόλοιπα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει τοπικά, στις επαρχίες όπου οι Σπαρτιάτες εξέλεξαν τους βουλευτές τους, αλλά μόνο σε εθνικό επίπεδο.

Σε αυτή την περίπτωση, το ποσοστό της ΝΔ θα αυξανόταν κατά 1,9% στο 42,45%, με πέντε ή έξι έδρες περισσότερες, δύο με τρεις έδρες για τον ΣΥΡΙΖΑ, μία με δύο έδρες για το ΠΑΣΟΚ, από μία έδρα για το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση και ενδεχομένως μία επιπλέον έδρα για την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νίκη. Σε ένα σενάριο ανακατανομής, οι έδρες των Σπαρτιατών θα μπορούσαν να καταληφθούν από πρώτους επιλαχόντες από άλλα κόμματα.

Από τα νοτιοδυτικά, ο Άγγελος Τσιγκρής θα μπει στη Βουλή στην Αχαΐα και η Ρένα Καραλαριώτου στη Λάρισα, ενώ η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη θα κερδίσει έδρα στον Πειραιά και η Βασιλική Κόλλα στην Ανατολική Αττική. Ένα άλλο σενάριο είναι η Φωτεινή Πιπιλή να “κερδίσει” μία από τις επιπλέον έδρες της ΝΔ στην Αθήνα ως βασική υποψήφια.

Τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανό να κερδίσουν ο Χρήστος Σπίρτζης, επίσης από την Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από τον Βόρειο Τομέα και ο Σωκράτης Βαρδάκης από το Ηράκλειο, ενώ στο ΠΑΣΟΚ ο Θανάσης Γλαβίνας σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης θεωρείται πιθανό να κερδίσει δύο έδρες.

Η πιθανότητα όμως να βγει εκτός νόμου το κόμμα του Βασίλη Στίγκα μπορεί να έχει αντίκτυπο και στις ευρωεκλογές. Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να τοποθετούν τους Σπαρτιάτες κοντά στο 3%, τα βλέμματα είναι εστιασμένα στο πού θα κατευθυνθεί το κομμάτι του εκλογικού σώματος το οποίο υποστηρίζει το κόμμα, πιθανότατα όμως αυτό το ακραίο κοινό να στραφεί προς τα πιο δεξιά. Και σε αυτή την περίπτωση, η Ελληνική Λύση αλλά και η Νίκη θεωρούν ότι θα καρπωθούν το μεγαλύτερο κομμάτι από τους ψηφοφόρους των Σπαρτιατών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments