SPOTLIGHTS

Γλιτώνουν την κατάσχεση λογαριασμών με «όπλο» τις πιστωτικές κάρτες

Γλιτώνουν την κατάσχεση λογαριασμών με «όπλο» τις πιστωτικές κάρτες

Πηγή Φωτογραφίας: PEXELS.COM

Πώς παρακάμπτουν πολλοί οφειλέτες τις κατασχέσεις λογαριασμών, χρησιμοποιώντας πιστωτικές κάρτες. Γιατί δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση από κάρτες. «Πονοκέφαλος» για το υπ. Οικονομικών η αλλαγή της νομοθεσίας.

Σε εφιάλτη της ΑΑΔΕ έχουν εξελιχθεί οι πιστωτικές κάρτες, οι λογαριασμοί των οποίων χρησιμοποιούνται για την παράκαμψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, από οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, η ΑΑΔΕ δεν μπορεί προβεί σε κατασχέσεις υπολοίπων των λογαριασμών των πιστωτικών καρτών και το «κενό» αυτό εκμεταλλεύονται αρκετοί οφειλέτες της εφορίας, με ληξιπρόθεσμα χρέη για να γλιτώνουν τις κατασχέσεις των ρευστών τους διαθεσίμων.

Η ΑΑΔΕ από πέρυσι αναζητεί τρόπο για να μπλοκάρει τη διαδικασία πίστωσης και πληρωμών μέσω των λογαριασμών των πιστωτικών καρτών, αλλά δεν το έχει καταφέρει. Οι λόγοι είναι οι αντιδράσεις των τραπεζών και των διεθνών κολοσσών που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες, καθώς μια τέτοια παρέμβαση θα ακύρωνε τον θεσμό των πιστωτικών καρτών, αλλά και ένας επιπλέον λόγος, πολύ σοβαρότερος. Αν το Δημόσιο προχωρούσε σε κατασχέσεις ποσών μέσω των πιστωτικών καρτών τότε θα χρέωνε τον κάτοχο (και συγχρόνως οφειλέτη), με καταναλωτικό δάνειο από την τράπεζα. Δηλαδή η εφορία θα ελάμβανε τα ποσά της οφειλής με δάνειο που θα εξέδιδε για λογαριασμό του οφειλέτη.

Κοντολογίς είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπλοκαριστεί η εν λόγω διαδικασία, γι’ αυτό και στο δωδεκάμηνο που απασχολεί την ΑΑΔΕ το συγκεκριμένο πρόβλημα, δεν κατέστη δυνατή η σύνταξη μιας διάταξης να ενταχθεί σε κάποιος από τα πάμπολλα φορολογικά νομοσχέδια που κατατέθηκαν στη Βουλή. Ωστόσο παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δηλώνουν ότι δεν έχουν παραιτηθεί από την εύρεση ενός τρόπου παρέμβασης, ώστε να σταματήσει η καταστρατήγηση των αναγκαστικών μέτρων που λαμβάνει η εφορία και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει παρέμβαση σε κάποιο από τα προσεχή νομοσχέδια.

Στο επιχειρησιακό Σχέδιο Το συγκεκριμένο πρόβλημα αναγνώρισε η ΑΑΔΕ, καθώς το Επιχειρησιακό Σχέδιο αναφέρει τα ακόλουθα: «Με την πιλοτική αξιοποίηση δεδομένων για κινήσεις πιστωτικών καρτών που διασταυρώθηκαν με δηλωθέντα εισοδήματα των κατόχων αποκαλύφθηκαν σημαντικές υποθέσεις αδήλωτων εισοδημάτων καθώς και καταχρηστικές πρακτικές για την παράκαμψη των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης».

Σημειώνεται πως τους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών και γενικά όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς, η ΑΑΔΕ μπορεί να τους τσεκάρει ανά πάσα στιγμή με το «Ειδικό Λογισμικό Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της συνολικής καθαρής ατομικής/οικογενειακής τραπεζικής περιουσίας για κάθε ΑΦΜ και τη σύγκρισή της με τα δηλωθέντα ατομικά/οικογενειακά εισοδήματα.

Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου 2024 τέθηκε σε λειτουργία και υπερόπλο της ΑΑΔΕ, το «Σύστημα Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας», το οποίο διενεργεί αυτόματους ελέγχους των τραπεζικών λογαριασμών, δανείων καρτών και θυρίδων. Όμως, το σύστημα αυτό θα βλέπει τους λογαριασμούς των πιστωτικών καρτών, αλλά πρακτικά δεν θα μπορεί να παρέμβει.

Σημειώνεται, δε, ότι η ΑΑΔΕ διενεργεί κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, όταν η οφειλή ξεπερνά το ποσό των 50 ευρώ και έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη.

Πώς λειτουργεί η μέθοδος – Το πρόβλημα με τα τεκμήρια Οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο, σε βάρος των οποίων οι αρμόδιες φοροεισπρακτικές υπηρεσίες έχουν επιβάλει το μέτρο της κατάσχεσης των τραπεζικών τους λογαριασμών και, γενικότερα, απαιτήσεών τους εις χείρας τρίτων (τα ποσά που κατατίθενται στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, από μισθούς, συντάξεις, ιδιώτες, ασφαλιστήρια, ενοίκια κ.λπ.) καταφέρνουν και παρακάμπτουν τη διαδικασία κατάσχεσης.

Για να το πετύχουν, χρησιμοποιούν για τη διακίνηση των χρημάτων τους, για πληρωμές και εισπράξεις, όχι τους τραπεζικούς τους λογαριασμών, οι οποίοι κατάσχονται άμεσα, αλλά τις πιστωτικές κάρτες τους. Ειδοποιούν τους ιδιώτες από τους οποίους εισπράττουν χρήματα να τα καταθέτουν όχι στους καταθετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, αλλά στους λογαριασμούς των πιστωτικών τους καρτών.

Η μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμό πιστωτικής κάρτας γίνεται εύκολα μέσω του e-banking, είτε από τον ίδιο τον κάτοχο της κάρτας είτε από τρίτο πρόσωπο που του οφείλει χρήματα. Επίσης οι οφειλέτες της εφορίας που έχουν πρόβλημα με κατασχέσεις, φροντίζουν να διατηρούν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει ως ακατάσχετο, ένα υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ, που αποτελεί το όριο από το οποίο αρχίζουν οι κατασχέσεις της εφορίας.

Οι οφειλέτες που χρησιμοποιούν κατά κόρον τις πιστωτικές κάρτες για να παρακάμψουν τις κατασχέσεις, το μόνο πρόβλημα που μπορεί να έχουν είναι η αύξηση των τεκμηρίων που τους βαρύνουν από το κόστος εξυπηρέτησης των πιστωτικών καρτών, το οποίο προστίθεται στις υπόλοιπες τεκμαρτές δαπάνες. Ωστόσο η επιβάρυνση αυτή, εάν υπάρξει, είναι μικρότερη από το «όφελος» που αποκομίζουν, αποφεύγοντας τις κατασχέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments