Ελλάδα

Αστυνομία: Σε ισχύ το νέο πρωτόκολλο για την ενδοοικογενειακή βία

Αστυνομία: Σε ισχύ το νέο πρωτόκολλο για την ενδοοικογενειακή βία

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΓΑΔΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)

Συντονισμός ενεργειών και μέριμνα για ασφάλεια των θυμάτων.

Μετά τη νέα γυναικοκτονία που σημειώθηκε έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε νέο «εγχειρίδιο» για την αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίς.  

Το έγγραφο τεσσάρων σελίδων τιτλοφορείται ως «Ενέργειες ανταπόκρισης σε περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας» και υπογράφεται από τον ίδιο τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτρη Μάλλιο.

Η διαταγή περιέχει διευκρινίσεις επί του οδηγού που είχε εκδοθεί τον Αύγουστο του 2022, όσον αφορά τον τρόπο που οι αστυνομικοί θα διαχειρίζονται περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Στο έγγραφο αναφέρονται οι ενέργειες που πρέπει να γίνονται σε κάθε στάδιο, ενώ εμπεριέχονται χρήσιμες συμβουλές για την επικοινωνία με τους εμπλεκομένους στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Ο εν λόγω οδηγός θα απευθύνεται και στο ευρύ κοινό, με ιδιαίτερη στόχευση στα θύματα που προσέρχονται να καταγγείλουν σχετικά αδικήματα.

Κύμα ενδοοικογενειακής βίας: Κάθε 45 λεπτά και ένα περιστατικό

Εκτενής αναφορά γίνεται στη διάθεση περιπολικού. Αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «στις περιπτώσεις αυτόφωρης διαδικασίας, η διάθεση οχήματος για την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη πραγματοποιείται από την υπηρεσία που επιλαμβάνεται της προανακρίσεως», καθώς και ότι,η διάθεση του οχήματος θα γίνεται με μέριμνα των επικεφαλής των Κέντρων Επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακόμα αναφέρεται: «η ίδια ως άνω διαδικασία διάθεσης οχήματος ακολουθείται και στην περίπτωση μεταφοράς του θύματος σε ιατροδικαστική υπηρεσία ή όπου αλλού απαιτείται».

Υπογραμμίζεται και η δέσμευση της ΕΛ.ΑΣ. για εξασφάλιση ενός ασφαλούς χώρου διαμονής για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, το σχέδιο για επέκταση του Panic Button, ενώ για την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση καταγγελιών το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διατάσσει να ενημερώνονται για όλες τις υποθέσεις και ανώτεροι αξιωματικοί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments