Policy Briefs

Ισπανία: Η κυβέρνηση νομιμοποιεί 500.000 μετανάστες

Ισπανία: Η κυβέρνηση νομιμοποιεί 500.000 μετανάστες

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Περισσότερες από 600.000 υπογραφές μαζεύτηκαν για το σκοπό αυτό.

Με περισσότερες από 600.000 υπογραφές και την υποστήριξη πολλών ΜΚΟ, το ισπανικό κοινοβούλιο έκανε το πρώτο νομοθετικό βήμα την Τρίτη (9 Απριλίου) προς την έγκριση μιας πρωτοβουλίας πολιτών που ζητά τη νομιμοποίηση μισού εκατομμυρίου αλλοδαπών χωρίς έγγραφα που ζουν στην Ισπανία χωρίς καμία ουσιαστική δικαιώματα.

Η ισπανική κυβέρνηση θα επεξεργαστεί την πρωτοβουλία πολιτών, με τις ψήφους που συγκέντρωσε το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE) και οι υπόλοιποι κοινοβουλευτικοί εταίροι του.

Η Ισπανίδα υπουργός Ένταξης, Κοινωνικής Ασφάλισης και Μετανάστευσης, Έλμα Σάιζ (PSOE), εξέφρασε την Τρίτη στο Χ την «απόλυτη υποστήριξή της» στο έργο, ενώ ανέφερε ότι το κόμμα της θα προτείνει τροπολογίες για τη βελτίωση του κειμένου.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δεξιό Partido Popular (PPE) και το ακροδεξιό κόμμα VOX, η τρίτη δύναμη της αντιπολίτευσης, έχουν εκφράσει αμφότερα την ανησυχία τους για την πιθανότητα δημιουργίας «φαινόμενου έλξης» για την προσέλκυση περισσότερων παράνομων μεταναστών.

Η πρωτοβουλία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ισπανικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Αν και έλαβε την υποστήριξη και των δύο κομμάτων του ισπανικού κυβερνητικού συνασπισμού, του PSOE και της αριστερής πλατφόρμας Sumar, οι συντηρητικές δυνάμεις αντιτάχθηκαν, ανέφερε η EFE.

Σύμφωνα με τους φορείς του έργου, η μη νομιμοποίηση αυτής της ομάδας μεταναστών θα παραβίαζε τα θεμελιώδη δικαιώματά τους, θα τους εμπόδιζε να συνεισφέρουν στην ισπανική κοινωνία και θα περιέπλεκε τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών που είναι απαραίτητες για τους πολίτες.

Υπό αυτή την έννοια, οι ΜΚΟ που υποστηρίζουν το έργο ζήτησαν από τα πολιτικά κόμματα να αναγνωρίσουν τη συμβολή των παράτυπων μεταναστών εργαζομένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 μεταξύ 2020 και 2021 σε βασικούς τομείς, όπως η φροντίδα για ηλικιωμένους, η παράδοση γευμάτων στο σπίτι ή η συλλογή φρούτων και λαχανικών .

«Η κοινωνία μας οφείλει ένα χρέος ευγνωμοσύνης σε μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες της », ανέφεραν πηγές της πλατφόρμας.

Το έργο #RegularizacionYa αποτελείται από το Fundación para la Ciudadanía Global, το Fundación Por Causa, το Red de Entidades para el Desarrollo Solidario (REDES), το Alianza para la Solidaridad και το πάρτι Por un Mundo Más Justo.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2021 με μια εκτεταμένη εκστρατεία συλλογής υπογραφών σε όλη την Ισπανία. Τον Φεβρουάριο του 2023, το Κεντρικό Εκλογικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η αναφορά είχε συγκεντρώσει το μισό εκατομμύριο υπογραφές που απαιτούνται για την έναρξη της διαδικασίας στο κοινοβούλιο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments