Πολιτική

Τσίπρας στους Δελφούς: Είμαι ενεργός πολιτικά -Η Αριστερά να επαναπροσεγγίσει την πολιτική δεν είναι TikTok

Τσίπρας στους Δελφούς: Είμαι ενεργός πολιτικά -Η Αριστερά να επαναπροσεγγίσει την πολιτική δεν είναι TikTok

Πηγή Φωτογραφίας: [368712] 9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 2η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο πρώην πρωθυπουργός θα μιλήσει για τις εξελίξεις σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μιλά ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο διακύβευμα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, στην πορεία της οικονομίας, στην Αριστερά, η οποία θα πρέπει, όπως είπε, να επαναπροσεγγίσει την πολιτική, αλλά και για το δικό του μέλλον. «Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική, είμαι ενεργός πολιτικά. Θα παλεύω για περισσότερη δικαιοσύνη, για την ειρήνη για ένα πιο δίκαιο κοινό μας μέλλον, αυτό θα κάνω από άλλους ρόλους όχι από την πρώτη γραμμή».

«Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Μάλλον, πρέπει να παραιτηθεί κανείς για να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον του κοινού», είπε χιουμοριστικά ο πρώην πρωθυπουργός πριν την έναρξη της συζήτησης, αντικρύζοντας την κατάμεστη αίθουσα.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι εύκολο να τρέχει με αντίπαλο τον Κανέναν»

«Έχουμε σε όλη την Ευρώπη μια αξιοπρόσεκτη και επικίνδυνη άνοδο του ακροδεξιού λαϊκισμού και μάχες όχι ανάμεσα στην αριστερά και την δεξιά αλλά το διακύβευμα είναι το ποσοστό των ακροδεξιών κομμάτων με κάποια από αυτά να βγαίνουν πρώτα» σημείωσε για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι διακύβευμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι να επανισορροπήσει το πολιτικό σύστημα, να μπορέσει δηλαδή η Αριστερά να κρατήσει τα ποσοστά της για να μπορεί να διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές.

«Η εικόνα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης τρέχει σε έναν αγώνα στίβου μόνος του και κινδυνεύει να βγει δεύτερος», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγράψει ποσοστό πολύ χαμηλό σε σχέση με αυτό των εθνικών εκλογών θα έχει πρόβλημα.

Σχολιάζοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο τα μεγέθη είναι θετικά, σημειώνοντας ότι οι βάσεις για να συμβεί αυτό είχαν μπει την τετραετία 2015 -2019 όταν η χώρα επέστρεψε στις αγορές και η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έφτιαξε το μαξιλάρι των 47 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την ανησυχία τους για τις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Για εκλογές ΗΠΑ

Νομίζω πως η Ευρώπη θα πρέπει να ανησυχεί για τις δικές τις αδυναμίες και όχι για τις πολιτικές εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Θα είναι περισσότερο αρνητική εξέλιξη για το εσωτερικό των ΗΠΑ η πιθανή εκλογή Τραμπ. Αλλά σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική δεν νομίζω πως θα έχουμε αλλαγές για την Ευρώπη. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος αν εκλεγεί στη Γαλλία η Λεπέν. Στο χέρι της δικής μας εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικής που θα διαχειριστούμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Για Τουρκία

Αυτό που καταλαβαίνω είναι πως η Τουρκία έχει μία σαφή στρατηγική, ψάχνω να βρω τη δική μας. ΟΙ θέσεις της είναι σαφείς, δεν κάνει ρούπι πίσω. Διάγουμε μία περίοδο αποκλιμάκωσης επειδή θέλει να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Είναι ανεκτό να είναι στο ΝΑΤΟ, αλλά και να μιλάει με τον Πούτιν. Τα F-16 τα παίρνει κανονικά χωρίς όρους, άρα την βοηθάει η αποκλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα. Πώς φανταζόμαστε τη χώρα να συμβιώνει με ένα γείτονα που γίνεται όλο πιο ισχυρός. Θέλουμε να επισπεύσουμε; Διεκδικούμε μία λύση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου; Πλέον δεν είναι σαφές. Βλέπουμε τον κ. Μητσοτάκη να είναι σε ένταση και μετά όταν καλμάρει η Τουρκία να λέει πάμε να κάνουμε υποχωρήσεις. Η πολιτική της αναβλητικότητας δεν οδηγεί πουθενά. Χάνουμε κρίσιμο χρόνο και από το 2021 λέω να αξιοποιήσουμε τη θέση μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Για Σόιμπλε

Ο Σόιμπλε είχε μία εμμονή με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να κρύψει δικά του λάθη και αδυναμίες και τις ευθύνες της Γερμανίας για τα λάθη που είχε κάνει στην κρίση χρέους. Εριξε τόσο μεγάλο βάρος που δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Ζήσαμε παράλογα πράγματα να συνεδριάζει το γερμανικό κοινοβούλιο για το αν τα πρέπει να αυξηθεί ο ΦΠΑ σε 5 νησιά. Είχε το θάρρος να πει και 5 πράγματα με το όνομά τους. Αυτό που οι εγχώριοι υποστηρικτές το είπαν κωλοτούμπα στο δημοψήφισμα ο Σόιμπλε το είπε ελιγμό. Αυτό που έχει μία αξία να δούμε είναι πως η Ελλάδα κατάφερε και να μείνει στην ευρωζώνη και να ολοκληρώσει τα δύσκολα προγράμματα μεταρρυθμίσεων και να βγει στις αγορές. Αυτό δεν ήταν καθόλου δεδομένο.

Τι σχεδιάζει για το μέλλον

Εχω παραιτηθεί από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω παραιτηθεί από την πολιτική, είμαι ενεργός πολιτικά, είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Με τα λάθη και τα σωστά έχουμε μία παρακαταθήκη και πρέπει να εξηγήσω νηφάλια κάποιες στιγμές που δεν εξηγήθηκαν ή παρερμηνεύτηκαν. Η παραγωγή πολιτικής και η προσπάθεια επαναπροσέγγισης της σημασίας της πολιτικής. Δεν είναι μόνο το Τικ Τοκ πολιτική. Θέλω να διεκδικήσω το ρόλο της παραγωγής πολιτικής και στην Ελλάδα και στο διεθνές επίπεδο με το Ινστιτούτο. Ηταν μία από τις πολλές προτάσεις που διαβάζω το rebranding. Δεν ταιριάζει τόσο πολύ στα πολιτικά πρόσωπα, δεν είμαστε προϊόντα. Καταλαβαίνω ότι το κάθε δημόσιο πρόσωπο θέλει να ξέρει τον τρόπο με τον οποίο σας προσλαμβάνει η κοινή γνώμη. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα κάνω rebranding στις αξίες που πρεσβεύω και υπηρετώ. Θα παλεύω για περισσότερη δικαιοσύνη, για την ειρήνη για ένα πιο δίκαιο κοινό μας μέλλον, αυτό θα κάνω από άλλους ρόλους όχι από την πρώτη γραμμή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments