Policy Briefs

Η γαλλική Ακροδεξιά προς άγραν ψηφοφόρων

Η γαλλική Ακροδεξιά προς άγραν ψηφοφόρων

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Οι βουλευτές του Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιο «εξοικείωσης» με το εκλογικό σώμα.

Αν και οι εθνικές εκλογές της Γαλλίας δεν βρίσκονται στο ορατό μέλλον, οι 88 εκλεγμένοι βουλευτές του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν «οργώνουν» καθημερινά τις περιφέρειες που τους έδωσαν εντολή εκπροσώπησης στο Κοινοβούλιο. Σκοπός τους είναι η σταδιακή «εξοικείωση» του ντόπιου εκλογικού σώματος όχι μόνο με τα πρόσωπά τους, αλλά και με τις ιδέες και τις αξίες του κόμματος.

Φορώντας λευκά, μπλε και κόκκινα περιδιαβαίνουν λαϊκές αγορές, συνεργεία αυτοκινήτων και μονάδες βιομηχανικής κτηνοτροφίας. Κάνουν χειραψίες, μιλούν με ντόπιους για τα κοινοτικά προβλήματα και δίνουν φυλλάδια με το πολιτικό τους πρόγραμμα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη Le Monde ένα πρώην στέλεχος τοπικής αυτοδιοίκησης, οι υποψήφιοι του RN κάνουν εκστρατεία «με τον παλιό τρόπο, όπως έκανε το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Μιτεράν». Πράγματι, εάν το κίνημα που ίδρυσε ο Εμμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να δίνει την εικόνα ενός κόμματος συγκροτημένων και αποδοτικών στελεχών, το RN ποντάρει στις «ζεστές» εκδηλώσεις με ποτά και λαχνούς και στην έντονη διαδικτυακή δραστηριότητα.

Επιπλέον, οι τοπικοί ακροδεξιοί βουλευτές κάνουν συστηματικές προσπάθειες εκμετάλλευσης της τοπικής ιστορίας ακόμη και σε περιπτώσεις που αυτή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ασύμβατη με την ιδεολογία του κόμματος. Ο υποψήφιος στην πόλη της Εν έκοψε προσφάτως την κορδέλα των εγκαινίων μιας έκθεσης φωτογραφίας προς τιμήν του ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου Ζαν ντε Λατρ ντε Τασινί. Η υποψήφια της περιφέρειας Σαρέντ άφησε λουλούδια στο μνημείο για τους αντιστασιακούς που συνελήφθησαν από την πολιτοφυλακή του Βισί, ενώ η σύντροφός της στο Πα-ντε-Καλαί, Καρολίν Παρμετιέρ, παραδέχθηκε πως διαβάζει καθημερινά τις αναγγελίες κηδειών και στέλνει συλλυπητήριες επιστολές στις πενθούσες οικογένειες. «Πλέον στη γαλλική επαρχία το RN έχει εισέλθει όπου υπάρχει κενό. Εκεί που όλοι έχουν εξαφανιστεί. Μπορεί οι υποψήφιοι να είναι ανενημέρωτοι, όμως στήνουν το πανηγύρι κάθε χωριού. Κάθε φορά που κάποιος είναι δυστυχισμένος πηγαίνουν και του λένε: είμαστε μαζί σου, θα αλλάξουμε το κράτος», αναφέρει ανήσυχος ένας νομάρχης από τη νότια Γαλλία.

Όμως οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους πρωτοποριακούς και επιφορτισμένους με την ιστορική ευθύνη της παλινόρθωσης ενός ακροδεξιού κόμματος που καταφέρνει ανησυχητικά καλά «σκορ» στις δημοσκοπήσεις. Οπως το θέτει ο αριστερός δήμαρχος Αλεξί Νταρμουά, «οι βουλευτές του RN έχουν καταλάβει το πνεύμα των καιρών. Απαιτείται ιδεολογική ευελιξία. Να λες κάτι και να εννοείς το αντίθετό του».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments