Οικονομία

ΑΑΔΕ: Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού αποκάλυψαν «χορό φοροδιαφυγής»

ΑΑΔΕ: Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού αποκάλυψαν «χορό φοροδιαφυγής»
Στο ηλεκτρονικό «δίχτυ» της ΑΑΔΕ πιάστηκαν το 2023 χιλιάδες φορολογούμενοι με αδήλωτα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αναδρομικά, ακίνητα, μερίσματα αλλά και επαγγελματίες και επιχειρήσεις που ενώ είχαν δραστηριότητα υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ

Στο ηλεκτρονικό «δίχτυ» της ΑΑΔΕ πιάστηκαν το 2023 χιλιάδες φορολογούμενοι με αδήλωτα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, αναδρομικά, ακίνητα, μερίσματα αλλά και επαγγελματίες και επιχειρήσεις που ενώ είχαν δραστηριότητα υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις του φοροελεγκτικού μηχανισμού αποκάλυψαν «χορό φοροδιαφυγής» εκατομμυρίων ευρώ ενώ από τα στοιχεία που έστειλαν στην οι πλατφόρμες Airbnb, Booking.com, VRBO εντοπίστηκαν 18.657 ακίνητα που είτε δεν είχαν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) είτε ο ΑΜΑ που αναγραφόταν ηλεκτρονικά δεν ήταν έγκυρος με αποτέλεσμα να αποβληθούν από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Από τη διασταύρωση των πληροφοριών που έφτασαν στην ΑΑΔΕ από αλλοδαπές αρχές μέσω της Διεθνούς Διοικητικής Συνεργασίας ελέγχθηκαν:

  •  132.444 ενεργοί ΑΦΜ για μισθούς, συντάξεις, διοικητικές αμοιβές και εισόδημα από ακίνητα, με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για το 2018. Από την επεξεργασία των δεδομένων, επελέγησαν, κατόπιν κριτηρίων, 8.990 φορολογούμενοι με καταληκτικό χρόνο έκδοσης των σχετικών πράξεων την 31/05/2024. Όσον αφορά την αντίστοιχη υλοποίηση της διασταύρωσης για το έτος 2017, υποβλήθηκαν 7.647 επιπλέον φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 13,0 εκατ. ευρώ.
  • Φορολογούμενοι με τόκους και μερίσματα αλλοδαπής που διασταυρώθηκαν με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Προέκυψε ότι από τις 9.124 εγγραφές τόκων/μερισμάτων εισερχόμενων πληροφοριών έτους 2017, συντάχθηκαν απαιτήσεις διασταύρωσης για 1.999 εγγραφές τόκων και μερισμάτων που έλαβαν φυσικά πρόσωπα – φορολογικοί κάτοικοι ημεδαπής, από Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα των ΗΠΑ. Από την επεξεργασία των δεδομένων για τον εντοπισμό φορολογουμένων που εμφανίζουν ανακριβή υποβολή ως προς τα χρηματοοικονομικά δεδομένα Αμερικής και την εφαρμογή κριτηρίων, προέκυψαν 521 εγγραφές τόκων (που αφορούν σε 425 ΑΦΜ) και 1.096 εγγραφές μερισμάτων (που αφορούν σε 879 ΑΦΜ). Τελικώς υποβλήθηκαν 1.001 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 620,1 χιλ. ευρώ.
  •  Τόκοι φυσικών προσώπων αλλοδαπής με τις υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Από τις 128.770 εγγραφές τόκων φυσικών προσώπων, συντάχθηκαν απαιτήσεις διασταύρωσης για 16.795 εγγραφές εξ αυτών για το 2017.Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψαν 6.184 μοναδικοί ΑΦΜ οι οποίοι εμφανίζουν διαφορές δηλωθέντος εισοδήματος. Τελικά για το 2017 υποβλήθηκαν 3.509 φορολογικές δηλώσεις, με τα βεβαιωθέντα ποσά φόρου να ανέρχονται σε 1,8 εκατ. ευρώ.
  • Φορολογούμενοι που υπέβαλαν μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ είχαν δραστηριότητα την περίοδο του 3ου τριμήνου του έτους 2022. Εντοπίστηκαν 2.934 υπόχρεοι προς συμμόρφωση. Συμμορφώθηκαν 1.319 υπόχρεοι (ποσοστό συμμόρφωσης 45,0%), με το συνολικό ποσό δηλωθέντων φορολογητέων εκροών και το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου να ανέρχονται σε 477,4 εκατ. ευρώ και 8,4 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
  • Φορολογούμενοι που ελέγχθηκαν για δήλωση των αναδρομικών αποδοχών για τα φορολογικά έτη 2017 και 2018. Υποβλήθηκαν 66.008 τροποποιητικές ή/και αρχικές δηλώσεις και το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου ανήλθε σε 15,5 εκατ. ευρώ.
  • Φορολογούμενοι για τη συμμόρφωση με προσυμπληρωμένους κωδικούς αποδοχών-συντάξεων (σύμφωνα με τις καταστάσεις βεβαιώσεων αποδοχών-συντάξεων) για τα φορολογικά έτη 2017 και 2018. Υποβλήθηκαν 6.486 τροποποιητικές ή/και αρχικές δηλώσεις ΦΕΦΠ λόγω τρεχουσών αποδοχών-συντάξεων και το συνολικό ποσό βεβαίωσης φόρου ανήλθε σε 3,1 εκατ. ευρώ.
  • 5.107 υπόχρεοι που εισέπραξαν επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που ξεπερνούν το ποσό των 5.000 ευρώ για το έτος 2022 και δεν είχαν υπαχθεί από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, ως όφειλαν, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments