Focus

Cold plunge: Η νέα τάση wellness που έχει τα πιο πολλά mind & body οφέλη

Cold plunge: Η νέα τάση wellness που έχει τα πιο πολλά mind & body οφέλη

Πηγή Φωτογραφίας: FREEPIK.COM

Η πιο πρόσφατη εμμονή των wellness enthusiasts είναι να βουτάνε σε παγωμένο νερό

Το cold plunging, το οποίο είναι ένα είδος κρυοθεραπείας, περιλαμβάνει τη βύθιση του σώματός σας σε παγωμένο νερό. Έτσι, η εσωτερική σας θερμοκρασία πέφτει, η θερμότητα του σώματός σας αρχίζει να διαλύεται και η ροή του αίματος αλλάζει. Οι fans του cold plunging υποστηρίζουν πως ανακουφίζει από τον μυϊκό πόνο, βοηθά στην αποκατάσταση από την προπόνηση, μειώνει τη φλεγμονή και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Υπάρχουν ακόμη και κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία και να μειώσει το άγχος.

Οι αναζητήσεις για “cold plunge tubs” έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Αλλά ήρθε η ώρα να ακαλαλύψουμε, πρόκειται για μια στιγμιαία τάση ή έχει πραγματικά οφέλη για την υγεία;

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jojo Snow (@iceicejojo_)

Όταν κάνετε μια βουτιά σε κρύο νερό, αφαιρείται αμέσως τη θερμότητα του σώματος σας, ρίχνει τις εσωτερικές σας θερμοκρασίες και αλλάζει τη ροή του αίματος. Αυτή η διαδικασία θεωρείται από καιρό ότι αντιμετωπίζει την πρωτογενή και δευτερογενή βλάβη των ιστών καθώς και τη φλεγμονώδη αντίδραση. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο πολλοί αθλητές χρησιμοποιούν παγωμένα λουτρά για να αναρρώσουν.

Τα οφέλη του Cold Plunging

Ενώ η έννοια του cold plunging υπάρχει εδώ και χρόνια, το ενδιαφέρον για αυτό είναι ακόμη σχετικά νέο.

Χρησιμεύει ως εργαλείο αποκατάστασης μετά την προπόνηση

Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεστε μυϊκό πόνο μετά από μια έντονη προπόνηση. Για το λόγο αυτό, πολλοί άνθρωποι στρέφονται στο cold plunging για να βοηθήσουν στην αποκατάσταση.

Μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sports Medicine διαπίστωσε ότι το cold plunging είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο αποκατάστασης μετά από ασκήσεις υψηλής έντασης. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι όσοι χρησιμοποιούσαν την κατάδυση σε κρύο νερό είχαν επίσης χαμηλότερους δείκτες μυϊκής βλάβης και μυϊκό πόνο.

Ανακουφίζει από το στρες και ενισχύει τη διάθεση

Το στρες και το άγχος επηρεάζουν πολλούς ανθρώπους. Η ύπαρξη ενός άλλου εργαλείου για την αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων και τη βελτίωση της συνολικής διάθεσης μπορεί να είναι ευεργετική για πολλούς ανθρώπους.

Μια μελέτη διαπίστωσε συσχέτιση μεταξύ της χειμερινής θαλάσσιας κολύμβησης ή κολύμβησης με χαμηλότερα επίπεδα άγχους και υψηλότερη συνολική ευεξία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι όσοι επιδίδονται σε αυτού του είδους τις βουτιές στο κρύο νερό έχουν επίσης αυξημένη κατανόηση των αναγκών τους για υγεία και ευεξία. Εν τω μεταξύ, μια άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Lifestyle Medicine διαπίστωσε ότι όταν ενήλικες βυθίζονταν σε νερό που είχε χαμηλή θερμοκρασία για πέντε λεπτά αναδύονταν με αίσθημα εγρήγορσης και έμπνευσης.

Μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο

Όταν κάνετε μια βουτιά σε κρύο νερό, προκαλεί τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων σας. Αυτό στη συνέχεια μειώνει τη ροή του αίματος στις περιοχές φλεγμονής στο σώμα σας. Στη συνέχεια, μόλις βγείτε από το νερό, το σώμα σας ωθεί με φυσικό τρόπο το αίμα πίσω στις περιοχές που ήταν βυθισμένες. Μια μελέτη ελέγχου, επίσης, διαπίστωσε ότι η ψυχρή κατάδυση επηρέασε τη φλεγμονή και μείωσε τον πόνο σε άτομα με αρθρίτιδα.

Ενισχύει τον μεταβολισμό

Όταν κρυώνετε υπερβολικά, έχετε την τάση να τρέμετε, γεγονός που οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι παράγει επιπλέον θερμότητα στο σώμα. Αυτό το τρέμουλο μπορεί επίσης να προκαλέσει αύξηση του μεταβολικού σας ρυθμού, βοηθώντας σας να κάψετε περισσότερες θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας. Η κρυοθεραπεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη.

Κίνδυνοι και παρενέργειες του Cold Plunging

Ιστορικά, οι ερευνητές πίστευαν ότι οι θάνατοι από βουτιές στο κρύο συνέβαιναν λόγω υποθερμίας. Αλλά πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Όποιος πάσχει από καρδιακές παθήσεις, διαταραχές της κυκλοφορίας, είναι έγκυος ή παίρνει ορισμένα φάρμακα θα πρέπει να αποφύγει την εμπειρία αυτή καθώς έχει αντίκτυπο στη ροή του αίματος και, ως εκ τούτου, μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία.

Πώς μπορείτε να κάνετε ένα Cold Plunge

Μπορείτε είτε να επισκεφθείτε ένα ινστιτούτο που παρέχει την υπηρεσία, είτε να αγοράσετε μια “μπανιέρα” ειδική για cold plunges στο σπίτι σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments