Γεωπολιτικά

Ποιοι και γιατί θέλουν ν’ ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας στη Μ. Ανατολή

Ποιοι και γιατί θέλουν ν’ ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας στη Μ. Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ποιοι και γιατί θέλουν ν’ ανοίξει το Κουτί της Πανδώρας στη Μ. Ανατολή

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου η επίθεση της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ

Μια επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ θα μπορούσε να είναι επικείμενη το Σαββατοκύριακο, ανοίγοντας για τα καλά πλέον το Κουτί της Πανδώρας στη Μέση Ανατολή.Οι υπηρεσίες πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου η επίθεση της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ ως απάντηση στην επιδρομή στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί ηγέτες της Ιρανικής Φρουράς της Επανάστασης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε το καθεστώς της Τεχεράνης να μην κάνει το βήμα. Όταν ρωτήθηκε ποιο ήταν το μήνυμά του στο Ιράν, η μόνη απάντηση του προέδρου ήταν: «Μην το κάνετε».

Ο Μπάιντεν, σε κάθε περίπτωση, ήθελε να καταστήσει πολύ σαφές ότι οι διαφωνίες που έχει με την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου για το πώς διεξάγει τον πόλεμο στη Γάζα δεν επηρεάζουν τη δέσμευσή του να υποστηρίξει την άμυνα του Ισραήλ. «Είμαστε αφοσιωμένοι στην υπεράσπιση του Ισραήλ. «Θα υποστηρίξουμε το Ισραήλ και το Ιράν δεν θα τα καταφέρει», πρόσθεσε ο πρόεδρος, χωρίς να σχολιάσει τι θα πυροδοτούσε μια άμεση στρατιωτική απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είχε αναφέρει η απειλή για ιρανική επίθεση είναι «πραγματική». Ο Κίρμπι πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιολογούν τις θέσεις τους στην περιοχή λόγω της απειλής από την Τεχεράνη και παρακολουθούν στενά την κατάσταση. «Είμαστε ενήμεροι και σε συνεχή επικοινωνία με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας για να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να αμυνθούν από τέτοιου είδους επιθέσεις», είπε ο Κίρμπι, χωρίς να εξηγήσει τις προσαρμογές που αναλαμβάνει να προετοιμάσει ο αμερικανικός στρατός.

Κυκλοφορούν ήδη πάντως στην Ουάσιγκτον σενάρια, που δείχνουν ότι θα συμμετάσχουν και οι ΗΠΑ σε περίπτωση που υπάρξει άμεση ιρανική επίθεση. «Υπάρχει ήδη συζήτηση στο Καπιτώλιο για το εάν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν κοινές αμερικανο-ισραηλινές επιδρομές κατά του Ιράν», τονίζουν αμερικανικά ΜΜΕ. Ο ανώτατος στρατηγός της αμερικανικής διοίκησης της Μέσης Ανατολής ( Centcom) βρίσκεται στην περιοχή από την Πέμπτη για να «συμβουλεύσει» το Ισραήλ να αμυνθεί έναντι πιθανής επίθεσης.

Αμερικανική εμπλοκή

Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Δαμασκό και τα απειλούμενα αντίποινα του Ιράν, έχουν εγείρει ανησυχίες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια βαθύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που επικαλούνται οι New York Times και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ, πιστεύουν ότι το Ιράν θα χτυπήσει πολλαπλούς στόχους με drones και πυραύλους εντός του Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο κατεξοχήν σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν στρατιωτικές δυνάμεις σε πολλά μέρη στη Μέση Ανατολή, αλλά το Ιράν είναι πιθανό να μην θελήσει να επιτεθεί σε τέτοιους στόχους για να αποφύγει την άμεση σύγκρουση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με Ιρανούς και Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλούνται οι NYT.

Προληπτική δράση;

Άλλωστε, δεν πρέπει να υποτιμάται και το παιχνίδι της παραπληροφόρησης, των ειδήσεων για να τρομάξει το Ιράν έναντι μιας προληπτικής απάντησης από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ. Εάν ειπωθεί ότι η Τεχεράνη θα επιτεθεί εντός 24 ή 48 ωρών, το Ισραήλ θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια προληπτική δράση κατά του Ιράν.

Δεν γνωρίζουμε αν οι πληροφορίες που διέρρευσαν είναι αληθινές. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν ήδη αποδείξει άλλωστε τι μπορούν να κάνουν με τα δήθεν όπλα μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Πολλές χώρες έχουν εκδώσει πάντως ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες τους για το Ισραήλ και τις χώρες της περιοχής. Η Γερμανία, η Γαλλία και άλλες ευρωπαικές χώρες καλούν τους πολίτες τους να αποφύγουν τα ταξίδια στην περιοχή αυτό το Σαββατοκύριακο Η Γαλλία τους συμβουλεύει να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ, τα παλαιστινιακά εδάφη, τον Λίβανο και το Ιράν. Επέστρεψαν επίσης οι οικογένειες των Γάλλων διπλωματών από την Τεχεράνη. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποίησε επίσης για πιθανή επίθεση αντιποίνων από το Ιράν στο Ισραήλ. Η κατάσταση εξετάζεται «πολύ σοβαρά», δήλωσε ο Σολτς.

Ο Γερμανός Καγκελάριος μεταβαίνει σήμερα για επίσημη επίσκεψη στην Κίνα και αναμένεται να ζητήσει από την κυβέρνηση του Πεκίνου να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στο Ιράν. «Βλέπουμε σίγουρα ότι η Κίνα έχει αυτή την ευκαιρία, όπως έδειξε η μεσολάβηση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν. Υπήρξαν επίσης επαφές μεταξύ μας και της κινεζικής πλευράς σχετικά με αυτό το θέμα τις τελευταίες ώρες», ανέφερε.

Ο ρόλος της Κίνας

Μια άμεση ιρανική επίθεση σε μια ισραηλινή πόλη θα αύξανε σημαντικά τον κίνδυνο στρατιωτικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλοι δυτικοί σύμμαχοι ζητούν επίσης από τις αραβικές χώρες και την Κίνα να μεσολαβήσουν με την Τεχεράνη.

Ο ρόλος της Κίνας στην εξομάλυνση των σχέσεων Ιράν-Σαουδικής Αραβίας δεν πρέπει να λησμονηθεί, καθώς επιτεύχθηκε μια συμφωνία, ξεπερνώντας δεκαετίες εχθρότητας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Δείκτης του γεγονότος ότι όχι μόνο η Σαουδική Αραβία, αλλά όλες οι χώρες της περιοχής προσπαθούν να εξομαλύνουν τις σχέσεις.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, πόσο μάλλον για τις ΗΠΑ που έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν την προεκλογική εκστρατεία και έχουν εμπλακεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ρωσίας. Ήδη δυσκολεύονται να βρούν πυρομαχικά για τους Ουκρανούς και τους Ισραηλινούς ταυτόχρονα, πόσο μάλλον αν ξεσπούσε μια σύγκρουση εναντίον του Ιράν, μιας στρατιωτικής δύναμης που δεν πρέπει να υποτιμηθεί.

Οι αραβικές χώρες

Οι αραβικές χώρες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στα παρασκήνια: η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία έχουν ήδη παίξει ρόλο και ας ελπίσουμε να το κάνουν και αυτή τη φορά. Η αμερικανική διπλωματία γνωρίζει πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος κλιμάκωσης του πολέμου εάν η απάντηση της Τεχεράνης στην ισραηλινή επίθεση στη Δαμασκό είναι ιδιαίτερα σκληρή. Και κινείται ανάλογα, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι, τουλάχιστον στα χαρτιά, καμία από τις χώρες της περιοχής δεν θέλει να διευρυνθεί ο πόλεμος.

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο Σερίφ Ελ Σεμπάιε, Αιγύπτιος σχολιαστής ειδικός στη γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής, θα είχαν επίσης κάποια θέματα να τεθούν στο τραπέζι που θα μπορούσαν να πείσουν το Ιράν να συμφωνήσει και επομένως να κάνουν την κατάσταση λιγότερο τεταμένη σε όλη την περιοχή. Πρώτη και κύρια είναι η αναβίωση των συνομιλιών για μια συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Δεν θα ήταν η πρώτη φορά,άλλωστε από την άλλη, που Αμερικανοί και Ιρανοί θα συμφωνούσαν κρυφά να βάλουν τέλος στο ζήτημα αυτό.

Οι Αμερικανοί, παρά το γεγονός ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται στο τέλος της θητείας του, θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επανάληψη των ιστορικών συμφωνιών που επρόκειτο να οριστικοποιηθούν με τον Ομπάμα για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα. Ένα θέμα που συνδυάζεται με το τέλος του εμπάργκο. Οι ΗΠΑ έχουν επιχειρήματα να θέσουν στο τραπέζι, αν θέλουν να σβήσουν τη φωτιά!

Πηγή: naftemporiki.gr//Μιχάλης Ψύλος

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments