Διεθνή

Ισορροπία τρόμου στη Μέση Ανατολή

Ισορροπία τρόμου στη Μέση Ανατολή

Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com

Αποφεύχθηκε, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης.

Τα ρίσκα στο παιχνίδι της αμοιβαίας αποτροπής που παίζεται στη Μέση Ανατολή μπορεί να φαίνονται υπολογισμένα αλλά δεν παύουν να είναι πολύ μεγάλα, εύκολα μπορεί να γίνει το λάθος σε τακτικό επίπεδο.

Το Ιράν έστειλε ένα μήνυμα αποτροπής, «τέσταρε» αντιδράσεις, αλλά και πήρε ένα μήνυμα. Τόσο με την επίδειξη υπεροχής του Ισραήλ, όσο και με την επιβεβαίωση της αποτρεπτικής ισχύος του Ισραήλ και την έμπρακτη στήριξη των δυτικών του συμμάχων, όσο όμως και περιφερειακών παικτών της περιοχής. Σε μια επόμενη αντιπαράθεση με το Ιράν, αυτό θα απομονωθεί ακόμη περισσότερο. 

Πιο συγκεκριμένα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να πάρει τις αποφάσεις του το Ισραήλ για τη μορφή της απάντησης που θα δώσει στο Ιράν, όπως συζητήθηκε στο πολύωρο Πολεμικό Συμβούλιο της Κυριακής. Από την πλευρά του,  το Ιράν ανέφερε στον ΟΗΕ πως ολοκλήρωσε την επίθεση του, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν αυτοσυγκράτηση. Διπλωματικός μαραθώνιος για να αποφευχθεί μια γενικευμένη σύρραξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών ΜΜΕ, κατά τη συνεδρίαση του ισραηλινού πολεμικού συμβουλίου εξετάστηκαν σειρά από αντίποινα που θα επιβληθούν στην Τεχεράνη μετά την επίθεση που πραγματοποίησε με μπαράζ από drone και πυραύλους κρουζ.

Γίνεται γνωστό ότι αποφασίστηκε η αναβολή της επιχείρησης στη Ράφα, ώστε να ανασχεδιαστεί το πλάνο και να επικεντρωθούν οι δυνάμεις στον μεγαλύτερο εχθρό, που είναι το Ιράν.

Άλλωστε, ο Ισραηλινός υπουργός Πολέμου έχει ξεκαθάρισε νωρίτερα ότι θα υπάρξει αντεπίθεση και μάλιστα τόνισε ότι η επιχείρηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη τάσσονται ξεκάθαρα στο πλευρό του Ισραήλ, αναγνωρίζοντας το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα, αλλά ζητώντας αυτοσυγκράτηση και αποφυγή κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Σε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου τη νύχτα της επίθεσης, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να είπε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι το Ισραήλ θα πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση απέναντι στο Ιράν και ότι περαιτέρω αντίποινα μπορεί να μην είναι απαραίτητα.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στην εκπομπή Meet the Press του NBC ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν να ξεκινήσουν έναν μεγαλύτερο πόλεμο στην περιοχή, αφού βοήθησαν στην υπεράσπιση του Ισραήλ από μια ιρανική επίθεση.

Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, τόνισε ο εκπρόσωπος Κίρμπι, αλλά πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Παράλληλα, η ανάλυση του BBC προσπάθησε να σκιαγραφήσει τα επόμενα βήματα του Ισραήλ και τι θα συνέβαινε αν το Τελ Αβίβ αποφάσιζε να απαντήσει σε μια ιρανική επίθεση.

Την υπογράφει ο Φρανκ Γκάρνερ, ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου. Όπως σημειώνει, η επόμενη μέρα θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερη από αυτό που ζήσαμε τις τελευταίες ώρες. ‘Το Ισραήλ υποσχέθηκε μια “σημαντική απάντηση” στην ολονύκτια πυραυλική επίθεση του Ιράν. Αλλά ποια μορφή θα πάρει; ‘Το στρατιωτικό και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ το συζητούν’, σημειώνει.

Ωστόσο, “το Ισραήλ θα μπορούσε κάλλιστα να προχωρήσει παραπέρα και να επιτεθεί σε μεγάλες ιρανικές στρατιωτικές βάσεις και κέντρα εκπαίδευσης της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς σε όλη τη χώρα, προκαλώντας ανθρώπινες και υλικές ζημιές “.

“Το Ιράν σίγουρα θα ξαναχτυπήσει”, τονίζει, προσθέτοντας ότι “βρισκόμαστε τώρα στο μέσον μιας πολύ επικίνδυνης κλιμάκωσης”. Οι κυβερνήσεις στη Μέση Ανατολή θα κρατούν την αναπνοή τους καθώς περιμένουν να δουν την έκταση και τη σφοδρότητα της υποσχόμενης απάντησης του Ισραήλ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments