Πολιτική

Ο Κασσελάκης φέρνει την Αριστερά κοντά στο Ισραήλ

Ο Κασσελάκης φέρνει την Αριστερά κοντά στο Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: [368004] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ "ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΥΡΩΠΗ" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ανατρέπει διαχρονικές σταθερές της Αριστεράς.

Όποιος έχει περάσει από την Αριστερά είτε παρακολουθεί επισταμένως τις θέσεις της, γνωρίζει πως η αρνητική στάση της απέναντι στο Ισραήλ καθορίζεται από το παλαιστινιακό πρόβλημα. Η μη επίλυσή του, σύμφωνα με την Αριστερά, είναι αποκλειστική ευθύνη του Ισραήλ. Έτσι το παλαιστινιακό υπήρξε και παραμένει μια από τις σημαίες της Αριστεράς, μια από τις ιστορικές σταθερές της. Για αυτόν τον λόγο είτε σιώπησε απέναντι και στις πιο ειδεχθείς τρομοκρατικές ενέργειες των Παλαιστινίων είτε τις αιτιολόγησε διακριτικά ή απροκάλυπτα, καθώς τις αντιμετώπισε στο πλαίσιο του «απελευθερωτικού» αγώνα.

Όλα αυτά μέχρι χθες, κυριολεκτικά.

Χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Καταδικάζουμε την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ». 

Με άλλα λόγια, η παράδοση δεκαετιών ανατράπηκε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτοί που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ πήραν αποστάσεις από την ανακοίνωση, ενώ άλλοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους. Όλοι ήταν σοκαρισμένοι.

Και σαν να μην έφτανε η ανακοίνωση του κόμματος, δόθηκε στη δημοσιότητα και μια προσωπική δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη. Η δήλωση αυτή ήταν καταλυτική, όχι μόνο γιατί καταδίκασε την επίθεση του Ιράν “χωρίς αστερίσκους”, αλλά και γιατί ο αρχηγός του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς ευθυγραμμίστηκε ανοιχτά με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Λαμβάνοντας υπόψη τη θέση των ΗΠΑ σε όλες τις αναλύσεις της Αριστεράς από το 1947 και μετά, είναι κατανοητή η εκ βάθρων αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Στέφανο Κασσελάκη. Ωστόσο, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει αυτή η αλλαγή. Είναι μία από τις νέες ιδεολογικές συντεταγμένες του καινούργιου κόμματος που προσπαθεί να οικοδομήσει ο Κασσελάκης. Θα έχει ελάχιστη σχέση με την ελληνική Αριστερά, ακόμη και στην ανανεωμένη της μορφή. Η νέα Αριστερά δεν γεννήθηκε μόνο μέσα από τον μαρξισμό, αλλά και γιατί δεν εγκατέλειψε ποτέ τον μαρξισμό ως τρόπο ανάλυσης των γεγονότων.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, γνώρισε τον μαρξισμό ως θεωρία μαζί με πολλές άλλες θεωρίες στα πλαίσια των σπουδών του στις ΗΠΑ. Η σχέση του με τον μαρξισμό ήταν εγκυκλοπαιδική και όχι εμπειρική ή ιδεολογική. Κατά συνέπεια, η προσέγγισή του δεν είχε ως επίκεντρο την ταξική ανάλυση και, με βάση τα όσα έχει υποστηρίξει κατά καιρούς, η θέση του είναι πιο κοντά σε εκείνη του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. Επομένως, η χθεσινή ταύτιση απόψεων με τον πρόεδρο Μπάιντεν δεν είναι μια απλή σύμπτωση.

Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ένα διαφορετικό κόμμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι χθεσινές θέσεις υπέρ του Ισραήλ και κατά του Ιράν αποτελούν κβαντικό άλμα για ένα αριστερό κόμμα, το οποίο μόλις τώρα έχει αρχίσει.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments